Perubahan cuaca yang terlampau panas ketika ini memang begitu terik dirasakan. Cukup membahang jika berada lama di luar rumah.

Bahkan di dalam rumah pun kita berasa tidak selesa, kalau ikutkan hati mahu sahaja berendam di dalam bilik air.

Bimbang cuaca terik ini boleh jejaskan kesihatan keluarga, jom kita baca serba sedikit fakta kesihatan yang dikongsikan oleh Public Health Malaysia. Semoga bermanfaat!


Mencari serba sedikit info kesan pada diri dan ahli keluarga jika berhadapan cuaca panas,

Rasa cuaca semakin panas, hujan semalam pun sekejap sahaja. Malam pun panas. Cuaca sehari dua ni lain macam panasnya. Mandi malam pun airnya suam panas. Tekak pula rasa kering dan haus. Anda hadapi apa yang kami rasai?

Cuaca Terlalu Panas, Ada Tak Tahan Hingga Boleh Pengsan. Segera Buat Begini Untuk Rawat!

IKLAN

Jabatan Meteorologi Malaysia telah menyatakan kita sedang berada pada penghujung Fasa Monsun Timur Laut. Taburan hujan di Semenanjung Malaysia adalah rendah dan cuaca menjadi panas.

Cuaca Terlalu Panas, Ada Tak Tahan Hingga Boleh Pengsan. Segera Buat Begini Untuk Rawat!

Pastikan anda mengambil langkah pencegahan yang mencukupi. Banyakkan minum air, kurangkan aktiviti luar jika cuaca terlalu panas.

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Bila Cuaca Panas, Bil Elektrik Naik Melambung. Salah Satu Puncanya Dari  Penggunaan Penapis Air. Sila Takenote! 

Di sini kami senaraikan perbezaan keletihan haba dan strok haba. Strok haba boleh berlaku jika anda mengalami keletihan haba pada waktu yang panjang. Jika anda mengalami gejala keletihan haba, pastikan anda mencegahnya daripada menjadi strok haba dengan mengamalkan seperti yang tertera di dalam infografik ini.

Simpan infografik ini atau share di profile anda. Jika kawan anda pengsan di waktu kepanasan ini, senang nak rujuk jika diperlukan nanti.

IKLAN

Cuaca Terlalu Panas, Ada Tak Tahan Hingga Boleh Pengsan. Segera Buat Begini Untuk Rawat!

Dan juga, elakkan pembaziran air dan pembakaran terbuka. Ianya akan meningkatkan suhu dan kita mungkin akan mengalami masalah air nanti.

Semoga membantu.

Sumber : Public Health Malaysia 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI