Menjadi kebiasaan lebihan halia yang digunakan kalau tidak disimpan di dalam peti sejuk, tentu sahaja kita letakkan di dalam bekas untuk disimpan di bawah kabinet dapur. Kadang-kadang dek kerana terlalu banyak stok halia menyebabkan hingga bertunas tidak digunakan.

Jadi apa kata, alang-alang halia disimpan bertunas kita tanam mengikut cara yang diajar oleh puan Bebiyana Tambi Khan ini. Nampak mudah dan ringkas sahaja prosesnya.

Jom semak.


Halia digunakan dalam hampir setiap masakan kita, mesti ada simpan halia yang berbaki dalam peti ais atau dalam bakul bawah dapur. Mesti ramai tak tahu sebenarnya nak tanam halia senang sangat sangat. Saya dah biasa buat sampai orang nak beli anak pokok halia saya.

Langkah demi langkah :

  1. Ini contoh halia yang masih ada dalam peti ais, saya pakai “glove” sebab nak cuci dia

 

2. Kemudian potong potong halia mengikut tunas yang dah tumbuh.

 

3. Rendam selama 20 minit dalam bancuhan racun kulat, ini untuk mematikan fungus yang ada. Juga boleh tanpa perlu direndam dengan bancuhan racun kulat ini cuma pastikan cuci tunas bersih kemudian jemur sebentar anggaran 10 minit sebelum ditanam.

Racun kulat

 

 

IKLAN

4. Letak ke dalam tanah atau medium tanaman seperti cocopeat yang basah.

 

5. Kambuskan nya. Siram sekali dalam dua hari hanya untuk kekalkan kelembapan sahaja. Tunas akan keluar sekitar seminggu selepas ditanam.

 

IKLAN

6. Ta daaaaa! Ini yang Kak BB dah alihkan dalam guni. Usia pokok ini 3 bulan.

 

7. Ini selepas 6 bulan, kalau nak dapat halia muda boleh harvest dah. Untuk dapatkan halia tua tunggu 2 bulan lagi (8 bulan total).

 

Inilah hasilnya. Yang ini dah boleh guna untuk masakan anda.

Selamat mencuba. Tanam halia ye

sumber : Bebiyana Tambi Khan