Semenjak viral kes ikan siakap mencecah  ribuan ringgit, semakin ramai pula yang berkongsi berkaitan ikan siakap di media sosial. Bukan sahaja berkenaan pengalaman perlu membayar harga tertentu untuk hidangan siakap tersebut malah ramai juga yang berkongsi resipi berasaskan ikan siakap yang boleh disediakan sendiri dengan rasa yang enak dan paling penting lebih menjimatkan.

Pun begitu bila kita memasak sendiri ikan siakap tersebut untuk pastikan rasa isi ikan tidak hanyir atau berbau ada caranya. Tidak sekadar disiang dan dibuang insang dan isi perut malah ada perkara lain yang perlu dilakukan.

Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Arbi Mohd Arbi di group Masak Apa Hari Ini yang boleh dijadikan rujukan bersama.

“Topik pembelajaran kita pada hari ini, bau dan rasa hanyir siakap. Berikut adalah cara cara pembersihan untuk meminimumkan bau dan rasa hanyir.

“Habitat siakap di muara. Muara ni adalah perairan yang payau, tak masin tak tawar, tak manis. Bau dan rasa seekor ikan terletak pada habitatnya. Siakap adalah ikan pemangsa. Diet pemakanan siakap adalah udang dan anak ikan.”

“Ini ialah siakap yang sudah dibersihkan perut dan sisik tapi lom cukup bersih lagi ni.
Jom kita bersihkan,” tulisnya di facebook

Keadaan isi perut ikan siakap. Yang harus dibersihkan insang. Lebihan organ dalaman, darah beku dan urat yang berada di atas tulang perut.

Urat ni bersambung dari kepala hingga ke ekor dan di dalam urat ni terkandung lebihan darah seandainya tidak dibersihkan ketika memasak. Ianya akan pecah dan darah akan meresap masuk ke dalam isi. Mesti spoil kan mood bila tengah sedap-sedap menikmati hidangan.

Inilah uratnya yang merah-merah tu la lebihan darah dia…

Keadaan ikan yang telah dibersihkan….

Setelah dibersihkan rendam ikan seketika di dalam bancuhan air Asam jawa….atau any citrus family…oihhhh cakap omputih plak…Citrus family ni contoh limau kasturi…limau nipis…

IKLAN


Semoga tips ni berguna buat korang. Safety first ketika mencuci always dari kepala ke ekor. Jangan nyonsang sebab nanti jari akan terluka.

Selamat mencuba!

Sumber : Arbi Mohd Arbi