“Saya tidak tahu nak buat apa lagi”

“Anak saya ni nakal sangat, bila kita cakap dia buat tak tahu”

Keluh seorang ibu kepada saya semasa kami berjumpa di majlis rumah terbuka. Saya senyum sahaja, tidak tahu bagaimana untuk memulakan bicara.

Saya bukan pakar kanak-kanak, pengalaman masih sangat cetek. Namun saya percaya setiap anak yang dianugerahkan ada keistimewaan tersendiri. Ibu bapa adalah pendidik dan pembimbing yang diamanahkan untuk menyemai serta membaja benih kebaikan dalam diri anak-anak.

Sebagai ibu yang bekerja di rumah, kesabaran selalu diuji. Adakala terikut juga dengan panahan syaitan dan nafsu amarah. Jadi perkongsian ini untuk ingatan diri sendiri, bagaimana menangani anak nakal.

 1. Tiada Istilah Anak Nakal
  Tukar ‘anak nakal’ kepada ‘anak kreatif’ atau ‘anak bijak’ supaya sel-sel otak menterjemahkan yang sama. Setiap kali abang usik adik, tukar dari skrip “Jangan usik adik” kepada “Abang main dengan adik baik-baik”. Setiap kali ibu menyebut, ia adalah doa. Ingat bahawa Allah akan mengikut apa yang kita sangka.
 2. Jangan Menjerit
  Bercakap sambil menjerit sangat memalukan. Cukuplah menjerit, anak-anak juga punya harga diri. Mereka tidak nampak seperti berkecil hati tetapi memberi kesan dalam minda separa sedar. Apabila anak sudah biasa disuruh mendengar dengan jeritan bimbang anak tidak akan mendengar dengan cara lembut.
 3. Beri Perhatian
  Adakala anak bertindak keterlaluan hanya untuk menagih perhatian daripada ibu bapa. Apabila pulang ke rumah, berilah masa kepada anak-anak. Dengar apa yang mereka beritahu, pandang wajah dan berikan perhatian kepada apa yang dicakapkan. Bertanya kepada mereka, cakna apa yang berlaku. Teladani Rasulullah yang berpaling seluruh tubuh apabila bercakap.

Tip mengendalikan anak yang sukar untuk mengikut arahan, duduk biar level kita dan anak sama dengan kata lain rendahkan badan, pegang muka dan pandang mata anak. Biar mata bertentang mata pada aras yang sama. Cakap dengan nada yang perlahan dan jelas.

Artikel Berkaitan

IKLAN

Tip / Petua

 1. Puji Mereka
  Berilah perhatian kepada kelakuan baik anak. Puji serta merta. Apabila melihat abang ambilkan mainan adik yang jatuh, usah tunggu terus puji, “Ibu kagum abang tolong ambilkan mainan adik yang jatuh. Abang memang abang yang baik, ibu suka”.

Jangan perli dengan berkata, “Amboi baik sangatlah abang tu!” atau pujian yang bercampur dengan kenyataan negatif seperti ini, “Nanti lepas ambil mainan, usik adik pula”.

 1. Doakan Anak-Anak
  Sentiasa doakan anak-anak apabila teringat. Bukan hanya selepas solat. Mohon Allah dorongkan kita menjadi ibu bapa dan kawan terbaik untuk anak-anak. Moga anak-anak sentiasa lembut hati dan dijauhkan dari kebatilan yang berada di sekeliling mereka.
 2. Tidurkan Anak-Anak
  Lazimnya anak-anak suka tidur berteman. Ambil masa berkualiti ini untuk bercakap dengan anak-anak, selami hati mereka. Bercerita kisah teladan atau kisah kita masa kecil dahulu sebagai pengajaran buat mereka. Bacakan Al-Fatihah, Selawat, An-Nasyrah dan Surah Thoha 1-5 ke ubun-ubun anak semasa mereka tidur.
 3. Sediakan Makanan Yang Baik
  Makanan yang diambil sedikit sebanyak memberi kesan. Kurangkan pengambilan gula atau coklat sekiranya anak kita sedia aktif. Berikan makanan yang baik daripada air tangan sendiri. Sesekali suapkan anak-anak makan.
 4. Bacakan Al-Quran Dan Hadis Di Rumah
  Hadis adalah kata-kata Rasulullah yang penuh hikmah. Membacanya boleh melembutkan hati.

Berilah perhatian dan kasih sayang kepada anak, jika kasih sayang itu adalah ubat, maka ubat ini adalah yang terbaik untuk menyembuhkan segala penyakit yang ada.

Apakah kita banyak senyum atau masam di depan anak-anak? Renungkan.

IKLAN

Penulis : Puan Wan Rohani Wan Ismail

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

IKLAN

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Ibu Bapa Jangan Jerit Bila Anak Buat Nakal. Ia Akan Mengganggu Minda Mereka.

 

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di SINI

Ibu Bapa Jangan Jerit Bila Anak Buat Nakal. Ia Akan Mengganggu Minda Mereka.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI