Biarpun ada pelbagai biskut Raya yang moden sampai tidak terbilang dengan jari namun biskut tradisional seperti biskut sarang semut ini masih tetap menjadi pilihan dan disukai ramai.

Rasanya yang rapuh dan cair di mulut membuatkan kita sukar untuk berhenti mengunyah sehingga tanpa sedar habis licin balang kuih dibuatnya.

Gamit Nostalgia Raya Dulu-dulu, Bila Buat Sendiri Biskut Sarang Semut Ni!

Tinggal beberapa hari lagi kita akan menyambut Hari Raya, jadi apa kata hari ini kita buat Biskut Sarang Semut yang enak ini dan tentunya akan mengembalikan nostalgia seperti Raya dulu-dulu!

Kalau tak tahu resipinya, boleh follow resipi yang dikongsikan oleh Novelis Affieyza Isahak ini.

 

 

Biskut Sarang Semut

Bahan-bahan:

1 buku Buttercup

2 cawan* Tepung kastard

IKLAN

1 cawan* Tepung jagung

11/2 cawan* Tepung gandum

1 cawan Gula halus

1 telur -ambil kuningnya sahaja

1 sudu kecil esen vanila

Sedikit pewarna kuning

Paper cup

IKLAN

Coklat rice / Coklat manik

 

BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA

 

Cara-caranya :

1.Ayak bahan bertanda *

2.Satukan buttercup dan gula halus. Pukul sehingga kembang.

IKLAN

Gamit Nostalgia Raya Dulu-dulu, Bila Buat Sendiri Biskut Sarang Semut Ni!

3.Masukkan kuning telur, esen vanila dan pewarna kuning. Pukul sebati.

Gamit Nostalgia Raya Dulu-dulu, Bila Buat Sendiri Biskut Sarang Semut Ni!

4.Masukkan semua tepung dan gaul sehingga adunan tak melekat pada tangan. Adunan memang lembut. Jika masih melekat, tambah sedikit tepung gandum.

Gamit Nostalgia Raya Dulu-dulu, Bila Buat Sendiri Biskut Sarang Semut Ni!

5.Boleh simpan dalam setengah jam dekat peti ais atau boleh parut terus dan masukkan dalam papercup. Hias dengan coklat rice.

Gamit Nostalgia Raya Dulu-dulu, Bila Buat Sendiri Biskut Sarang Semut Ni!

Gamit Nostalgia Raya Dulu-dulu, Bila Buat Sendiri Biskut Sarang Semut Ni!

6.Bakar guna api atas bawah – 170c selama 30 minit atau ikut suhu oven masing-masing.

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI