IVF bermaksud in vitro fertilization, iaitu satu rawatan kesuburan di mana telur akan disenyawakan di luar rahim.

Pada suatu masa, teknologi rawatan IVF juga dikenali sebagai ‘bayi tabung uji’. Selalunya, pasangan yang mengalami masalah kemandulan cenderung memilih rawatan IVF kerana kadar kejayaan rawatan IVF amat menyakinkan.

Apa yang unik rawatan ini, pakar fertiliti akan memberikan ubat kesuburan yang akan merangsangkan kilang telur atau ovari untuk menghasilkan lebih dari satu telur. Oleh itu kebarangkalian untuk kehamilan kembar akan menjadi lebih tinggi.

Sementelaah itu, difahamkan pelakon dan usahawan berjaya, Wawa Zainal, 30, berhasrat untuk melakukan persenyawaan in-vitro (IVF) sebagai ikhtiar mendapatkan anak kembar.

Nyata rawatan ini bukan sahaja untuk mereka yang mempunyai masalah kesuburan tetapi buat yang mempunyai keinginan anak kembar.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

IKLAN

Ingin Zuriat Kembar, Wawa Zainal Hasrat Buat IVF

Wawa yang kini mempunyai empat anak iaitu dua lelaki dan dua perempuan berkata, ia bagi melengkapkan jumlah ahli keluarga besar yang diinginkan.

“Saya memang inginkan keluarga besar dan jumlah yang ditetapkan ialah enam anak. Ia sesuatu yang amat saya impikan.

“Tapi bukanlah mudah nak mengandung, bersalin dan berpantang jaga anak. Banyak faktor yang kita kena tengok. Usia pun bukan lagi muda dan sekarang pun saya cepat penat.

 “Namun, insya-Allah tiga atau empat tahun lagi mungkin saya akan mengandung lagi dan nak anak kembar. Saya sedar ia berisiko tapi saya akan cuba,” katanya kepada Harian Metro.

IKLAN

Dalam masa sama, dia juga bersyukur kehidupan rumah tangga yang dibina bersama pelakon, Aeril Zafrel semakin bahagia dan memasuki tahun ke-12 perkahwinan.

“Alhamdulillah, kami melayari rumah tangga dengan aman. Tiada isu yang buat kami sampai bergaduh teruk. Saya juga tak uruskan karier suami kerana nanti dikata ‘queen control’.

“Kami juga dah melalui fasa lima tahun dan 10 tahun perkahwinan. Sekarang kami memang dah jarang bergaduh. Kalau bergaduh pun setakat gaduh kecil dan kami tahu kendalikan.

“Dalam rumah tangga kena bertolak ansur satu sama lain. Kami pun jarang rujuk masalah dengan sesiapa termasuk keluarga,” katanya.

Sumber: Harian Metro

 

IKLAN

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Ingin Zuriat Kembar, Wawa Zainal Hasrat Buat IVF