Sejak perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ramai antara kita kini bekerja dari rumah ia adalah opsyen yang terpaksa dilakukan bagi mengelak berlaku penularan covid-19. Namun pada masa yang sama, anak-anak duduk dirumah setelah sekolah diberi arahan tutup buat sementara waktu.

Bagaimana pun dalam tempoh, tidak dinafikan anak-anak kerap terdedah kepada gajet tanpa kawalan ibu bapa. Pendedahan yang terlampau lama akan memberi kesan negatif kepada anak-anak.

Menerus facebook, Taufiq Razif berkongsi maklumat mengenai bahaya gajet dan cara kawalan kepada anak-anak. Ikuti ilmu bermanfaat ini.

IKUTI PERKONGSIAN INI.

Gambar hiasan

Bahaya kalau tak jaga mata anak kita

Walaupun kalau ikut guideline daripada America Academy of Paediatrician :

– Time Screen untuk anak umur 0-2 tahun ni ZERO jam kecuali untuk video call singkat bersama keluarga sahaja

– Time Screen untuk anak umur 2-5 tahun cuma 1 jam sahaja dalam sehari

Tapi saya percaya ramai tak ikut pun guideline ni. Tu yang banyak mata anak jadi merah merah, terkelip kelip dan gosok sana sini tak berhenti akibat mata kering ( dry eyes )

IKLAN

Silap haribulan boleh sakit kepala anak anak kita tu akibat Eye Strain, ni salah satu efek pada mata akibat gajet juga ni. Tu yang meragam je tak berhenti.

Sebab tu la kena buat Formula ataupun Rules 20-20-20 ni pada anak masing masing.

IKLAN

Caranya mudah je.

1. Setiap 20 minit lepas main henfon atau gajet
2. Minta anak rehat dulu 20 saat dengan memperbanyak kelipkan matanya
3. Minta anak tengok objek yang jauhnya 20 kaki, lebih kurang 6 meter

Mata ni nak pakai lama
Jangan kerana sejak daripada kecil tak pandai jaga
Merana bila dah dewasa

Sumber: Taufiq Razif