Setiap kali tibanya musim cuti sekolah, itu bermaksud bermulanya extra kerja untuk setiap ibu-ibu. Sama ada bagi anda seorang suri rumah sepenuh masa atau berkerjaya. Cabarannya berbeza daripada hari-hari anak bersekolah. Ini semua antara kita sedia maklum.  Maklumlah seharian anak-anak kita akan berada di rumah pasti ada macam-macam ragam dan kerenahnya.

Pun begitu, apabila di lihat daripada sudut lain, sedar atau tidak sepanjang cuti sekolah juga bermakna kos perbelanjaan harian dan barangan dapur juga turut meningkat. Apa tidaknya, sarapan, makan tengah, menu makan malam hatta kudap-kudapan harus diadakan untuk memastikan anak-anak tidak kelaparan.

Jadi ketahui trik untuk memastikan anda tetap boleh berjimat sepanjang cuti sekolah ini. Jom semak.

Salah satunya, boleh guna kod promo ni untuk dapat diskaun terhebat.

Ibu-Ibu Boleh Jimatkan Lagi Perbelanjaan Harian Sepanjang Cuti Sekolah Ni. Begini Caranya!

  1. Harapkan anak sulung

Jika anak sulung anda sudah remaja dan adik-adiknya boleh uruskan diri sendiri, jadi bolehlah kita harapkan anak sulung untuk menjaga adik-adiknya di rumah sepanjang cuti sekolah.  Jadi tidak perlu lagi di hantar ke rumah pengasuh, jimat kos.  Pun begitu sebagai balasannya, berilah sedikit upah kepada anak sulung tersebut kerana telah menjaga adik-adiknya.

IKLAN

Ibu-Ibu Boleh Jimatkan Lagi Perbelanjaan Harian Sepanjang Cuti Sekolah Ni. Begini Caranya!

  1. Sekali Masak Untuk Sarapan dan Lunch

Sebaiknya anda bukan sediakan duit poket untuk dibelanjakan oleh anak-anak bagi membeli serapan atau pun makan tengah hari sepanjang ada di tempat kerja. Cara paling menjimatkan adalah anda perlu masak untuk mereka. Carilah menu yang sesuai untuk sama ada sebagai sarapan mahu pun makan tengah hari. Contohnya seperti nasi lemak, mi goreng, dan sebagainya. Selain itu, anda juga bolehlah bawa bekal makanan tersebut ke pejabat. Cukup menjimatkan!

  1. Belanja barang dapur dalam kiraan pukal

Umumnya bila semua anak-anak ada di rumah dan kita pula akan masak setiap hari, pasti keperluan barangan memasak akan cepat habis. Oleh itu rancang sebaiknya dan jika boleh beli barangan dapur seperti bawang, kentang, cili dan sebagainya dalam kiraan pukal agar lebih menjimatkan.

IKLAN

Ibu-Ibu Boleh Jimatkan Lagi Perbelanjaan Harian Sepanjang Cuti Sekolah Ni. Begini Caranya!

Jangan lupa guna kod ini untuk pembelian barang keperluan dapur. Klik sini.

Ibu-Ibu Boleh Jimatkan Lagi Perbelanjaan Harian Sepanjang Cuti Sekolah Ni. Begini Caranya!

IKLAN
  1. Kurangkan ke Shopping Mall

Hujung minggu bawa anak-anak berjalan-jalan itu memang aktiviti yang bermanfaat. Jika tidak tentu bosan pula mereka terperuk sepanjang waktu di rumah. Pun begitu sebaiknya lokasi yang hendak dituju bukanlah ke shopping mall semata-mata. Bukan apa, biasanya hujung tahun beginilah semakin rancak shopping mall  adakan promosi. Bimbang nanti terjebak dengan pembelian tak dirancang. Bukankah itu nanti membazir?

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI