“Saya orang tua boleh sahaja makan pucuk kayu diambil tepi jalan tetapi bila memikirkan tiga anak tidak sampai hati dibuatnya.”

Begitulah luahan hati seorang bapa tunggal yang tidak paksa menahan malu. Bimbang melihat bekalan makanan makin susut. beliau berharap dengan berbuat demikian mendapatkan bantuan barangan keperluan buat anak-anaknya yang berusia antara sembilan hingga 17 tahu. Itulah kasih seorang ayah sepanjang masa. 

Bukan tidak berikhtiar untuk bekerja namun semuanya tidak berhasil sehingga memaksa beliau kibarkan bendera putih demi memastikan anak-anak tidak kelaparan. 

Bimbang melihat bekalan makanan makin susut. beliau berharap dengan berbuat demikian mendapatkan bantuan barangan keperluan buat anak-anaknya yang berusia antara sembilan hingga 17 tahun

Tak sangka PKP bersambung lagi

Bekerja sendiri sebagai pemandu lori, Yaakob Montel, 54 tidak menyangka Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 disambung lagi sehingga menyukarkan beliau keluar bekerja. 

“Saya ingatkan PKP 3.0 hanya sampai Isnin (28 Jun) jadi bolehlah keluar bekerja mencari duit belanja untuk makan anak-anak tetapi bila disambung ia menyebabkan saya seakan hilang arah.

“Minggu pertama serta kedua tidak bekerja boleh lagi saya menampung belanja dengan sedikit duit simpanan tetapi apabila masuk minggu ketiga dan berikutnya bekalan makanan semakin surut. Kami hanya makan nasi berlaukkan telur serta kicap selain memasak mee segera.”

Kini Trending: Rupanya Bukan Calang-Calang Yang Mulakan Kempen Bendera Putih Ini, Rupanya Aktivis Masyarakat Yang Prihatin. 

Kibar bendera putih setelah baca di facebook

Yaakob berkata,dia berbuat demikian selepas terbaca di Facebook (FB) mengenai saranan menggantung bendera putih sekiranya memerlukan bantuan barangan keperluan.

“Pada Isnin malam saya tidak dapat lelapkan mata kerana terlalu kusut memikirkan keadaan keluarga yang berbaki tidak sampai 10 biji telur sebelum terbaca di Fb mengenai bendera putih itu.

IKLAN

“Sebenarnya bukan mudah untuk saya berbuat demikian tetapi apabila mengenangkan anak-anak, saya kemudian mengambil baju sekolah lama dan menggantungkan di luar pagar pagi keesokkannya.

saya tidak dapat lelapkan mata kerana terlalu kusut memikirkan keadaan keluarga yang berbaki tidak sampai 10 biji telur.

Tiga orang masih belajar dan salah seorang anak tekun belajar di ruang serba kekurangan.

 

IKLAN

Semoga uruan keluarga ini dipermudahkan dan rezekinya melimpah ruah agar dapat meneruskan kehidupan pandemik yang mencabar ini.

Sumber: Harian metro & Astro Awani

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club