Mengimbau kenangan zaman kanak-kanak bersama ibu tersayang tentu setiap antara kita mempunyai jalan ceritanya yang tersendiri.

Ada kisah suka duka yang dilalui dan salah satu yang diingat hingga kini adah didikan yang diberikan oleh ibu dalam banyak hal.

Walau terkadang dirasakan atahan-arahan itu membebankan kita, namum atas asbab itu juga kini kita menjadi insan yang berguna.

Ikuti perkongsian pengalaman hidup daripada Dr Hana Hadzrami ini.


Ini mama saya, Madam M.

Masa saya belum sekolah dulu, mama saya bekerja. Masa tu hidup saya indah sangat rasanya, sebab mama saya selalu belanjakan duit untuk kami. Tapi bila anak-anak dia semakin ramai, baba saya minta dia jadi surirumah. Bermula saat itu mama saya jadi garang.

Iyelah, anak ramai, duit selalu tak cukup. Saya ada 7 adik kandung dan 1 adik susuan dibawah jagaan saya. Masa dia kerja dulu, kami ada pembantu. Bila dia dah tak berkerja, ekonomi kurang bagus, pembantu pun terpaksa diberhentikan. Maka makin letih dan makin mudah seseorang itu naik angin.

Saya sebagai anak sulung lah yang selalu jadi mangsa. Apa saja tak merasa? Rotan? Hanger? Tali getah? Apa yang sempat je dia capai masa kejadian.

Dulu saya rasa tiada langsung kenangan sekolah rendah yang menggembirakan. Masa kanak-kanak lain seronok bermain dengan kawan-kawan, saya kena jaga adik kecil berderet-deret. Asyik tukar lampin, kena suapkan makan. Disamping buat kerja rumah. Sapu lantai, mop, cuci pinggan, cuci kain. Takde washing machine tau. Bayangkan masa birthday dapat mop baru pun buat saya happy.

Sebab tu saya tak sabar-sabar nak masuk asrama sewaktu tingkatan 1. Tapi bila masuk asrama, bulan pertama tiap-tiap hari saya menangis. Sampai tingkatan 5 pun, tiap kali nak balik asrama pun saya masih menangis.

Susah hati memikirkan bagaimana lah mama saya nak teruskan kehidupan tanpa pertolongan saya. Maklumlah saya ini right hand person dia.

IKLAN

Ye ye je masa tu saya ingat mama tak boleh survive tanpa saya. Padahal dia boleh je buat semua perkara. Dia suruh saya buat semua tu untuk melatih saya jadi manusia berdikari. Bila saya dah jadi mak barulah saya faham. Konsep tough love mama saya tu.

Walau segarang mana pun mama saya, dia sangat baik hati. Tak pernah dibalas perbuatan orang lain terhadap dia melainkan yang baik-baik belaka. “Biar orang buat kita, kita jangan buat dia”. Itu prinsip dia. Susah nak ikut kan?

Doanya pada anak-anak tak pernah surut. Rasanya semua perkara baik yang terjadi pada saya adalah asbab doa-doa dari dia.

IKLAN

Itulah mama saya. Dia belajar tak setinggi saya.

Tapi dia sentiasa lebih bijak, lebih sempurna dari saya pada umur yang sama.

Semoga Allah berikan keberkatan pada umurnya dan masukkan dia kedalam syurga tanpa hisab. Aamiin!

Hana Hadzrami
Seorang ibu yang masih belajar dari mamanya.

 

sumber : Hana Hadzrami