Tidak sampai dua minggu lagi kita akan menyambut raya. Pastinbya anak-anak yang lebih teruja kan, dengan pakaian baru, kasut baru dan sebagainya. Ibu bapa pun apa kurangnya.

Tradisi kunjung mengunjung di pagi Syawal pasti tidak akan dilupakan. Namun, bagi sesetengah ibu bapa, waktu inilah yang memeningkan kepala. Ada yang risau akan perangai anak-anak nanti. Takut ada yang mengamuk, buat hal di rumah orang, tumpahkan air, bergaduh dan sebagainya.

Bukan itu sahaja, kerisauan itu ditambah pula dengan pandangan orang, cakap-cakap orang dan sebagainya.

Don’t be jungemental.

Anak seorang tidak sama dengan 2 orang anak. Tidak akan sama juga dengan 3 orang anak. 4 orang dan seterusnya.

Anak lelaki seorang tidak sama dengan anak lelaki yang 4 orang. Anak perempuan mungkin tidak sama dengan anak lelaki. Jadi jangan sesekali bandingkan antara mereka.

Nah ini beberapa tip untuk kawal anak-anak ketiak beraya. Perkongsian daripada Ashikin Hashim pastinya memberi manfaat untuk semua ibu bapa.


1. Duduk lah sama-sama dengan suami rancang perjalanan hari raya kita. Nak raya mana dulu. Nak tidur mana. Berapa lama nak raya. Ingatlah bahawa kita beraya dengan mahkhluk kecil. banyak ragam, banyak cerita. Rancang perjalanan dan raya kita inshaAllah kita lebih mudah handle anak.

2. Anak-anak 4 tahun ke atas: Anak-anak umur begini senang je sebenarnya nak handle jika kena gayanya. Masa merancang raya tu, ajak diaorg sekali. Cakap, berbual, komunikasi dengan diaorg. InshaAllah diaorang akan faham. Ingat – kunci perhubungan anak-ibubapa adalah komunikasi yang baik.

3. List kan do’s & donts’ kepada anak-anak 4 tahun ke atas ni. Terangkan kepada mereka. Cakap dengan nada tegas tapi still mesra. Cakap yang kamu semua kena bersikap baik supaya raya kita enjoy dan happy-happy sahaja. Kalau ada benda yang korang nak marah, cakap dengan Ummi dulu. Faham dak? hihihi

IKLAN

Contoh: 1. Cakap elok-elok 2. Duduk elok-elok 3. Minta izin kalau nak sesuatu

Pengalaman saya handle anak-anak sebegini, bila kita beritahu awal, faham kan mereka, bagi penerangan, mereka akan lebih mudah di handle daripada sikap kita yang tak mahu bercakap, tak nak komunikasi dengan anak, sebab kita rasa anak tak akan faham. Itu sangat silap!

4. Bagi anak-anak yang bawah 4 tahun – Ini sedikit mencabar sebab mereka masih kecil. Kurang faham. Tak boleh tolerate. Ego sentricnya tinggi. Nak berebut saja. Tak boleh orang ambil barang dia. Jadi kita sebagai mak ayah kena extra peka, extra observant, extra careful. Ayah jangan buat-buat tak nampak, buat-buat tak dengar. Tak yah nak jadi YB sangat, bual-bual lama sangat sampai mak seorang saja yang layan anak yang mengamuk. Mak pula, tak yah nak gosip lebih sangat, anak tu dah ada bunga-bunga mengamuk, kita kena bertindak pantas.

5. Bila anak mengamuk, apa nak buat? – 1st kalau dari mula kita dah nampak bunga-bunga kemengamukan tu lagi senang kita nak handle. Tapi kalau lambat agak sukar. So, macam saya cakap tadi, kita jangan sikit pun lepas pandang. kita extra sensitif dengan pergerakan anak. Bila nampak anak start nak mengamuk, terus cuba pujuk dia. Bawa dia ke tempat yang lebih selesa dan lapang.Bawalah keluar rumah sekejap. Ajak tengok burung terbang ke, lori lalu lalang ke….janganlah pujuk dari jauh. Atau harap orang lain nak pujuk anak kita. Kita lah kena proaktif.

IKLAN

6. Bagi mengelakkan anak mengamuk dengan mudah, bawalah mainan kesukaannya atau buku kesukaannya. Bawa snack dan air. Pastikan anak makan. Dia kenyang. Baju yang dia pakai sesuai dengan dia. Tak panas. Semua ni sangat penting walaupun nampak remeh.

7. Beraya mengikut kemampuan anak kita. Ya kita ni orang dewasa, kita kuat. Kita tahan sabar. Kita ni tahan penat. Tapi anak kita kecil lagi. Sebab tu perancangan raya tu tadi sangat penting.

Kalau konvoi macamana?

Pandai-pandailah kita. Minta izin tenangkan anak dulu ke. Bincang elok-elok dengan peserta konvoi ke. Kita pun tengok-tengok lah anak orang lain. Kalau anak orang lain dah mengamuk, offerlah untuk bantu atau rehatlah sekejap ke macamana kan.

8. Nak jaga anak ke nak tolong kat dapur? – 1st sekali, bagi anak tu kat suami. Kita nak tolong kat dapur ni. Suami mesti faham punya kan? Kalau suami tak dapat jaga, bawalah anak tu sekali kat dapur. Selagi anak ok, selagi tu lah kita tolong kat dapur. But by the time dia dah mula mengamuk ke nak menyusu ke, saya rasa mak/mak mertua, ipar duai pasti akan faham betul tak? Sebab dari mula kita cuba membantu. Bukan terus menyorok dalam bilik. Apa yang penting???? Ya….Kerjasama