Demam

Siapa yang tidak bimbang apabila anak kerap demam, selesema atau batuk. Tiga masalah kesihatan ini sering menyerang kanak-kanak. Bila anak sudah dijangkiiti penyakit, salah seorang kena mengalah untuk bercuti menjaga anak.

Tidak dinafikan, setiap ibu ayah pasti akan memastikan anak sihat. Malah ada yang sanggup membeli vitamin tambahan atau mengawal pengerakkan anak supaya tidak bergaul atau berada di kawasan awam. Nyata pelbagai try and error yang dilakukan oleh ibu bapa supaya memastikan anak terjamin kesihatannya.

Tetapi anak tetap juga dijangkiti penyakit. Memang mencabar kan. Tentu ada sebab ia berlaku. Nak tahu lebih lanjut apa kata ikuti pandangan di laman facebook milik Dr Ezairy M.Sallih.

Ikuti perkongsian doktor ini.


Doktor Ini Jelaskan Sebab Anak Asyik Demam. Ibu Ayah Kena Ambil Peduli.
paediatric.

Ramai kan antara kita ini sebagai ibu bapa yang risau bila anak kita asyik tak sihat. Selalu sangat kena pergi jumpa doktor. Ambil ubat. Tetapi masih juga selalu demam, batuk dan selsema.

IKLAN

Kalau boleh, biar kita yang tak sihat. Bukan anak-anak. Betul?

Ada 10 sebab mengapa anak-anak kita selalu dijangkiti demam dan kerap jatuh sakit.

1. ‘Manjakan’ anak dengan antibiotik. Flu biasa disebabkan virus tak perlu antibiotik

2. Duduk di tempat ramai kanak-kanak. Pusat penjagaan contohnya.

IKLAN

3. Beberapa keadaan dan situasi yang menyebabkan imuniti anak tak kuat. Banyakkan pemakanan seperti buah-buahan dan sayuran.

4. Kerap sangat makan luar. Jangkitan mudah dapat daripada makanan yang berisiko tercemar.

5. Ramai anak-anak kecil di rumah. Anak mudah berjangkit.

6. Lewat kawal simptom awal. Bila anak-anak dah dapat gejala seperti batuk dan selesema, terus dapat nasihat dan periksa doktor. Tak perlu tunggu demam tiga empat hari.

IKLAN

7. Makan dan minum ubat tak ikut nasihat doktor. Ubat antibiotik contohnya, perlu dihabiskan dos seperti dinasihat, tak boleh kongsi dengan anak-anak lain.

8. Kerap bawa ke tempat ramai dan ‘crowded’. Ini tak elok terutama pada anak-anak kecil.

9. Rawatan tradisional. Kerap sangat dengan rawatan yang tidak sepatutnya akan menyebabkan jangkitan yang boleh dirawat dengan ubat menjadi sukar. Komplikasi pada sistem tubuh lain pula yang berlaku.

10. Masalah alahan, rhinitis atau resdung tidak terkawal. Ini menyebabkan lendir atau lelehan dari hidung kerap mengalir ke belakang tekak. Anak-anak mudah mendapat jangkitan tekak.

Moga perkongsian ini bermanfaat untuk kesihatan zuriat kita.
.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI