Perkongsian yang sungguh inspirasi apabila melihat hasil lukisan anak adalah perkembangan positif anak itu. Ikuti pandangan puan, Adlil Rajiah mengenai hal ini.

Benda yang paaaaaaling susah nak buang bila kemas rumah ialah lukisan2 Haikal.
Selalu memang lukisan dia je la pun yang menyepah rumah ni.
.
But I secretly love seeing all stages of his drawing dari dia kecik sampai sekarang– dari sekadar cakar babun sampai lah lukisan dia semakin terperinci.
.
Hampir semua lukisan Haikal saya simpan dalam folder mengikut tahun. So bila tengok balik, saya boleh nampak perkembangan lukisan Haikal mengikut umur dia.
.
Menurut Nicole Avery (pakar perkembangan kanak2), ada 6 fasa perkembangan dalam kemahiran melukis:
.
Fasa 1: Anak menconteng dengan corak jalur memanjang (ke kiri ke kanan atau ke atas ke bawah)
.
Fasa 2: Anak menconteng dengan corak bulat dan bujur. (mula dan habis lukisan pada titik yg sama)
.
Fasa 3: Anak mula mewarna bentuk2 yang dilukis, dan bercerita tentang objek2 yg dilukis. Contohnya kereta, matahari, pokok, ultraman — walaupun mungkin takde rupa langsung.
.
Fasa 4: Anak mula melukis wajah dan anggota badan manusia (mata, mulut, rambut, kaki, tangan) walaupun mungkin sekadar lidi dan bulatan.
.
Fasa 5: Anak mula melukis benda2 disekeliling — pokok, kereta, bangunan, bunga, kucing. Dan kita dah mula nampak rupa dan faham maksud lukisan anak.
.
Fasa 6: Anak mula melibatkan saiz, jarak, perspektif, dan mood dalam lukisannya.
.
Alhamdulillah Haikal capai Fasa 6 ketika dia berumur 4 tahun. And according to his teachers masa tu, he’s a bit advanced dalam bab drawing ni berbanding rakan2 sebayanya, sampai diorang panggil Haikal Picasso
.
Tapi me being me, saya tak ambik pusing pun semua tu. Sebab setiap anak ada kelebihan masing2. Kan?

IKLAN

Saya dah jumpa kelebihan Haikal (pandai melukis), dan saya tak perlu kisah pun anak2 orang lain pandai melukis macam dia ke tak.

IKLAN

Tapi masa tu ramai yg tanya macam mana saya dan suami ajar Haikal melukis. And as usual, kitorang tak tahu nak jawab apa ?.
Sebab kitorang tak ajar pun. Cuma kitorang SEDIAKAN SUASANA yang boleh galakkan Haikal explore bakat dia sendiri.
.
Saya pernah baca somewhere: “Doodling will help kids learn to express emotions.”
So dari dulu memang kitorang encourage Haikal explore pen, crayon, water colour, marker dan bagi je dia doodle around.
.
These are 10 things yang kami buat sejak Haikal umur 1.5 tahun untuk SEDIAKAN SUASANA yang encouraging untuk dia:
.
1. Tampal kertas mahjung banyak banyakkk kat dinding rumah yang anak boleh capai, dan bagi dia conteng guna pensel warna, chalk, or anything yang senang padam (just in case anak terconteng dinding/perabot).
.
2. Kalau pergi kedai makan, bentang kertas mahjung tu jadi alas meja, dan keluarkan pen warna warni. Sementara tunggu makanan sampai, ajak anak lukis sama2. Kalau meja sebelah pandang sinis, pandang dia balik dengan muka camni ?? ?
.
3. Bila balik kampung, bawak kertas mahjung dan tampal kat satu corner. Ajak anak dan sepupu sepapat dia doodle kat situ. Bila nak balik, jangan lupa bukak balik. Kang menyirap pulak neneknya. ?
.
4. Everytime pergi pantai atau kawasan berpasir, beri anak doodle around guna ranting atau jari. Ini salah satu cara effective jugak untuk latih anak menulis alphabet & numbers.
.
5. Bagi anak conteng lantai car porch guna arang atau sidewalk chalk. Don’t worry, simbah air je hilang la. Tak buruk pun rumah kau.
.
6. Beli mug atau mangkuk warna putih plain, beli glass colour marker, dan bagi anak lukis atas mug dan mangkuk tu. Ini paling saya suka, sebab ia beri sentimental value bila tengok balik cawan yang Haikal lukis.
.
7. Beli tshirt plain dan fabric marker, dan bagi anak lukis atas tshirt tu. Ingat lagi tak saya dan Haikal pernah bagi papa Haikal tshirt yang kami lukis dan warna sendiri sempena birthday papa dia beberapa tahun lepas?
.
8. Beli drawing block atau buku lukisan supaya anak bersemangat melukis dan kumpul koleksi lukisan dia.
.
10. Beli Lookisslah Tablet (yang Haikal guna dalam video ni). Since Haikal umur 2 tahun, sampai lah sekarang dah darjah 2, ini lah senjata yang sentiasa ada dalam handbag dan dalam kereta saya. Senang nak bawa, mess-free dan boleh buat anak occupied dalam apa pun keadaan. Boleh dapatkan di www.sogeliga.com
.
.
Thank you for reading.
Dan selamat meraikan kelebihan anak masing2.
.
Kalau kita tak tahu apa kelebihan anak, that means kita belum beri enough exposure dan experience kepada anak.
.
Limit their screen time,
and let them explore the world!
.
Salam sayang,
Adlil Rajiah ❤️
.
#OverpowerScreenAddiction