Satu lagi kes kematian anak akibat ditinggalkan di dalam kereta berlaku semalam. Dlam kes tersebut si ayah terlupa akan anaknya yang sedang tidur di tempat duduk belakang. Kejadian sedih tersebut mengundang reaksi ramai. Rata-rata menghulurkan takziah dan mengharapkan keluarga mangsa sabar dengan dugaan tersebut.

Ini bukanlah sesuatu yang disengajakan dan tiada ibu bapa yang sanggup membiarkan darah daging sendiri menderita kepanasan sehingga meninggal dunia, tetapi takdir Allah tak siapa mampu menduga.
Mungkin ada antara kita yang tidak tahu, di dalam aplikasi penunjuk arah atau Waze ada ‘child reminder’ di mana pengguna hanya perlu mengaktifkan bahagian ‘Reminders’.

Kemudiannya, tekan butang ‘Child reminder’ dan anda boleh menetapkan ‘Custom message’ dengan menulis nama anak dan sebagainya.


Paling menarik, peringatan tersebut bukan sahaja akan keluar di skrin telefon malah juga melalui audio yang akan mengingatkan ibu bapa mengenai anak-anak setibanya mereka di destinasi. Memang sangat berguna!Inilah yang dikongsikan oleh puan Nadia Arluna menerusi laman facebooknya.

Takziah kpd famli anak kecil yg meninggal smlm krn tertinggal d dalam kereta.. Sedih bile ade sad news bkaitan budak2 kecil ni.. Dan lagi sedih bile ade yg ckp klau xpakai carseat mesti xjadi mcm ni.. Carseat lagi d persalahkn

IKLAN

Bagi pengguna WAZE, perasan x dlm tu ade function utk Child Reminder? Function de adalah utk mengingatkn kite bile kite arrived kt satu2 tempat, Child Reminder tu akn pop-out keluar (Rujuk gambar kanan). Dan Child reminder function ni bole d setting dlm waze (Rujuk video d bawah)

Sorry krn hujung video tu ade iklan.. Video ni sy buat masa rilek2 scroll2 pasal carseat awal Januari haritu.. Tibe2 terfikir bile government dh implement penggunaan carseat, mesti ade parents yg terlupa ade anak dalam carseat.. Lagi2 baby yg perlu d letakkn d belakang.. Possibility utk tertinggal dlm keadaan kelam kabut tu ada sbb baby ni bile masuk carseat kebiasaan nye tertidur.. Parents mmg bole terlupa ade anak d blkg.. I nk post dr awal jan haritu mase blum ade kes lagi.. Tp husband ckp xpayah la.. Mane ade org nk trtinggal anak dlm kereta.. I pun krik2 la trus simpan video ni.. Bile jd kes smlm, I mmg perlu pos video ni.. Memandangkn ramai yg gune apps Waze.. Jd maaf ye iklan hujung tu.. Mcm xsesuai bile dh ade kes kematian mcm ni.. Nk edit balik xdone dah.. Xpayah tengok la iklan tu..

IKLAN

Function Child Reminder ni mmg berguna sgt.. Ada anak kecik memang xlari dr klam kabut dan terlupa.. Cuma kelemahan de kalau xbukak apps Waze tu, xfunction la Child Reminder ni.. Tp utk pengguna Waze dan yg ade ank kecil, sy sarankn la utk on kn Setting ni krn mmg sangat membantu.

Posted by Nadia Arluna on Monday, 17 February 2020

Sama2 la kite mencegah dr berlaku.. Yg dah berlaku tu harap kuatkn semangat .. Bende mcm ni xde parents pun nk ia nya terjadi.. Kite ni yg masih xhadapi bende mcm ni, jgn la salahkn penggunaan carseat.. Cube study pasal carseat tu.. U akan jumpe something yg mmg carseat ni perlu utk protect ank sewaktu dlm kenderaan.

Sumber: waze & Nadia Arluna