Penularan pandemik Covid-19 menyekat pergerakankita termasuk jika ingin membeli-belah barangan dapur dan makanan.

Barang dapur basah misalnya merupakan bahan utama yang penting di dapur untuk penyediaan makanan harian kita.

Jadi untuk mengelak kerap ke kedai, kita mesti tahu cara menyimpan makanan yang betul boleh membuat makanan tahan lebih lama dan mengurangkan keperluan untuk keluar rumah bagi membeli barangan dapur.

Bukan itu sahaja, ia juga mengelakkan pembaziran kerana makanan yang dibeli tidak akan cepat rosak.

IKLAN

Ikuti sebagaimana perkongsian info oleh Public Health Malaysia.

Memang sayang sebab kadang kala, kita terpaksa buang daun sup, daun kari, daun bawang, kucai, daun pandan, daun limau purut, serai, lengkuas atau halia selepas beberapa hari membeli kerana ia sudah layu dan tak segar.
Untuk memanjangkan hayat daun daun herba ini..
1. Basuh daun daun herba
2. Potongkan menjadi kecil dan rendamkan dalam bekas plastik
3. Masukkan dibahagian beku
4. Selepas 3-4 jam , keluarkan dan masukkan dalam beg zip bag yang berlabel.
Apabila anda hendak gunakan.. keluarkan lebih awal.. biarkan air batu menjadi cair dan daun herba ini boleh digunakan. Keadaan masih segar, berbau wangi seperti baru dibeli.
Anda pun tak perlu bazir duit dengan membuang barangan yang tak dipakai. Sampah pun menjadi kurang. Kebersihan bumi pun terpelihara.

IKLAN

Elak Kerap Ke Kedai, Ini Cara Bekukan Daun Herba Supaya Kekal Segar, Nak Masak Pun Mudah!

Sumber: Public Health Malaysia

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Elak Kerap Ke Kedai, Ini Cara Bekukan Daun Herba Supaya Kekal Segar, Nak Masak Pun Mudah!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI