Tidak dinafikan ramai yang memberikan pelbagai respon mengenai suntikan vaksin covid-19 ini. Namun ia hanyalah segelintir sahaja. Usaha kerajaan menyediakan vaksin untuk adalah langkah untuk memastikan pandemik ini ditamat segera.

Sehubungan itu, kerajaan menawarkan kepada rakyat Malaysia untuk menjadi sukarelawan bagi menjadi penerima suntikan vaksin terawal.

Salah seorang yang menawarkan diri adalah saudara, Ir Abdul Rahman Bahasa yang menyahut sahutan negara untuk berbuat demikian. Baginya ia adalah sumbangnya kepada negara.

Berkongsi kisah mengenai dirinya setelah menerima suntikan pertama. Semoga menjadi inpirasi dan mendidik masyarakat mengenai pentingnya menerima suntikan vaksin ini agar dapat menjalani kehidupan secara normal kembali

 COMPLETE HARI KE-7 SELEPAS SUNTIKAN PERTAMA

Hari ni aku pergi ke Hospital Ampang sekali lagi untuk menyerahkan diari kesihatan aku. Diari kesihatan ni untuk rekod pemantauan 7 hari pertama selepas di cucuk dalam kajian vaksin COVID19.

Appointment aku pukul 2pm.

Sampai² di Hospital Ampang..aku daftarkan diri and tunggu giliran untuk berjumpa petugas perubatan.

“No. 39…”

Aku tengok nombor giliran aku..Yes,aku lah nombor 39 tu..hahaha

Petugas: Encik boleh pergi ke kaunter sana ye..

Aku pun pergi ke kaunter yang diarahkan. Aku tengok yang akan entertain aku adalah seorang nurse.

Nurse: Encik, kita ambil suhu sekejap ye..

Aku disuruh kemam thermometer..

Selepas seminit

Teeet..teeet..teeeet..Thermometer berbunyi..

Nurse: Berapa bacaannya Encik?

Aku: 36.9

Nurse: Ok..suhu normal. Encik ada apa² alahan sepanjang seminggu ni..Macam cirit-birit, loya, susah bernafas, pening ²?

Aku: Tak ada

Nurse: Ok Encik.Ni diari baru untuk pemantauan 7 hari akan datang. Encik boleh ke bilik briefing sekarang untuk dengar briefing macam mana nak isi diari ni ye..

Aku: Ok.Terima kasih nurse.

Nurse: Sama².

Aku pun pergi ke bilik briefing dan dengar briefing selama 10minit lebih kurang.

Trainer: Ok Tuan Puan semua.Kalau tak ada apa² soalan. Kita jumpa lagi 7 hari akan datang ye..Tuan Puan boleh ambil kad appointment dekat kaunter pendaftaran

The End.

OK done stage 3 dalam kajian vaksin ni.

Stage 1: Swab test and check darah sebab nak confirmkan bebas COVID and HIV sebelum enroll dalam kajian vaksin COVID19

Stage 2: Ambil suntikan dos pertama (note: ini double blinded study.Aku or nurse yang cucuk aku sebelum ni pun tak tau aku dicucuk vaksin sebenar atau placebo)

Stage 3: Pemantauan 7 hari pertama untuk sebarang side effect.Isi diari kesihatan dan pulangkan diari kesihatan kepada team penyelidik team vaksin.

Next, Stage 4: Suntikan dos kedua.

Moga contribution kecil aku ini memberi manfaat kepada umat sejagat..Amin..

CATATAN DIARI 

Dalam pada itu, beliau juga berkongsi  catatan diari dalam tempoh menjalani suntikan vaksin ini. 

Diari 1:

AKU CUBA UNTUK CONTRIBUTE KEPADA NEGARA..TAPI APAKAN DAYA..

𝟭𝟲 𝗝𝗮𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟭

Aku register nama aku untuk jadi sukarelawan Clinical Trial Vaksin COVID19 di Hospital Ampang melalui google form.

𝟭𝟴 𝗝𝗮𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟭

Aku ikuti sesi briefing oleh pasukan penyelidik clinical trial dari Hospital Ampang melalui google meet. Ada 100orang yang mengikuti sesi briefing tersebut.

Briefing tu agak konklusif,semua soalan² yang di tanya oleh participants dijawab oleh para doktor penyelidik.

Point² penting semasa briefing:

Tempoh kajian: 13 bulan

So,para sukarelawan digalakkan untuk komited sepanjang 13bulan tempoh penyelidikan. Namun, sukarelawan mempunyai hak untuk menamatkan penyertaan pada bila² masa.

Vaksin yg digunakan adalah daripada Institute of Medical Biology Chinese Academy of Medical Sciences (IMBCAMS).Tiada jenama spesifik yang dinamakan.

Aku tahu ada yang cakap: Kalau dari China, Sinovac lah tu.

Actually,tak semestinya..

Type of vaccine: inactivated COVID19 (virus COVID19 yang telah dimatikan)

Inactivated virus type ni memang banyak digunakan dalam vaksin² yang diwajibkan oleh goverment kita.So,nothing new about this type of vaccine.

Ada 6 perjumpaan dengan pihak hospital sepanjang 2 bulan pertama. Selepas itu, akan ada follow up dari pihak hospital melalui telefon sepanjang 13 bulan tempoh kajian.

Sebanyak 50% daripada peserta akan diberi vaksin sebenar.

Lagi 50% lagi akan diberi placebo (vaksin yang tiada virus dimatikan). Ikut maklumat yang pegawai teknikal hospital berikan semasa briefing hari tu..Placebo adalah cecair garam sahaja..Bukan vaksin..

Then, tiada siapa akan tahu:

Siapa yg akan diberi vaksin sebenar

Siapa yg akan diberikan Placebo.

Termasuk lah penyelidik,nurse pemberi vaksin dan sukarelawan..Semua ini hanya akan diketahui selepas 13bulan tempoh penyelidikan tamat.

Inilah yang dikatakan double blinded study.2-2 pihak tidak tahu adakah vaksin sebenar diberikan atau tidak.

Clinical Study ini dicover oleh insurans.

Clinical study ini diberi pampasan perjalanan ke hospital untuk setiap perjumpaan (amaun tidak dinyatakan).

Dan macam² lagi lah..most of the things dalam briefing tu dah cover dalam FAQ ICR.

𝟮𝟭 𝗝𝗮𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟭 (𝘀𝗲𝗺𝗮𝗹𝗮𝗺)

Hospital Ampang call aku.

Hospital: Encik Abdul Rahman. Encik ada ikuti briefing kami hari Isnin haritu kan?

Aku:Ya

Hospital: Adakah Encik masih berminat nak menjadi sukarelawan?

Aku: Ya, saya masih berminat.

Hospital: Baik, sebelum kami masukkan nama Encik sebagai sukarelawan. Kami nak bertanya beberapa soalan.

(Soalan semua berkaitan sejarah kesihatan. Sama je dengan google form tetapi kali ni lebih detail lagi).

Bila sampai soalan ni…

Hospital: Encik ada allergic apa2? Ubat ke?

Aku: Ubat tak ada..tapi kecik² dulu ada lah allergic seafood.Sekarang dah tak ada dah..

Hospital: Oh ye ke? Kami kena check dulu profile Encik ni dengan Doktor.Nanti kami revert balik ye…

Aku: Baik…Terima kasih ya..

𝗛𝗮𝗿𝗶 𝗻𝗶…

Aku sekali lagi dapat phone call daripada Hospital Ampang..

Hospital: Encik Abdul Rahman.Saya dari Hospital Ampang yang call semalam..

Saya dah check dengan Doktor berkenaan perkara allergic Encik tu..Walaupun Encik allergic seafood time kecik² or we can say dah lama jugak.Kami mintak maaf, kami terpaksa mengeluarkan nama Encik dari senarai sukarelawan untuk clinical trial ni.

Kami melakukan saringan yang sangat ketat.Kami tak nak nanti allergic Encik datang balik.

𝗖𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮𝗹 𝘀𝘁𝘂𝗱𝘆 𝗶𝗻𝗶 𝗺𝗲𝗻𝗴𝘂𝘁𝗮𝗺𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗲𝘀𝗲𝗹𝗮𝗺𝗮𝘁𝗮𝗻 𝗽𝗲𝘀𝗲𝗿𝘁𝗮 𝗸𝗮𝗷𝗶𝗮𝗻.

Terima kasih Encik kerana bersikap jujur untuk disclose semua sejarah kesihatan Encik.Kami tak tahu lah kalau yang lain boleh jujur seperti Encik.Hope, dorang pun jujur tentang semua maklumat yang diberikan oleh mereka.

𝗦𝗲𝗯𝗮𝗯 𝗮𝗱𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗻𝗮𝗸 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝘃𝗮𝗸𝘀𝗶𝗻,𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝘁𝗮𝗸 𝗱𝗶𝘀𝗰𝗹𝗼𝘀𝗲 𝘀𝗲𝗺𝘂𝗮 𝗺𝗮𝗸𝗹𝘂𝗺𝗮𝘁 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗸𝗮𝗺𝗶 𝗽𝗲𝗿𝗹𝘂𝗸𝗮𝗻.𝗜𝘁𝘂 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗸𝗮𝗺𝗶 𝗸𝗵𝘂𝗮𝘁𝗶𝗿..

Aku: Of course saya kena declare semua.Saya ada baca² juga. Maklumat² macam ni sangat penting untuk clinical study..

Hospital: Betul Encik.Sekali lagi,kami mintak maaf kerana kami terpaksa mengeluarkan nama Encik sebagai sukarelawan untuk clinical study ni.

Aku: Nak buat macam mana kan.Moga clinical study ni akan success.

Hospital: Terima kasih Encik.

Aku: Sama²

(Talian telefon diputuskan)

Anyway, aku dah cuba untuk contribute kepada negara. Tapi apakan daya aku tidak diterima.

𝗦𝗼,𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝘀𝗲𝘀𝗶𝗮𝗽𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗻𝗮𝗸 𝘃𝗼𝗹𝘂𝗻𝘁𝗲𝗲𝗿 𝘁𝘂.𝗧𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗷𝘂𝗷𝘂𝗿 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿𝗶 𝗺𝗮𝗸𝗹𝘂𝗺𝗮𝘁 𝘁𝗲𝗻𝘁𝗮𝗻𝗴 𝗸𝗲𝘀𝗶𝗵𝗮𝘁𝗮𝗻 𝗮𝗻𝗱𝗮..𝗖𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮 𝘀𝗲𝗺𝘂𝗮𝗻𝘆𝗮. 𝗧𝗮𝗸 𝗸𝗶𝗿𝗮 𝗹𝗮𝗵 𝘀𝗲𝗸𝗲𝗰𝗶𝗹² 𝗰𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮 𝗽𝘂𝗻. 𝗔𝗻𝗱𝗮 𝗸𝗲𝗻𝗮 𝗰𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮..

All the best kepada yang join clinical study ni.Moga segala dipermudahkan…

Selanjutnya ikuti diari 2 dan 3 di link berikut: 

Diari 2:

12 JAM SELEPAS DICUCUK

Tak lama dahulu, aku pernah berkongsi yang aku tidak diterima untuk menjadi sukarelawan kajian vaksin disebabkan aku secara jujur bagitahu kepada team penyelidik kajian vaksin yg aku ada alahan seafood sewaktu kecil. Tapi alahan tu dah tak ada dah sekarang.

𝗡𝗮𝗺𝘂𝗻 𝗽𝗮𝗱𝗮 𝟮𝟮 𝗝𝗮𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟭

Aku dapat message dari Hospital Ampang yang aku diterima sebagai sukarelawan atas sebab² yang korang boleh baca dekat photo.

IKLAN

Aku teruja! Sebab niat aku untuk menyumbang kepada negara melalui cara ini menjadi kenyataan!

𝟯𝟭 𝗝𝗮𝗻 𝟮𝟬𝟮𝟭

Aku mengikuti sesi penerangan lanjut daripada pihak penyelidik melalui google meet. Sesi ni dinamakan sesi “verbal inform consent”.

Sebagai pre requisite nak enroll dalam kajian vaksin ni..aku MESTI bebas dari jangkitan virus COVID dan HIV. So,nak pastikan perkara ini kena lah buat test dekat makmal.

𝟲 𝗙𝗲𝗯 𝟮𝟬𝟮𝟭

Aku ke makmal.Aku menjalani swab RT-PCR COVID dan diambil darah untuk ujian HIV.Ujian ini FREE OF CHARGE. Aku tak perlu bayar apa²..

𝟳 𝗙𝗲𝗯 𝟮𝟬𝟮𝟭

Result makmal pun keluar..Resultnya?

COVID19- Not detected

HIV – Non-reactive.

Alhamdulillah..syukur..lepas saringan pre-requisite.

𝟴 𝗙𝗲𝗯 𝟮𝟬𝟮𝟭(𝗵𝗮𝗿𝗶 𝗶𝗻𝗶)

8.00am-Aku dah terpacak di Hospital Ampang

8.45am-Aku diberi taklimat sekali lagi berkenaan kajian vaksin ini.Contohnya siapa terlibat,50-50 chances akan disuntik vaksin atau placebo,risiko,manfaat,nilai pampasan dan bla²..

9.15am- Aku jumpa Doktor

Doktor: Encik ada apa² nak tanya berkenaan perkara dalam “Inform Consent Form” (ICF) ni?

Aku: Saya just nak double confirm berkenaan alahan seafood saya waktu kecil. Sure saya boleh enroll ni?

Doktor: Ya, sebab badan Encik dah develop allergic tolerance and bla² (ada term medic yg disebut yg aku tak ingat dah apa yg Doktor sebut tadi) which will take long period.Kadang² boleh jadi 10tahun.

That why sekarang, Encik dah tak ada alahan dah.Disebabkan itu kami boleh terima Encik jadi sukarelawan.

Aku: Oh ya..Betul juga Doc.Dari apa yang saya baca dalam ICF ni..Exclusion criteria kajian ni pun tak ada specific pasal alahan makanan. Hanya disebut alahan vaksin dan ubat..Kalau ada sejarah alahan vaksin atau ubat,tak boleh sertai kajian ni kan?

Doktor: Ye betul..Encik tiada alahan vaksin dan ubat kan?

Aku: Tak ada.

Doktor: Ok..Encik ada soalan lain?

Aku: Ada. Saya faham saya berkemungkinan disuntik vaksin atau placebo.Peluangnya 50-50..Tapi dalam placebo saya ada baca kandungannya ada aluminum hydroxide.Selamat ke tidak aluminium hydroxide ni untuk manusia?

Doktor: Jika tak selamat, Ethics Committee KKM (MREC) tidak akan luluskan etika kajian ini.Aluminum yg digunakan dalam kajian ini adalah bahan normal yang digunakan di dalam kajian klinikal dan akan dinyahkumuh oleh badan dalam masa 48jam.

(Ya, aku tahu macam mana strictnya MREC bab safety ni..Aku pernah melaluinya dulu..Siapa pernah deal dgn ethics committee tau lah bertapa stringentnya mereka bila sampai bab safety..Kau kena defend with all scientific evidence.Kalau tak,sure reject apa yg kau propose.SAFETY IS NUMBER ONE!)

Sambung Doktor lagi: Ada apa² soalan lain Encik?

Aku: Oh ya..bab tak boleh mengandung.Maaf ye Doktor kalau soalan saya ni macam kurang sopan..Kadang² kita ni ter “accident” jugak walaupun kita dah pakai “protection” macam². Anak itu rezeki Tuhan..Kalau jadi macam tu, macam mana ye Doktor?

Doktor: Kami faham perkara tu..Kalau jadi macam tu.Maklumkan secepat mungkin kepada pihak kami.Kami akan appoint O&G specialist dari hospital kami untuk memantau kandungan isteri Encik dari mula² disahkan mengandung sehingga lah anak Encik selamat dilahirkan.

Aku: Ooo..ok

Doktor: Ada apa² lagi soalan?

Aku: Tak ada dah Doktor..

Doktor: Baik..Encik boleh sign ICF ni and Encik boleh proceed dengan health check ye..

Aku pun go through health check point..

Health check 1- check suhu badan

Result aku: 36.5 °C- PASS (suhu normal)

Health check 2: check tekanan darah

Result aku: 120/79 -PASS (tak ada darah tinggi)

IKLAN

Health check 3: check BMI dan denyut jantung

Result BMI aku: Rahsia.Yang penting tak obes

Result pulse aku: Normal

So overall PASS.

Then, aku selamat dicucuk pada pukul 10am. Disebabkan ini double blinded study.Maka tiada siapa tahu bahan yang dicucuk ke badan aku itu adalah vaksin atau placebo..

Selepas 35minit dicucuk,ada sesi pemantauan side effect.

Alhamdulillah..aku tiada apa² side effect kecuali ada rasa sakit sikit kat tempat cucuk.

Then, aku diajar macam mana nak isi diari kesihatan macam check suhu badan harian (thermometer diberi PERCUMA tau!),kalau ambil ubat semasa tempoh kajian, nak isi kat mana,kalau ambil supplement, nak record kat mana and bla²..

Now, selepas 12 jam aku dicucuk. Suhu badan aku 36.8! Dan aku tak ada rasa apa² kesan sampingan setakat ni..Sakit tempat cucuk siang tadi pun dah hilang..

So,now time to record everything dalam diari kesihatan yang dibekalkan..

Moga contribution kecil aku ini akan beri manfaat kepada rakyat negara kita dan seluruh dunia.Amin..

Diari 3:

HARI KE-4 SELEPAS DICUCUK: JANGAN STRESS!

Hai² semua

Bila aku bagitahu aku diterima sebagai sukarelawan vaksin haritu..Ramai yang mintak aku update perkembangan harian aku..

Kepada yang baru baca post ni or belum tahu. Aku adalah salah seorang sukarelawan kajian vaksin. Aku dah terima 1st injection aku pada 8 Feb haritu.

Hari ni 12hb Feb.Bermakna hari ni adalah hari ke-4 selepas aku menerima 1st injection haritu.

So far, aku masih boleh menjalani kehidupan aku macam biasa.

Aku masih boleh makan,minum,g kerja,main ngn anak², tengok kerja sekolah anak macam biasa.Semua masih normal! Alhamdulillah..

Lepas tu, tak ada pulak rasa ada benda gerak² dalam badan. Ye lah kan..katanya ada chip dalam botol vaksin/placebo tu

(Haih..Depa² tu bnyk sgt tgk muvi Hollywood ni.Ingat nak buat chip yang boleh terendam dan gerak² dalam salur darah tu macam buat air sirap ka?)

Anyway,hari ni aku nak share sikit perbualan aku dengan Doktor semasa hari aku nak ambik 1st injection hari tu..

Before that, kepada yang tak tahu juga..Salah satu syarat nak jadi sukarelawan kajian vaksin, aku kena buat swab test COVID19.

𝗦𝗼, 𝟲 𝗙𝗲𝗯 𝟮𝟬𝟮𝟭

Aku kena g makmal untuk buat swab test.

Tapi pagi tu aku ada selsema sikit.

Dalam hati aku cakap:

Aduh…nak g swab test ni lah nak selsema.Sebelum² ni tak ada pulak

Tapi aku g jugak buat swab test.Tawakal je orang kata..

𝟳 𝗙𝗲𝗯 𝟮𝟬𝟮𝟭

Aku dapat result swab test.Resultnya macam dalam gambar.. Alhamdulillah.

𝟴 𝗙𝗲𝗯 𝟮𝟬𝟮𝟭

Aku pergi ke Hospital Ampang untuk ambik 1st injection aku.Sebelum ambik injection dan jalani health check, ada sesi bersama Doktor.

Doktor: Encik Rahman ada ambil apa² supplement?

Aku: Ada.

Doktor: Supplement apa?

Aku: Vitamin C, 1,000mg.

Doktor: Tiap² hari ke Encik makan vitamin C ni?

Aku: Tak, saya ambil bila perlu je..

Doktor: Bila perlu tu maksudnya apa?

Aku: Contoh, 6hb haritu hari saya buat swab test.Tapi saya selsema pulak pagi tu.Selalu tak ada pulak selsema pagi². Maybe 𝗦𝗧𝗥𝗘𝗦𝗦 kot nak buat swab test. Tu yang tiba² selsema tu..hahah..So,time tu saya ambil vitamin C.

Doktor: Owh..ok..Untuk pengetahuan Encik. Stress adalah salah satu faktor penyumbang immunity kita jadi lemah.

Dalam apa yang Encik beritahu tadi..Itu adalah salah satu contoh..Encik stress, then Encik dapat selsema.Of course banyak faktor lain boleh jadi selsema kan..But one of the reason when your immunity system lemah..

So, always positive ye.Sebab dengan berfikiran positive,ia akan membantu kita menjalani kehidupan yang sihat.So,how long the flu last on swab day? The whole day?

Aku: Eh tak lah Doc.Lepas je swab tu..Hilang dah flu..

Doktor: I see, ok then. Saya kena rekod yang Encik ada ambil supplement Vitamin C dalam rekod kesihatan Encik ye.

Aku: Ok

So, kawan²..Jangan stress² ye. Sebab kalau stress, sistem immuniti or sistem ketahanan penyakit kita akan jadi lemah

Moga kita semua di diberikan kesihatan yang baik..Amin..

 

 

 

 

 

 

.