Kuih-muih tradisional sememangnya menjadi kegilaan dan kegemaran ramai. Kuih bakar antara kuih yang boleh dikatakan popular dan sangat sedap dimakan terutama ketika panas.
Jika mengikut cara tradisional, kuih bakar dimasak dengan menggunakan arang dari sabut kelapa yang akan memberikan aroma wangi dan sedap.
Namun, kini semuanya sudah mudah dan pantas. Dengan menggunakan air fryer sahaja anda sudah boleh buat kuih bakar tanpa bertungkus-lumus. Mengikut resipi yang dikongsikan oleh Tsu Feh Sufiah ini hasil kuih bakarnya sangatlah menjadi dan yang pastinya sedap.
Kuih Bakar Super Simple
Ads
Bahan-Bahan:
1 Cawan air daun pandan
2 Cawan santan/1kotak kecil
2 Cawan tepung gandum
1 Cawan Gula
2 Biji telur
1 Sudu kecil garam
1 Sudu kecil esen vanilla
1 Sudu kecil pewarna hijau
Sedikit serbuk kulit kayu manis untuk bagi wangi (ikut citarasa)
Cara-Cara:
Ads
– Blend semua bahan tadi sampai sebati dan masukkn dlm loyang (loyang airfryer tu tak perlu guna baking paper pun takpe sebab tak melekat pun).
– Bancuhan ni dapat 2 biji kuih bakar. Kira bahagi dua la bancuhan tu.
Ads
– Masukkan je dalam Airfryer suhu 170° masa 45minit.
Tip: Tunggu betul-betul sejuk baru potong sebab nanti bahagian tengah tu akan mendap.
Tercari-cari menu yang enak untuk dinikmati ketika minum petang bersama keluarga, mungkin menu ini menepati selera.
Istimewanya lagi bila kita sediakan menu ini, satu rumah berbau harum dan membuatkan kita tidak sabar menjamahnya.
Jom ketahui cara penyediaannya seperti mana yang dikongsikan oleh Puan Lina Thomas.
Jom kita minum petang. Hari ni kak lina buat Homemade Cinnamon Rolls, sedap sangat. Best when serve warm!
Homemade Cinnamon Rolls
Bahan-bahan:
Bahan untuk Cinnamon Rolls:
1 cawan susu suam
2 1/4 sudu kecil yis
1 biji telur grade A
2 sudu besar unsalted butter, cairkan
4 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
3 cawan + 4 sudu besar tepung gandum/roti
Caranya:
Cara Membuat Cinnamon Rolls:
Dalam mixer masukkan 1 cawan susu suam, yis, 1 biji telur, 4 sudu besar gula, 1 sudu butter cair dan 1/2 sudu kecil garam. Putar sekejab sehingga sebati.
Masukkan 3 cawan tepung gandum putar lagi dan masukkan lebihan 4 sudu tepung tadi putar sehingga doh tidak melekat.
Keluar kan dari mixer pindahkan ke atas meja kerja yang bersih yang telah ditabur tepung dan uli dengan tangan sehingga sebati selama 3 minit.
Masukkan dalam mangkuk, tutup dengan plastik wrap dan biarkan naik sehingga saiznya dua kali ganda selamat 1 jam.
Tabur sedikit tepung permukaan meja kerja yang bersih, keluar kan doh,
Bentukkan doh sehingga menjadi bentuk rectangle saiz 17×10 inci persegi panjang. Sapu permukaan doh dengan butter lembut dan tabur kan campuran cinnamon dan gula.
Gulung dan seal kan hujung sekali dengan disapu air pada doh supaya melekat. Potong sebanyak 12 gulung sama saiz dengan bermula 2 bahagian, potong lagi 2 bahagian setiap satu dan seterusnya.
Susun di dalam loyang 9 x 13” yang telah dilenser butter. Ketepikan dan biarkan dalam 30 minit sehingga doh naik lagi sekali ganda.
Panaskan oven pada suhu 170C, sapu butter cair dan bakar selama 20-22 minit atau sehingga keperangan.
Bolehlah dihidangkan semasa panas suam begitu sahaja atau di sapu dengan cream cheese icing.
Untuk Filling Cinnamon Rolls:
6 sudu besar unsalted butter, suhu bilik
1/4 cawan gula pasir
2 sudu besar serbuk kayu manis
Dalam mangkuk kecil, kacau bersama 1/4 cawan gula dan 2 sudu besar kayu manis, ketepikan.
Untuk Cream Cheese Icing:
4 sudu besar unsalted butter, suhu bilik
4 oz (115g) cream cheese, suhu bilik
1/2 sudu besar vanilla extract
1 cawan gula icing
Dalam mangkuk medium, guna hand mixer, krim kan semua bahan sehingga sebati.
Perkongsian kali cukup berguna untuk peminat tegar masakan bersambal. Pasti di dalam peti sejuk tersedia stok cili kisar.
Bagi memastikan cili kering yang telah dimesin kekal elok dalam tempoh berbulan-bulan lamannya, anda boleh amalkan cara ini sebagaimana yang sering dipraktikkan oleh Puan Mim Nazihah.
Kak mim nak share cara buat cili kisar yang tahan berbulan tak berkulat…mesti ramai yang dah tau kan… tapi takpe, nak share jugaklah, mungkin ada sorang dua yang masih tak tau kan…
Selalukan kalau kita blend cili kering, simpan dalam peti ais, tak sampai seminggu ia dah masam dan naik kulat putih kan…
inshaa Allah buat camni tahan lama, sebulan dua tak berkulat…
Bahannya :
40gm cili kering
3 labu bawang putih
Air tapis
Cara buat :
1. Potong cili kering dan kupas bawang putih, cuci bersih.
2. Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tu.
3. Kemudian toskan. (Tak perlu basuh lagi ye, cuma tos saja, sebab tadi kita dah cuci bersih, kalau basuh balik guna air paip nanti cili kisar tak tahan lama).
4. Biarkan sekejap agak² sejuk sikit, kemudian kisar dengan menggunakan air tapis. Jangan guna air paip ye, guna air tapis. Dan satu lagi bawang putih bertindak sebagai anti kulat.
Inshaa Allah cili akan tahan lama dan tak berkulat.
selamat mencuba.
sumber : Mim Nazihah Via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bagi penggemar cakoi memang kena cuba resepi kuih legand ini. Rasanya yang rangup dan sedap. Boleh dimakan dengan kaya manis atau dicicah dengan air kopi atau teh memang terangkat!
Dalam kalangan masyarakat Melayu ia kebiasaannya dijamah semasa waktu petang. Jom lihat resipi kuih cakoi paling simple ini. Sangat mudah penyediannya. Yang bestnya, bila dah sejuk tetap lembut dan gebu.
Resepi Cakoi Lembut dan Mudah
Bahan-bahan cakoi :
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air suam
1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara :
Masukkan gula dan yis ke dalam air suam. Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit.
Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.
Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh.
Perap doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang 1jam.
Tumbuk doh yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.
Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.
Perap doh sekejap lebih kurang 5 ke 10 minit supaya lebih kembang.
Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.
Nota :
Jangan guna air yang terlalu panas untuk mengelakkan yis mati.
Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.
Boleh tambah sedikit baking powder dan soda bikarbonat jika suka.
💚Resepi Kuah Pandan untuk Cakoi (Ala Kaya Cakoi)💚
Bahan kuah pandan untuk cakoi :-
1 1/2 sb tepung kastard
1 cawan susu segar (guna santan pun boleh)
3-4 sb susu pekat manis (kalau takde, letak gula pun ok)
sedikit pandan paste (kalau takde, letak air daun pandan tu je)
Cara-caranya:
Masuk sumanya dalam periuk dan masak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat (cam kaya tu la..sama je). Angkat dan sejukkan.
Sedia dihidangkan bersama kuih Cakoi Sedap Sangat anda!
Tahniah diucapkan buat penyampai radio, Chiwan yang kini bergelar bapa selepas isterinya, Amira Ayuni Hashim selamat melahirkan cahaya mata sulung mereka.