Pernah tak kita sebagai ibu bapa terfikir tentang perbezaan cara orang tua kita meluangkan masa bersama kita dengan cara kita hari ini bersama anak-anak. Melalui perkongsian ini diharapkan kita sama-sama termenung sejenak untuk muhasabah diri agar masa depan kita nanti tidak diabaikan oleh anak-anak kita sendiri.


Tadi saya berbual dengan sorang kawan. Ada satu cerita yang dia kongsikan yang buat saya termenung sampai sekarang.So saya decide untuk kongsi kat sini supaya kita boleh termenung sama2.“-Adlil Rajiah

Kau tahu kan, mak bapak aku dulu bukan orang senang. Nak beli benda2 trendy untuk anak2, jangan harap la. Pakai apa yang ada je. Nak beli KFC pun tak mampu, nak tengok wayang apatah lagi.

Masa kecik2 dulu, kalau aku bosan duk rumah, atau merengek nakkan sesuatu yang di luar kemampuan mak abah aku, diorang biasanya akan pujuk dengan satu ayat je–

“Ok jom abah bawa jalan2”

“jalan2” tu maksudnya pusing kampung naik basikal atau motor je. Hahah

Tapi itu lah strategi yang paling berkesan untuk pujuk kami adik beradik.
Sebab abah aku ni jenis suka melawak. Ada je teka teki atau cerita jenaka yang dia reka masa bawa kami jalan2.

Mak aku pulak suka menyanyi. Kalau turn dia yang bawa kami jalan2, mula lah mendayu-dayu suaranya.Kadang2 Sepohon Kayu, kadang 25 Rasul, kadang Keluarga Bahagia. Ikut la mana2 lagu nasyid yang tengah “in” masa tu. Masalahnya, bila mak aku start nyanyi, mesti kitorang pun layan. Siap boleh karok pulak atas basikal tu.

Kalau cerita kat budak2 zaman sekarang, mesti diorang “kesian” dengan childhood life aku.

Tapi sebenarnya, memories macam tu lah yang aku betul2 ingat dan rindu sampai sekarang.
Pusing kampung naik basikal, peluk belakang mak / abah, gelak2, nyanyi2.

Fuhh rindu gila.

Betul kau cakap–
bila ransangan otak dan emosi berlaku serentak, akan jadi long-term memory.

Tu yang aku sedih bila tengok mak ayah sekarang. Duit banyak,tapi kedekut–Kedekut nak bagi masa dan perhatian kat anak.

IKLAN

Bawak anak makan kat restoran mewah, tapi masing2 pegang phone. Parents sibuk dengan social media, anak2 jadi patung layan “educational” youtube videos.

Bawak anak pergi indoor playground, sanggup bayar mahal2 sebab nak anak selesa main dalam aircond. Tapi anak dibiarkan main sendirian, mak ayah duduk tepi main phone.

Belikan anak mainan mahal2, pastu letak anak dalam kandang (playpen) dan longgok segala “educational” toys dalam tu. Mak ayah pretend main dengan anak sambil sebelah tangan pegang phone. Sebab nak rekod untuk IG story. Settle rekod, dah tak boleh fokus layan anak, sebab sibuk layan IG story orang lain pulak.

Memang tak hairan la kalau anak zaman sekarang cepat lupa mak ayah.
Biadap dengan mak ayah. Lebih hargai cikgu, kawan2, pengasuh, dari mak ayah.
Sebab takde satu pun momen indah dengan mak ayah yang terpahat kekal dalam memori anak.

IKLAN

Kalau ada pun–cuma kenangan bersama mak ayah yang sentiasa dengan phone sepanjang hari.Seriously, aku bersyukur gila mak abah aku dulu tak berapa berduit. At least itu yang membuatkan diorang “kurang pilihan” dan terpaksa develop parenting skills yang bagus untuk membesarkan kitorang adik beradik.

Kau pesan la sikit kat followers kau yang ramai tu–tolong la jangan jadi bodoh.

Tolong la ada deria keibubapaan yang baik. Jangan la ingat tugas mak bapak ni setakat beranak je. It’s a lifetime commitment. Dan komitmen ni Allah yang bagi wei.
Jangan la buat main2.

Kalau nak anak2 sentiasa ingat kita bila kita dah tua nanti, sentiasa la ingat anak2 masa diorang perlukan kita sekarang.

You ignore them today,they’ll definitely ignore you tomorrow.

Jangan terkejut kalau anak asyik takde masa untuk jenguk mak ayah bila dah tua nanti.

Cara kita layan anak2 hari ni–menentukan cara layanan mereka pada kita kelak.

sumber : Adil Rajiah