Kehidupan sebuah perkahwinan itu, adalah suatu perkongsian hidup, saling melengkapi agar hubungan suami isteri itu sentiasa diharmoni dan bahagia.

Namun, kadang kala, ada suami memerlukan bantuan isteri dalam soal kewangan. Bukan mengabaikan tanggungjawab, namun perlu bantuan isteri agar hidup lebih selesa.

Bagaimanapun ada caranya yang suami kena buat sebelum meminta bantuan isteri. Selanjutnyanya ikuti perkongsian ini.

Kalau pendapatan seorang tu  tak mampu untuk sara keluarga dan nak isteri tolong topupkan mana yang terkurang, maka jaga 7 perkara ni :

1. Jgn terus suruh isteri bayar apa yg kita tak mampu bayar.

Duduk berbincang, senaraikan komitmen bulanan…jujur dgn pendapatan, brapa yg kita dpt tanpa ada extra income, brapa yg kita dpt dgn extra income…pastu tunjuk brapa baki setelah pendapatan tu ditolak dgn komitmen serta ansuran bulanan…

Klu negatif, negatif lah…kita nk isteri tgok unjuran kewangan keluarga kita jika hanya kita seorang saja yg cover bayar semua walaupun isteri ada pendapatan…

2. Mintak izin dan redha isteri klu nak dia bantu.

Bila kita ada plan kewangan kita, kita buat bajet dan isteri pun nmpk smua perancangan tu, insyaAllah, dia akan bantu, cumanya kita sebagai suami kena mintak izin dan redha isteri utk dia bg bantuan tersebut…

Dia kena redha dan rela hati utk bantu, jgn paksa, jgn suruh…mintak elok2…

3. Bantuan isteri  tak boleh lebih 50%.

Bila isteri nak bantu, maka jgn mintak isteri bantu lebih dari 50%, meaning that isteri tu plak kena kluarkan duit lebih dr kita…kita pulak yg kurang kluarkan duit…maka itu bukanlah namanya kita menggunakan bantuan isteri, tapi kita mengalihkan atau memindahkan bebanan kita, tanggungan kita kepada isteri…

Bantuan isteri tu hanya utk topup mana yg xcukup, bukan ambik alih atau tanggung semua…

4. Jgn tambah komitmen tanpa pengetahuan isteri.

IKLAN

Klu rasa lapang bila dibantu, klu rasa ada duit lebih bila dibantu, maka jgn sewenang-wenangnya menambah komitmen dan ansuran bulanan tanpa pengetahuan isteri…jgn upgrade lifestyle, jgn tambah hutang, jgn bermewahan sbb kita tu nothing tanpa dibantu isteri dan jika isteri tarik balik bantuan, maka kita xkan ada duit lebih atau rasa lapang…

Kekalkan atau habiskan komitmen yg ada.

5. Ambik semula tanggungan apabila mampu.

Bila pendapatan kita sebagai suami dh ada lebihan, mcm ada ot ke, bonus ke, extra income ke, maka ambik semula apa yg dibayar isteri…kita bayar guna pendapatan kita…

IKLAN

Jgn biarkan isteri terus bantu di kala kita dah mampu utk bayar sendiri…

6. Bersyukur bila dibantu, jgn buat perangai.

Kesedaran diri tu sgt penting…klu x mampu, buat cara x mampu…klu dibantu, buat cara dibantu…xpyh nk buat perangai, xpyh nk curang bagai…jgn berat tulang, jgn buat perkara yg boleh menyakiti hati pasangan…

Pasangan bantu kita, kita bantu dia balik dlm cara yg kita boleh seperti mengurangkan bebanan keje2 rumah dia…beneficial for each other…

7. Hargai bantuan yg di hulurkan isteri.

Hargai isteri…seskali tu bwk la dia mkn diluar, bagi dia kejutan, kumpul duit dan bwk dia berjalan…tambah kasih syg dan cinta terhadap isteri sebagai salah satu cara kita berterima kasih kpd dia kerana sanggup bantu kita, kluar duit utk kita asbab kita kurang berupaya dan berkemampuan utk tanggung dan bayar semua…

Sekian, semoga bermanfaat.

Sumber: Firdaus Shakirin