Kucing dipelihara sejak dari zaman dahulu lagi. Malah Nabi Muhammad SAW juga memiliki seekor kucing kesayangan yang diberi nama Mueeza. Namun ada juga yang masih merasa takut untuk memelihara kucing kerana dikhuatiri membawa keburukan dalam kesihatan.
Namun hakikatnya memelihara si bulus memberi banyak manfaat termasuk memberi rezeki yang tidak pernah putus. Selain memiliki kucing peliharaan sendiri, kita juga boleh memberi makan kepada kucing jalanan.
Begitu yang dilakukan oleh lelaki ini. Menariknya, beliau menyediakan bekas makanan khas supaya kucing jalanan mendapat bekalan makanan yang mencukupi setiap hari.

Ikuti perkongsiannya.

Hanya Guna Botol Mineral Water 10 liter Untuk Buat Cat Feeder. Lelaki Ini Tunjuk DIY Yang Mudah!

D.I.Y. cat feeder untuk stray cat belakang umah.

Bahan-bahannya ialah:-
2 biji botol mineral water 10 liter, cable tie, super glue & gula secukup rasa.
Cara-caranya pula :-
1) Botol yang besar yang isi makanan tu tebuk kat bahagian bawah dalam anggaran 5cm panjang & 3cm lebar untuk makanan turun.
2) Botol yang untuk takung makanan pula potong ambik bahagian bawah aje lebih kurang 4 ke 5cm tinggi dari bawah. Kemudian potong pulak sikit kat bahagian yang kita nak sambung kat botol tinggi isi makanan.
3) Nak sambung cuma pakai cable tie. Kalau nak lagi cantik boleh pakai super glue.
4) Gula tu digunakan untuk buat air minum selepas selesai modified botol.

IKLAN

Ni antara soalan-soalan yang lazim akan orang tanya.

1- Tak masuk angin ke makanan nanti?

Jawapan – Kucing-kucing gelandangan ni tak memilih sangat makanan masuk angin atau tidak. Boleh guna kretiviti sendiri untuk elak makanan masuk angin.

IKLAN

2- Tak bersemut ke?

Jawapan – Boleh guna kreativiti sendiri, nak sapu minyak kat bawah feeder tu ke nak bubuh dalam bekas air jangan kasi semut naik ke. Terpulang.

3- Tak kena air hujan ke?

IKLAN

Jawapan – Letak la kat tempat tak kena hujan.

Hanya Guna Botol Mineral Water 10 liter Untuk Buat Cat Feeder. Lelaki Ini Tunjuk DIY Yang Mudah! Hanya Guna Botol Mineral Water 10 liter Untuk Buat Cat Feeder. Lelaki Ini Tunjuk DIY Yang Mudah!

Semoga rezeki bertambah melimpah apabila berbuat baik dengan haiwan kesayangan junjungan Nabi Muhammad SAW.

Kredit: Eddie Mustaffa, D’Cat D’ Hati