Budaya membaca amalan yang harus bermula sejak kecil lagi. Amalan ini amat bagus untuk mendidik anak-anak menjadi seorang yang mempunyai kemahiran berfikir.

Melalui pembacaan banyak faedah yang diperolehi antaranya, anak-anak bakal mendedahkan dirinya dengan kosa kata yang dapat merangsang mindanya berfikir.

Ikuti perkongsian saudara Taufiq Razif mengenai cara nak didik anak sukkan buku.

Ini Penting! 5 Cara Mudah Nak Bagi Anak Gilakan Buku.

#1 – Bagi anak kita Authority dulu

Ya, biarkan anak kita yang pilih buku dengan bebas dan sesuka hati dia. Mula mula memang la dia baca buku komik atau buku yang tak berfaedah dulu tapi bila cinta pada buku tu dah berputik lama kelamaan semua jenis buku pun anak kita akan jatuh cinta

IKLAN

#2 – Jaga ‘state’ anak ketika dia bersama buku

Masa anak tengah membaca, jangan pergi jerkah atau pergi tengking dia. Walaupun dia koyakkan buku sekalipun! Kita taknak emosi dan pengalaman negatif tu dikaitkan ( anchored ) pada buku tu.

#3 – Jangan paksa anak membaca

Tugas kita bukan memaksa anak tetapi tugas kita adalah bagaimana kita nak anak kita tu ada ‘wonderful feeling’ bila tertengok buku buku tersebut.

IKLAN

#4 – Jadikan diri kita ‘teachable’

Sekali sekala tu buat buat je macam kita tak tahu apa apa dan minta anak kita ajarkan perkara perkara yang ada di dalam buku yang anak kita sedang baca tu. Ianya satu perasaan yang indah bila anak kita rasa dengan membaca buku, mereka sebenarnya sedang’ contribute’ sesuatu pada mak ayahnya juga

#5 – Jadikan diri kita model terbaik

IKLAN

Kebiasaan ataupun habit kita ni sejenis benda yang senang ‘ tular dan berjangkit ‘ pada anak kita. Itulah kenapa kalau habit kita suka main handphone setiap hari di depan anak-anak, maka habit tu pun akan melekat pada mereka.

Begitu juga kalau habit kita setiap hari adalah membaca buku di depan mereka. Lama kelamaan habit tu akan berjangkit pula pada anak anak kita.

p/s : Malam ni sebelum tidur, boleh la bacakan buku cerita pada anak anak. Pilih cerita yang baik baik kerana cerita sebelum tidur ni boleh meningkatkan imaginasi dan ‘inner vocabulary’ anak kita.

p/s : Saya suka kongsi ilmu parenting eksklusif di Telegram Channel saya. Dah ada lebih daripada 140 ribu orang kat dalam sana. Klik link ni untuk ke sana ? t.me/NotaTaufiqRazif

#bolehshare
#supayalebihramaibaca

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI