Tidak sempurna kiranya andai menu ayam, ikan atau daging tidak dihidangkan di atas meja untuk dimakan bersama nasi.
Andai ingin mempelbagaikan citarasa, apa kata mencuba menu nan satu ini, Daging Masak Asam.
Ramuan dan cara penyediaannya juga cukup mudah, jom semak satu persatu.
“DAGING MASAK ASAM by MARIANA ZAINAL”
Ads
bahan-bahan :
1 kilo daging..jangan hiris besar2 tau
2 biji bawang besar hiris
6 ulas bawang putih hiris
Halia sebesar ibu jari hiris
2 batang serai diketuk(sy buh ekstra lg 2 batang serai)
1 helai daun kunyit dicarik2
1 cawan air asam jawa sederhana pekat
1 sudu besar jintan manis(tumbuk halus..sy kisar dengan air asam jawa)
1/2 sdb garam
1 sdt gula
Sedikit bahan perasa jika suka
1 sdb serbuk kunyit
2 1/2 cawan air
3 senduk minyak masak
Sedikit cili padi atau cili merah(utk hiasan)
Caranya
1 Panaskan minyak..masukkan serai..bila serai dah agak garing masukkan bahan2 hiris..tumis hingga layu..
Ads
2.Masukkan daging..guna api sederhana perlahan masak hingga air daging kering dan naik minyak.
3. Bila dah elok naik minyak masukkan serbuk kunyit dan air asam jawa..biarkan mendidih dan naik minyak..
Ads
4. Masukkan air..bila kuah dah mula kering..masukkan daun kunyit,cili besar,garam,gula dan bahan perasa(jika perlu)..masak hingga pekat elok..(kalo suka berkuah bleh tambah 1/2 cawan air)
Cuti-cuti ini memang anak-anak mempunyai pelbagai permintaan termasuk jenis hidangan untuk seisi keluarga. Malah ada yang meminta memasak makanan manis. Sekali-sekala tak mengapa. Apa kata, anda mencuba resepi viral yang mudah ini iaitu membuat Choho Jar bertih beras untuk anak-anak. Untuk membuatnya pun mudah. Boleh juga minta bantuan anak-anak untuk menyediakannya. Jom kita semak cara penyediaan resepi ini dikongsi oleh Puan Cik Puan Hana.
Nota: Sekilo bubble rice. Ni leh beli kt kedai jual brg kek. Tak sampai RM10 pun unntuk sekilo Then beli coklat jenama BERYLS. Amik yang MILK CHOCOLATE ye baru lah terlajak sedap. Pastu minyak masak secukupnya. Haa tu je bahan2 dia.. Jgn lupa cup utk chocojar ye..
Cara-cara membuatnya:
Goreng tanpa minyak (sangaikan) bubble rice ni dalam kuali. Atau jika bimbang hangus boleh gunakan dalam oven, suhu 100° dalam 10 minit je. Agak dah rangup krup krap ok dah tu.. Then biarkan sejuk. Sementara tu, cairkan coklat Beryls ye. Nak double boiled atas dapur pon boleh tapi saya guna rice cooker je. Bekas pula saya guna kuali kat kedai RM2 je. Jimat kos. Pastikan bekas coklat tu kering ye Jangan ada setitis air pun dalam tu. Sat g menangis meraung lah korang tgok coklat korang tak cair cair. Kemudian coklat dah cair, buh minyak masak sikit2. Agak-agak dah cair, kira ok dah tu.. Jangn pekat sangat, nanti chocojar mudah keras.. Tak sedap ye puan puan. Kemudian, buh lah bubble rice yang dah dibakar or disangai tu dlm bekas, then curah lah coklat yg da cair tu.. Make sure coklat tu da sejuk n bubble rice tu da sejuk, baru satukan mereka berdua ye.. Baru lah bagai pinang dibelah dua
Berikut gambar penyediaan:
Sekian sahaja resepi CHOCOJAR TERLAJAK SEDAP. Buat ye, jangn amik resepi pastu simpan wat pusaka macam kawan-kawan i yang lain tu. Nak nampak mewah dan sedap lagi, buh lah serdak-serdaj oreo ke, kit kat ke, cadbury ke atas dia.. so nampak mewah lah n leh up hrga.. Then guna bekas chocojar yang lawo sikit.. Doakan saya dan anak-anak sentiasa sihat, murah rezeki ye. Aamiin
Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kecur liur tengok gambar resipi Mi Kari ni. Itu belum lagi rasa. Dengan hanya melihat gambar sahaja kita sudah membayangkan keenakannya. Rasanya pastilah lagi hebat.
Resipi yang dikongsikan oleh puan Afy AL Habibi ini cukup mengujakan dan buat kita semangat nak cuba.
Siap dikongsikan tip untuk mendapatkan kuah yang sedap dan padu. Nak tahu caranya, jom baca resipi yang admin kongsikan ini.
Resepi Mi Kari Netup Pong Pongg Baca nama resepi pun tak menahan. 😆 Huu memang cikgu tak tipu. Meletup macam mercun sedap dia set mi kari cikgu tunjuk semalam. Berbaloi sakit pinggang lepas ambik gambar. Sekejap tunduk. Sekejap tegak. Ke kiri ke kanan demi kawan-kawan semua. Warna kuahnya pun cikgu suka. Oren-oren begitu. Lari dari warna merah coklat biasa. Bukan macam cikgu masak gulai ayam Kelantan sebelum ni. Kawan cikgu wajib kena cuba okeh. Tengok caranya sampai habis.
Bahan-bahan
– telur rebus – fishball putih (dicelur seketika) – fuchuk goreng kering (beli siap lalu digoreng sampai garing) – tauhu (digoreng) – kacang panjang (dicelur seketika dan direndam dalam ais) – taugeh (dicelur seketika dan direndam dalam ais) – limau kasturi – cili merah – daun sup – bawang goreng
Cara membuat:
Jom kita mulakan masak Kuah Mi Kari Netupp. (untuk saiz hidangan 4-5 orang makan)
Choppp sebelum tu cikgu lupa masukkan dalam gambar lagi satu bahan penting;UDANG KERING.
Sediakan bahan kisar lain;
– 3 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 ulas bawang putih
– 1/2 sudu besar ketumbar+jintan manis
– sehiris nipis halia
– dua hiris bulat nipis serai
– 7 ekor udang kering
Kisar semua bahan sehingga lumat.
*sebatang serai & setangkai daun kari digunakan untuk menumis nanti
Panaskan sedikit minyak.
Ketuk sebatang serai & masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi.
(Cikgu tak tumis 4 sekawan pun semalam. Nak masukkan juga terpulang ya)
Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan 1/2 sudu besar cili boh.
Untuk penyediaan campuran rempah;
– 3 sudu besar Rempah Kari Cikgu Afy
– 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
– secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah
Masukkan rempah campuran tadi.
Diikuti 1/2 sudu besar serbuk lada.
Kacau sehingga sebati.
*cikgu memang tak larutkan rempah kering tadi dengan air. Ini memang cara cikgu*
Guna api paling perlahan sahaja.
Sebab cikgu nak keluarkan aroma wangi rempah semasa ditumis. Kacau sehingga terbit minyak.
Barulah cikgu masukkan 1 cawan kecil air + secubit asam jawaMasukkan perasa peringkat pertama;
– 1 keping bulat nisse@gula melaka
– 1/3 sudu besar garam
– secubit dua serbuk perisa
Part paling penting juga, cikgu akan tutup periuk waktu ni. Biar tumisan mereneh sehingga pecah minyak.
Kira-kira 7-8 minit.
Lapisan berminyak macam ni lah cikgu sebut pecah minyak. Barulah masukkan 3 ketul ayam yang dicincang kecil & segenggam kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun tak mengapa)
Ok ini selepas 10-15 minit. Tumisan mendidih cantik dan isi ayam sudah masak.
Masukkan pula 3 cawan santan. Cikgu guna santan kotak M&S. Diikuti secawan air. (Tengok kepada kepekatan & sukatan kuah yang diingini)
Perasakan kuah peringkat kedua. Garam, gula dan serbuk perisa ikut citarasa sendiri.
Masukkan 1/2 kiub ayam Maggi untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.
Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mi kari yang sangat lazat!
Resipi yang cukup mudah dan ringkas, itu yang paling ibu-ibu suka kan. Jika ada kentang di rumah, buat je kudapan enak ini. Walaupun nampak ringkas tapi sedap. Lagi seronok kalau ibu-ibu ajak anak buat sama-sama. Pasti lebih meriah dapur anda petang ni.
Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh puan CikPuan SitiMasitah ,. Selamat mencuba!
JEJARI KENTANG FLORA CINTA namanya. Bila hujan jer lapar.. Bila hujan berhenti terus teringat lirik lagu ni. Setelah hujan pun berhenti, flora cintaku pun bersemi.. Terus tercetus idea buat jejari kentang ni petang tadi. Tetiba melekat tajuk lagu tu dalam resepi ni Jom buat! Bukan anak jer suka, pak dia terlebih suka
BAHAN-BAHAN :
4 biji kentang (direbus, sejukkan & dilenyek)
6 sudu besar tepung jagung
½ sudu besar serbuk pati ayam
Sedikit lada sulah & garam
Sedikit daun sup/daun bawang
*cili merah atau carrot (optional – tak buh pun takpe)
CARA-CARANYA :
√ Gaul ke semua bahan hingga sebati. Agak-agak tak melekat & boleh digentel tu ok dah.
√ Masukkan adunan tadi ke dalam piping bag ke plastik bag ke.. Gunting ujung plastik & paipkan memanjang atas bekas rata. Nak gentel guna tangan pun boleh. Buat sebesar saiz jari uols. Jari kita montok.. So, kita buat montok montok gitu
√ Gorengkan dalam minyak yang banyak. Pastikan minyak betul-betul panas ye. Goreng sikit sikit supaya jejari kentang tak berdampingan sesama sendiri Agak agak garing, angkat & toskan. Hidangkan bersama sos cili. Pastikan sempurna harapan bersama.. Nyanyi lagi
*Nota: Serbuk pati ayam juga boleh tukar dengan udang kering yang dikisar. Ikut citarasa uols lah nak buat perisa apapun
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di