Nahas membabitkan sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) dinaiki 10 sekeluarga dengan treler itu telah menjadikan Muhammad Haziq, 9, yatim piatu sekelip mata apabila kedua ibu bapa serta adik perempuannya, Mohd Zairul Mat Isa, 34; Nuratiqah Abd Hamid, 30, dan Nur Qaseh Damia Mohd Zairul, 4, terkorban.
“Haziq Seorang Sahaja Ke Yang Hidup?” 7 Maut,  Alza bertembung Lori, Pertanyaan Anak Ini Meruntun Hati!

Muhammad Haziq yang terselamat dalam kejadian itu mengalami patah tangan kanan dan kini menerima rawatan lanjut di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh.
Sementara itu, Mohd Zakri Mat Isa, 37, bapa saudara kepada Muhammad Haziq berkata, dia bertemu dengan anak saudaranya itu sekitar jam 5 pagi tadi untuk memantau keadaannya.
“Haziq Seorang Sahaja Ke Yang Hidup?” 7 Maut,  Alza bertembung Lori, Pertanyaan Anak Ini Meruntun Hati!

"Pak Lang, sekarang ni Haziq seorang sahaja ke yang hidup?" Pertanyaan itu meruntun hati Mohd Zakri.

Menurutnya lagi, anak saudaranya itu sempat bertanya keadaan nenek, ayah, mak dan adiknya sebaik dia sedar.

"Haziq ni memang petah budaknya, dia cerita yang ketika kejadian dia tidur dan sedar-sedar dah ada di hospital. Seolah-olah tahu akan kejadian yang berlaku ke atas keluarganya, dia bertanya adakah hanya tinggal dia seorang sahaja yang hidup," katanya yang mengakui tidak sampai hati untuk menceritakan perihal sebenar kejadian itu.

"Memang saya tak sampai hati nak beritahu mak ayahnya sudah tiada, tetapi dia beritahu yang dia dah tahu selepas diberitahu sendiri oleh ibu saudaranya," katanya.

Pasangan Mohd Zairul yang bekerja sebagai peniaga dan Nuratiqah baru sahaja menyambut ulang tahun perkahwinan mereka pada 3 Ogos lalu.

IKLAN

Dalam kejadian sekitar jam 5.30 petang itu, mereka yang maut adalah Mohd Zairul Mat Isa, 34; Isterinya, Nuratiqah Abd Hamid, 30 dan anak bongsu, Nur Qaseh Damia Mohd Zairul, 4.

Turut terkorban ibu Mohd Zairul, Fatimah Mat Isa, 68, dan supupu, Zulkifli Shuib, 49, isterinya, Hasliza Mahmud, 40 serta anak mereka, Mohd Alif Firdaus, 3.

IKLAN

Selain Muhammad Haziq, turut terselamat adalah dua beradik iaitu anak kepada Hasliza, Firash Mikhael Azrie Syah, 11, dan abangnya yang dikenali sebagai

Apit berusia 16 tahun, mereka masih ditempatkan di zon merah HRPB akibat cedera parah.

IKLAN

Pemandu treler berusia 32 tahun bagaimanapun tidak mengalami sebarang kecederaan.

Ketika kejadian, MPV yang membawa dua keluarga itu dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Kampung Badlishah, Mukim Terap, Serdang, Kedah selepas bercuti di Pulau Pangkor dan Cameron Highlands sejak Ahad lalu.

Sumber: Sinar Harian

.