Perkembangan teknologi sememangnya tidak dapat dielakkan berikutan sudah sebati dengan kehidupan generasi kini. Hakikatnya, penggunaan teknologi maklumat secara optimumnya dapat memberi kesan positif, namun turut mendatangkan ancaman dan kesan negatif kepada kehidupan kita sekeluarga andai tidak ditadbir dengan baik.

Menyedari hal ini, seorang guru terpanggil untuk berpesan kepada ibu bapa agar tidak berkongsi 5 benda ini di media sosial demi menjaga keselematan keluarga. Nak tahu apa yang disenaraikannya itu, jom semak.


Bahaya sangat kalau kongsi 5 benda n di media social. Wajib ambil tahu kalau nak ahli keluarga anda selamat!

Bagitahu suami outstation

– Pencuri dan perompak paling takut dengan kehadiran sosok lelaki di dalam rumah kerana mereka tahu kebanyakan lelaki akan melawan dan mempertahankan diri dan keluarganya

– Mereka paling seronok kalau mereka tahu tak ada lelaki langsung dalam rumah yang akan mereka pecah masuk

Bagitahu lokasi rumah

– Kalau nak tunjuk lokasi ‘check-in’ di media sosial pun, jangan sesekali check-in di lokasi yang berdekatan dengan rumah

– Lagi spesifik lokasi rumah kita dedahkan, lagi bahaya untuk keluarga kita!

Tayang no plate kereta

– Bukan cuma info seberapa banyak saman je boleh dikorek daripada no plate ni

– Alamat rumah, no ic, no telefon, dan nama penuh semuanya boleh digali hanya dengan menayangkan no plate kenderaan kita

– Buka je MyEG dan MyCariInfo ataupun emailkan pada syarikat insurans kereta tu, semuanya boleh digali dan dicari!

IKLAN

Tayang nombor IC dan passport

– Kadang-kadang kita teruja sangat duk tayang keputusan peperiksaan sampai lupa nak tutup nombor ic anak kita

– Kadang-kadang tu kita terupload gambar percutian kita dan keluarga sampai ‘ter-snap’ sekali gambar passport padahal nombor tu semua adalah data peribadi yang wajib kita lindungi

– Kalau rasa ada yang curi data peribadi kita boleh je buat aduan di web aduan@JPDP.gov.my

IKLAN

– pihak yang sebarluaskan data peribadi kita tu boleh dikenakan hukuman sampai RM500K tau!

Bagitahu keterlambatan kita menjemput anak

-Kadang kadang kita selalu buat posting atau up di whatsapp / instagram story “Aduh! Terlambat lagi ambik anak aku kat sekolah”

– Benda ni sendiri dah diperingatkan oleh PDRM sebab risiko untuk orang luar pantau dan intip keberadaan kita dan anak kita

– Sebarang kelewatan kita, adalah risiko besar bagi anak kita jadi sebaiknya jangan kita bagitahu pada orang luar lebih-lebih lagi di media sosial

sumber : Cikgu Ahmad