Seorang suami, bila dah berkahwin sememangnya kewajipan utamanya menyediakan tempat berlindung dan memberikan nafkah kepada isteri dan juga anak-anak. Nafkah tidak kira dari sudut makanan dan pakaian, mengikut pada kadar semampunya.

Bila disebut tentang kadar nafkah, baru-baru ini seorang pengguna laman Facebook, Puan Suriati Ghani ada berkongsi kisah di mahkamah syariah apabila seorang lelaki dikatakan hanya mampu memberikan nafkah sebanyak RM10 seminggu kepada isterinya.

Malah, difahamkan tuntutan nafkah tersebut juga tertunggak tetapi si suami sebaliknya mendakwa tidak mampu memberi jumlah yang dituntut si isteri memandangkan pendapatannya kecil.

Part membuat hujah di penghujung kes adalah tugas yang merumitkan, semua perlu di masukkan supaya dapat membantu Mahkamah memberi pertimbangan seadilnya dalam membuat keputusan.

Tuntutan nafkah tertunggak isteri, suami mendakwa pendapatan beliau kecil & tidak mampu memberikan nafkah sepertimana yang dituntut oleh isteri, hanya mampu memberikan RM10 seminggu untuk isteri.

IKLAN

Puan Suriati Ghani berpendapat seseorang individu lebih-lebih lagi lelaki yang mempunyai tubuh badan sihat seharusnya bekerja mencari pendapatan lebih untuk menampung keperluan diri dan keluarga.

Saya pernah berjumpa dengan seorang wanita/isteri yang lain, selain berniaga online, beliau turut membawa grab untuk menampung nafkah diri sendiri & anak-anak, terpaksa membuat lebih dari 1 pekerjaan kerana suami abaikan nafkah beliau & anak. Memang pada masa datang berjumpa saya, nampak keadaannya letih, baru selesai hantar pelanggan & terus datang jumpa saya untuk mengadu masalah. Katanya beliau pernah bawa grab hingga larut malam.

Gagal Penuhi Tuntutan Nafkah Isteri, Hanya Mampu Beri RM10 Seminggu!

Jika orang lain boleh bekerja lebih masa untuk mencari pendapatan lebih untuk keluarga, tambahan pulak perempuan, kenapa lelaki yang sihat tubuh badannya tak boleh? Di mahkamah pun beliau mengaku beliau masih sihat dan tidak mempunyai sebarang penyakit.

IKLAN

Berikutan daripada itu, Puan Suriati Ghani mendoakan agar lelaki tersebut dimurahkan rezeki supaya dapat membayar tuntutan nafkah tertunggak isteri yang akan diputuskan kelak.

Hmm..didoakan semoga beliau dimurahkan rezeki selepas ini & dapat membayar nafkah tertunggak isteri yang akan diputuskan nanti.

ARTIKEL LAIN :

IKLAN

Nak Kawin Sebab Apa? Ustaz Ini Kongsikan 3 Perkara Yang Harus Anda Buat Sebelum Kahwin – KELUARGA

Bapa Meninggal 6 Jam Sebelum Majlis Konvokesyen, Anak Kuatkan Semangat Terima Skrol Tanpa… – KELUARGA

Mengadu Sakit Perut, Anak 6 Tahun Meninggal Dunia  Dalam Pangkuan Ibu – KELUARGA

Sumber: Puan Suriati Ghani

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI