Buat sendiri kabinet dapur dengan bajet sederhana tetapi hasilnya menarik.  Lebih-lebih lagi bahagian dapur untuk kelihatan kemas dan cantik. Pasti isteri tersenyum lebar kan, masak pun sambil tersenyum bahagia.

Inilah kreativiti dan hasil tangan suami kepada puan Nasibah Ramly. Dengan bajet RM250, hasilnya cukup cantik dan kemas. Moga bermanfaat buat anda yang ingin mencuba DIY sendiri dapur di rumah!

Kt sini sy nk share cara2 #diykabinetdapur by suami Mat’in Ali. Rmai yg pm tnye, mmg kami x amik tempahan pon.. Buat sekadar suka2 & utk rumah sendiri je,mtk maaf byk2 ye.. Mane2 yg ade mase & kurang bajet utk tempah kabinet dapur cm kami ni blh try wt sendiri ikut selera masing2.. Sy just share cmne nk bg pintu kabinet tu jd berkilat cm yg tempah tu jer, sbb sy tau, semua lelaki pndai bertukang..cume ade mase & xde mase jer kn..

TOTAL COST (beli barang2 shj seperti kayu 1×2,kayu bingkai(halus),plywood,cat,skincoat,undercoat,skru,paku,magnet,engsel) : RM250
TEMPOH : 2 minggu siap (suami ada masa malam, pagi sebelum pergi kerja & hari cuti jumaat utk siapkan).

Cara membuat:

Mula-Mula sekali, buat kerangka menggunakan kayu 1×2. Untuk dinding anda boleh tampal dengan playwood nipis kiri dan kanan. Bagi rak hujung, lantai boleh dilapik dengan playwood tebal.


Untuk pintu kabinet, buat frame dulu.. Lepas tu tampal plywood nipis belah belakang depan. Yang bingkai depan tu guna kayu halus, RM1 sebatang utk hiasan.


Ni  kayu 1×2 untuk buat kerangka & frame pintu dan kayu halus untuk bikar RM1 je sebatang.


Dh siap buat pintu, try la pasang dulu untuk tengok ukuran padan ke tak.. Mana-mana nak adjust, masa ni la.. Lepas tu pasang engsel & magnet terus siap2 (betul x sebut gitu, main hentam jer huhu)

Yang ni step utk mengecat yer..
Skincoat dulu untuk tutup lubang2 kayu, jemur sampai kering pastu gosok dengan kertas pasir sampai licin semua sekali..Cat undercoat, kemudian jemur sampai kering. Selepas itu, gosok dengan kertas pasir sampai licin sekali lagi.
Cat color.. Ni kod color purple kabinet saya. Dah siap cat, keringkan & boleh pasang. Siap. Selamat mencuba!

Cat putih bahagian dalam


Penyangkut periuk, beli di kedai RM2..suami bengkokkn penyangkut tu, untuk dapatkan kedudukan begini.

Tadaa. Dh siap kemas pon.

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

IKLAN

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster