Cucur udang Chef Wan RM36 sepinggan jadi rebutan, ramai sanggup bayar sebab sedap dan berbaloi beli. Selebriti chef, Datuk Redzuawan Ismail yang terkenal dengan masakannya yang sedap baru-baru ini menerima sambutan hangat dengan menu cucur udangnya.
Cucur Udang Chef Wan RM36 Sepinggan Jadi Rebutan
RM36 sepinggan, cucur udang tersebut menarik perhatian ramai kerana teksturnya yang rangup dan rasanya yang sedap. Memang cukup berbaloi untuk dibeli!
Dijual di Restoran De.Wan 1958 by Chef Wan @ The Linc KL, rata-rata pelanggan mengakui cucur udang Chef Wan memang sedap.
Ramai Sanggup Bayar Sebab Sedap & Berbaloi Beli
Menerusi video di TikTok perkongsian seorang pempengaruh @hungrysam_oe, lelaki ini menyatakan memang sangat berbaloi menikmati cucur udang hasil air tangan Chef Wan. Hidangan Cucur Udang Chef Wan boleh dimakan hingga 3 orang makan. Memang mewah dengan udang!
Cucur udang dipercayai berasal daripada budaya masakan tempatan yang dipengaruhi oleh elemen Melayu, Cina, dan India. Makanan ini lazimnya dijual di gerai tepi jalan, pasar malam, dan warung kecil, menjadikannya sebahagian daripada kehidupan harian rakyat Malaysia.
Keistimewaan cucur udang terletak pada kesederhanaan bahan-bahannya dan versatiliti cara hidangannya. Ia boleh dinikmati begitu sahaja, dicicah bersama sos cili, atau sebagai pelengkap kepada hidangan seperti mee rebus dan rojak.
Pening juga sejak lockdown ni, nak pergi ke kedai beli minuman petang pun risau nak keluar. Maklumlah lah kes Covid-19 agak tinggi sekarang.
Kepada nak cari resioi yang mudah, buat je Pandan muffin ni. Bahan nak buat semua yang simple-simple dan guna sukatan cawan aje. Ikuti lanjut resipi oleh nur filzah akma.
Yang pasti, lembut gebu, sedap pula.
Pandan muffin.
Bahan bahan : (15 biji)
A :- blend
1 1/2 cawan susu segar
1 cawan buttercup cair
3/4 cawan gula
1 biji telur
1/4 sdk perasa pandan
B :- ayak
2 cawan tepung gandum
1 sdk baking powder
1 sdk soda bicabornate
Cara cara :
1. Blend bahan A, kacau sebati dalam adunan B. Masukkan sedikit pewarna hijau.
2. Sudukan adunan ke dlm acuan kertas cupcake agak agak 3/4 penuh. tu tapi jangan tuang penuh kalau tidak melimpah bila tengah masak nanti.
3. Pre-heat AF pd 150°C / 3min.
4. Bakar selama 15 min
Kalau ada choc chip, tabur tabur kan laa. Kita guna apa ada jee
Kredit Resepi : nur filzah akma
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Apabila menyentuh mengenai kek, tentu penggemar makanan manis akan membayangkan kek dengan hiasan yang manis.
Apa yang ingin kami kongsikan resipi kek simple cara membuatnya iaitu kek sarung semut. Cara membuatnya hanya memgunakan sukatan cawan.
Ikuti perkongsian puan Raja Amanina melalui laman Nak Masak Apa Hari Ni.
Kek sarang semut tanpa perap semut berkawad satu satu hora horeyy pandai pulak semut semut tu buat sarang yang ni nina bakar guna dapur gas je.. Yang ada trypophobia jangan tengok ehh😅
Kek Sarang Semut Tanpa Perap
-1cawan gula
-1cawan air panas
-1cawan tepung gandum
-setengah cawan marjerin
-setengah tin susu pekat
-4biji telur(nina guna gred b)
-1sudu teh soda bikarbonat
-sedikit esen vanilla
1-panaskan gula api sederhana hingga perang jangan hangus
2-bila keperangan tuang air panas sikit2&kacau hingga gula betul betul larut dan masukkan marjerin kacau hingga sebati&tutup api
3-Dalam mangkuk pecahkan telur kacau pakai garfu je hingga berbuih&masukkan susu pekat
4-tambahkan tepung,soda bikarbonat&esen vanila
5-tuangkan air gula hangus ketika masih panas,kacau sebati(air gula kena tuang panas2)nak bagi lubang2 tu banyak
6-tuang adunan ke dalam loyang yang disapu marjerin dan bakar
**ni nina edit balik cara bakar
**masukan loyang yang berisi adunan kek ke dalam periuk dan tutup tudung periuk bakar lebih kurang 30minit(nanti cucuk pakai lidi tengok dah masak ke belum
**bakar api kecik je
**nak masak dalam periuk rice cooker pun boleh(tak perlu letak air)
**nak lubang semut banyak2 nanti potong melintang kek
**nina guna loyang size 7
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Teringin hendak masak kek tapi tiada ketuhar? Jadi apa kata kita sediakan kek kukus yang sangan ringkas penyediaanya ini. Bahan-bahan yang digunakan juga unik, malah jangan tak percaya, resipi kek ini tidak menggunakan telur mahu pun tepung. Cukup sekadar menggunakan 2 bahan utama sahaja.
Nak tahu detail, jom semak perkongsian daripada Puan Norashikin Ibrahim ini.
Kek mudah, senang dan cepat siap. Guna biskut chipsmore lebih moist.
Bahan-bahan:
1 peket besar biskut chipsmore
200ml susu dutch lady perisa coklat
Cara penyediaan :
1. Patah-patahkan biskut dan kemudian campur sekali dengan susu.
2. Blend hingga sebati.
3. Masuk dalam acua, kemudian kukus selama 30 minit.
4. Hiaskan dengan coklat cair dan coklat urai di atasnya. Sedia untuk dimakan.
kredit : Norashikin Ibrahim VIA MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di