Tular beberapa hari ini tentang kisah dua beradik yang termakan keropok bercampur racun tikus. Dikatakan keropok yang digantung di kebun itu telah dicampur dengan racun untuk memerangkap monyet yang merosakkan tanaman.

Malangnya, keropok tersebut menarik minat dua beradik, Muhammad Akil Syauqi, 3 tahun dan Muhammad Luth Syauqi, 2 tahun untuk memakannya. Mereka dilaporkan kritikal selepas makan keropok itu yang dipercayai mengandungi racun tikus di Kampung Padang Ubi, Labu Besar.

“Dalam Tu Ada Komponen Yang Boleh Sebabkan Koma.” Dr Say Jelaskan Bahaya Racun Tikus

Malangnya, anak sulung dari dua beradik itu telah meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi Pediatrik (PICU) Hospital Pulau Pinang (HPP) pada pagi Rabu. Hal ini telah disahkan oleh ibu mereka, Nurain Hasnorizal dan pemergian Akil adalah semasa dia menerima rawatan.

“Dalam Tu Ada Komponen Yang Boleh Sebabkan Koma.” Dr Say Jelaskan Bahaya Racun Tikus

Menerusi perkongsian di akaun TikTok Dr Say Shazril, dia mengatakan terdapat dua komponen merbahaya di dalam racun tikus seperti yang diperakui oleh Pusat Racun Negara. Dua komponen tersebut adalah Zinc Phosphide dan Antikuogulan.

Jelas Dr Say, Zinc Phosphide apabila tersentuh air atau asid dalam perut akan membebaskan gas fosfin yang menyebabkan kesukaran bernafas, tekanan darah rendah dan denyutan jantung tidak menentu.

Tambah Dr Say lagi, komponen ini juga boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang yang mendorong kepada berlakunya koma. Antikuogulan seperti wafarin adalah agen pencair darah yang biasanya digunakan pada pesakit jantung dan pengambilannya memerlukan pemantauan berkala.

IKLAN

Dos yang berlebihan akan mengakibatkan gusi dan hidung berdarah. Lebih teruk lagi, ia juga boleh menyebabkan air kencing dan najis mengandungi darah sehingga menyebabkan koma.

Tonton video ini; 

@say_shazril0Moga incident yg baru menimpa adik beradik ni membuka mata kita akan bahaya racun terutamanya kepada anak2 kita yg tak berapa matang deria bau & rasa mereka. Moga adik berumur 2 tahun berjaya diselamatkan hendaknya.♬ Slow sad background music.(1270171) – Art Music Style

Namun kata doktor selebriti ini lagi, memandangkan dua beradik tersebut masih kecil biarpun pengambilan dos racun yang rendah tetap boleh membuatkan mereka koma.

“Dalam Tu Ada Komponen Yang Boleh Sebabkan Koma.” Dr Say Jelaskan Bahaya Racun Tikus

Tidak ketinggalan untuk memberi tip sekiranya keracunan, Dr Say mengatakan seseorang boleh mencuba untuk muntahkan semula racun tersebut dan perlu segera ke hospital. Dia juga turut berpesan untuk tidak memandang ringan terhadap sebarang jenis racun perosak di rumah serta boleh memilih racun jenis gam atau perangkap.

IKLAN

Malang memang tidak berbau, kita tidak menyangka dalam sekelip mata kejadian tak diingini boleh berlaku. Lebih teruk bila ia menyebakan impak yang besar dan kita hilang orang yang disayangi. Semoga ibu ayah lebih peka dan menjadikan kisah ini sebagai teladan untuk menghindari sebarang kejadian malang di rumah khususnya.

Artikel Menarik:

“Saya Takut Mati.” Isteri Baim Wong, Paula Verhoeven Kongsi Kisah Hijrah Pakai Hijab

IKLAN

“Lama Dah Gambar Ni.” Fattah Tunjuk Foto Fazura & Fatima Jadi ‘Wallpaper’ Telefon

“Saya Buat Kerana Allah.” Nasir Bilal Khan Tak Letak Harga Tinggi, Nak Beri Impak Positif Dalam Kerja

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI