Mengurus kewangan dengan sempurna menjadikan kita seorang yang berdisplin.

Cara ini dapat mengelak kita berbelanja melebihi pendapatan. Secara tidak langsung membantu mengandakan tabungan simpanan.

Selain itu, ia juga mengelak masalah hujung bulan dah kehabisan duit belanja. Ketika ini mulalah ‘usik’ tabungan kecemasan.

Jadi perlu kita tahu mengurus kewangan dengan bijak.

Berikut 6 tip yang kena tahu pengurusan kewangan dengan betul.

1. Setiap kali terima gaji bulanan, pastikan anda mengasingkan sejumlah wang sekurang-kurangnya 10% untuk dijadikan simpanan.

IKLAN

2. Utamakan keperluan berbanding kehendak diri. Jelaskan segala komitmen bulanan seperti kereta, rumah dan bil-bil bulanan terlebih dahulu. Kemudian baharu memasang niat untuk berbelanja ke arah memenuhi kehendak diri.

3. Belanja mengikut kemampuan, elakkan berhutang untuk barang yang bukan menjadi keperluan. Kecuali untuk membeli barang yang tidak mampu dibeli secara tunai seperti kereta dan rumah.

IKLAN

4. Bebas daripada hutang jahat seperti kad kredit, pinjaman peribadi dan seangkatan dengannya. Impak terikat dengan hutang sebegini hanya akan mengakibatkan anda menanggung beban hutang yang mempunyai kadar faedah yang tinggi.

5. Wujudkan akaun simpanan yang tidak menggunakan kad ATM supaya mengelakkan anda mengeluarkan wang sesuka hati. Sebagai contoh simpanan ASB di mana pengeluaran wang hanya boleh dilakukan di kaunter bank.

6. Pastikan anda mempunyai pelan insurans yang mampu melindungi diri anda dan keluarga secara komprehensif. Kita tidak dapat menjangka apa yang akan berlaku pada masa depan. Jadi sebaiknya, mencegah lebih baik daripada mengubati.

Sumber: www.easicircle.com