Memahami apa itu demam  secara asasnya semua maklum,  bila kita sentuh pada bahagian badan terasa panas dan bila diambil suhu tinggi melebihi 37.5 °c.

Pun begitu, istilah orang dulu-dulu ada pelbagai jenis demam; ada kata demam panas, demam urat, demam kus-kus dan bermacam-macam lagilah jika ingin disenaraikan.

Memahami apa sebenarnya jenis demam mengikut kaca mata bidang perubatan, jom kita baca perkongsian doktor ini agar kita sebagai ibu merangkap ‘doktor’ untuk ahli keluarga memahami tentang hal demam ini.

Ini memandangkan, demam sering sahaja mudah mengganggu kesihatan kita seisi keluarga.

Semoga perkongsian ini dapat memberi info untuk pengetahuan bersama.


” Saya demam urat”

” Dia demam kura ”

” Anak sedara demam beralih bulan”

” Saya demam sebab kena hujan ”

Apebenda demam ni semua?
Betul ke wujud demam2 seperti list kat atas tu?

Manusia DEMAM kerana 2 sebab je, iaitu sebab jangkitan & sebab bukan jangkitan.

IKLAN

Baca seterusnya, jangan malas membaca.Membaca jambatan ilmu.

Virus dan bakteria tak dapat survive dalam badan manusia dengan kenaikan suhu badan, waima ada yang gagal hanya dengan kenaikan 1- 2 darjah celcius.

Maka DEMAM itu ialah salah satu dari sistem pertahanan tubuh badan kita.

IKLAN

Bila sistem imun badan mengesan adanya jangkitan, otak ( di bahagian hypothalamus ) akan setting semula sistem thermostat badan kita supaya suhu asas ( core body temperature) badan dinaikkan beberapa darjah.

Core body temperature yang telah naik ini, kini dianggap normal. Maka badan kita secara teknikalnya akan merasa ‘sejuk’.

Rasa sejuk ini pula akan mencetuskan tindakbalas menggigil, so that otot otot yang bekerja menggigil ini akan menghasilkan haba. Haba inilah yang akan naikkan suhu badan — maka demam lah kita.

Selain kerana jangkitan, kita juga boleh demam kerana:

– Penyakit keradangan ( inflammatory diseases ) / penyakit autoimmune , contohnya Rhematoid Arthritis, SLE,
– Simptom sesetengah jenis kanser, seperti Leukemia & Lymphoma.
– Penyakit hyperthyroidism ( tinggi hormon thyroid)
– Kesan sampingan ubat, contohnya ubat anti-psikotik.
– Kesan sampingan sementara setelah ambil vaksin
– Penyalahgunaan dadah ( drug abuse ), contohnya ambil amphetamine , kokain.

sumber : Khairul Faizie