Bila tiba bulan Ramadan, antara perkara yang sering membuatkan para ibu risau adalah memilkirkan menu juadah berbuka dan sahur buat keluarga.

Jika asyik membeli di bazar Ramadan atau secara online setiap hari mungkin boleh lari bajet, jadi pastinya cara yang lebih jimat adalah memasak sendiri hidangan buat keluarga.

Pengurusan masa amat penting semasa bulan Ramadan, bagi ibu yang sibuk dengan urusan harian termasuk menguruskan anak yang masih kecil, persekolahan anak dan ibu yang bekerja.

Menerusi perkongsian puan Izeliwani Haji Ismail  yang juga merupakan ibu yang bekerja menunjukkan beberapa rempah masakan untuk hidangan di bulan Ramadan. Lebih membanggakan, Izeliwani dikurniakan enam orang anak turut menyusu anaknya yang masih secara secara eksklusif namun sempat menyediakan juadah yang dimasakan sendiri. Sungguh inspirasi!

REMPAH MASAKAN CEPAT DAN MUDAH

Alhamdulillah. Moh laa luruskan kaki & tulang belakang ni, dr petang tadi pas Asar kui 6 ptg mula operasi menyiapkan Stok Masak Merah & 3 Rasa utk sahur nnt (tambah-tambah  menu ready Frozen dlm freezer – Sambal Penyet, Tumis Kerabu, Sambal Tumis, Kari Udang & Kari Kosong).

Dari tahun 2020 famili kami sahur Nasi berjemaah, berbuka menu simple2 jer… So, nk teruskan utk 2021 ni pulak.

Kuah kosong sahaja ye. Nanti pagi-pagi tinggal goreng ikan atau tambah ayam atau udang.

Resipi tumis kerabu : Bahan bwg merah, Bwg putih sikit jer, halia, serai…blend semua, tumis kn minyak xyah byk sgt.. Bila dh terbit minyak, masukkn santan pekat, gula melaka @ nise, gula putih sikit, garam secukup rasa… Masukkn 1, 2 keping asam keping… Kacau lg sampai mendidih, siap

 

Sambal penyet @ sweet Sour @ 3 rasa boleh di microwave, tapi better lps kuarkn dlm 30 – 60 minit, dah cair br panaskn. Tapi utk kari yg nk masuk ayam, atau udang, panskn dgn koli, api kecik, masuk lauk, siap.

SIAKAP TIGA RASA SIAP!

BAHAN-BAHAN SIAKAP 3 RASA

IKLAN

Resipi Siakap 3 Rasa: Ini bahannya: Tumis semua separa garing tmbh air putih, tmbh sos tiram, sos ikan, gula, garam ikut selera… Kacau hingga mendidih… Bg sampai terbit minyak, tutup api

Utk bwg merah & cili kering tu Agak2 jer jgn nmpk pucat sangat, Bwg putih sikit jer… Bwg holand 1 stgh biji, cili padi 11 bj, serai 3, Daun limau purut 3, tomato ceri 7, halia 3 inci… Add on lada benggala ikut citarasa

CARA NAK PANASKAN SEJUK BEKU

Kalo kuah masak merah mcm ni Mmg kena cairkn atas dapor dlm koli, saya tmbh air kosong sikit, x hangus, api kecik… Tutup piuk, biar sampai semua mencair (tak pun keluarkan awal sejam, kompom dah cair, tggl panaskan dan boh laa ayam goreng kalo nk mkn ayam masak merah)
Kalo kuah 3 rasa @ sweet sour, kuarkn awal Dan masuk microwave jer pon ok, pastu curah atas ikan yg siap goreng… Sbb kuah ni Mmg ready to eat dah.
PES MASAKAN SIAP!

Kalo ayam masak merah, kita masukkan ayam goreng dlm Sambal tu… Kalau sweet Sour @ 3 rasa, memadai curahkan atas ikan goreng tu jer, sonang.

IKLAN

 

SIAP JUGA PURI UNTUK BAYI

Lepas Isyak tadi sambung blend Puree utk baby 8 bulan… Buah Kiwi, Anggur Hitam, Pitaya Putih & Papaya (semua add on kurma). 

Oklaa, baby pon dh lena ni, kita jumpa esok lak ye, insha Allah… Karang tak bangun sediakan bekal anak beranak 8 last day sebelum Ramadhan lak.
ASSALAMUALAIKUM WBT, SELAMAT MALAM.

Dalam pada itu, meninjau di ruangan komen, rata-rata warganet teruja melihat cara wanita ini menyediakan  pes masakan ini. Malah menjadikan ia inspirasi untuk menyediakan masakan lebih cepat dan mudah.

Sumber: Izeliwani Haji Ismail