Dalam sehari kalau semua anak beranak ada di rumah, pastinya bukan sekali kita memasak bahkan dua tiga kali. Ada sahaja menu yang ingin disediakan.

Andai tidak dibersihkan, tentu sahaja tempat memasak terlihat kotor. Untuk membersihkan dapur daripada kesan minyak dan kotoran selain perlu dilap, ada baiknya juga menggunakan teknik yang dikongsikan ini.

TIPS BERSIHKAN DAPUR

Hari ini sebab rasa sehat sikit cikgu hanna nak share tips cuci dapur.. Setelah 47 hari berpantang.. Sis sakit mata tengok rupa dapur masak dah macam muka sis time breakout 8 tahun lepas.. Hahahaha..

Ok sebagaimana kita nak muka kita licin tanpa jerawat, jeragat, serta segala kawah kat kulit tu.. Macam tu jugalah dapur kita…

So hari nie sis kongsi sikit tips yang simple macammana nak bagi dapur kilat semula dari segala kesan degil hasil rutin kita yang rajin memasak…

IKLAN

Guna 2 bahan je :
1) cif boleh cari dekat pasaraya ke kedai runcit ke.. Biasa ada jual
2) cuka masakan

Cara-cara semudah baca abc sampai z
1)Tuang cif pada dapur kita macam dalam gambar sis bagi

2) tuang pula cuka
3) sebatikan 2 bahan ni dekat atas dapur.
4) tunggu dalam 10 minit lepas tu gosok-gosok dengan penuh belaian kasih sayang agar segala kotoran tu tanggal.. ( boleh gosok dengan span hijau yabg keras tu atau berus dawai.. Ikot ketebalan daki-daki di dapur tu…
5) lap dan bersihkan semula dengan kain..

IKLAN

6) taraaa terhasillah dapur yang kilat bersih berseri-seri…(sorry sis lupe nk amek pic sebelum.. Sebab dah tak tahan sangat nampak kekotoran dia tadi sampai terlupa ambil pic sebelom)

Selamat mencuba semua…

Ps: Tungku dapur jangan lupa cuci ye…kalu dah try bolehlah kiranya share pic dapur kalian di ruangan komen..

IKLAN

*mr muscle tu sis guna untuk lap kabinet dan table top.. Zasss 1 2 3 gerenti kilat berseri-seri dapur korang..nak kabinet cantik murah kemas boleh pm tuan kontraktor Aidil Rohani kerja dia tiptop kemas dari zaman sekolah lagi.. Dulu dok berlumba sapa siap buat lukisan kejuruteraan dulu… (done puji…)

Sumber : Hanna Ladyy