Memiliki keluarga bahagia adalah impian buat pasangan yang melangkah ke alam perkahwinan. Kebahagiaan dalam rumah tangga adalah impian setiap pasangan. Namun sebuah perkahwinan itu sudah tentu ada cabaran buat pasangan suami isteri. Susah senang pastinya akan diharungi bersama pasangan tersayang.

Menyentuh mengenai perkongsian yang mengisahkan sebuah rumahtangga ini yang menggambarkan kasih seorang suami yang sentiasa ingin membahagiakan isteri. Biarpun kesukaran dihadapi suami tetap mengadapi dengan tenang. Sikap suaminya yang menyuruhnya memasak setiap hari, rupanya ada sebab yang tidak diketahui. Ikuti lanjut kisah ini yang meruntun jiwa kita sebagai seorang isteri.

Ini Sebab Kenapa Suami Hari-Hari Suruh Isteri Masak. Sebak Perkongsian Ini

Setiap kali pulang ke rumah, suamiku pasti membawa sekali buah tangan bersamanya. Kadang-kadang, dia membawa pulang roti. Kadang-kadang pisang goreng. Dan kadang-kadang buah cempedak. Senang cerita, memang tak miss lah hari-hari dia bersama buah tangan untuk kami.

Dan, setiap kali pulang juga, dia pasti meminta aku menghidangkan nasi untuknya. Lapar katanya…

Suatu hari, sedang dia berselera menghadap hidangan, ringan mulut aku ingin bertanya sesuatu kepadanya…

”Hmm… Abang. Saya nak tanya something kat Abang ni…”

”Ya sayang… Apa dia? Tanyalah… ” jawab dia dengan mulut dipenuhi nasi dan ulam.

”Tengahari, Abang memang tak makan kat ofis ke…?? ” soalku lembut.

”Ermm tak. Kenapa sayang??? ” pendek dan ringkas jawapan dia.

”Takdelah. Saya tengok abang hari-hari minta saya masak. Kalau boleh, saya nak juga berehat sehari dua. Kalau abang dah makan, untuk makan malam bolehlah saya masak ringan-ringan. Penatlah bang…

”Dengan si kenit ni yang tak duduk diam, rumah yang bersepah, kain baju berbakul-bakul yang nak kena basuh, jemur dan lipat… saya kadang-kadang stress…”

Satu-satu aku susun perkataan ini agar dia tidak terasa. Ustaz pun ada cakap, tugas memasak tu bukan tugas isteri tapi adalah tugas suami. Jadi, tak salah rasanya aku meluahkan perasaan. Lagi pun, aku minta tak masak je. Tugas-tugas lain aku buat. Harap sangat dia faham.

Duit makan tengahari simpan untuk belikan hadiah 

IKLAN

Ini Sebab Kenapa Suami Hari-Hari Suruh Isteri Masak. Sebak Perkongsian Ini

Dia memberhentikan kunyahannya. Lantas, saki-baki nasi yang masih tersisa, ditelannya terus. Kali ini, dia fokus dan tepat memandang mataku. Sebelum dia berbicara, secangkir senyuman dia hadiahkan untukku. Manis…

”Sayang, abang minta maaf kerana menyusahkan sayang. Abang tak tahu sayang penat. Kalau abang tahu, abang takkan minta sayang masak…”

Dia berhenti seketika mengambil nafas lalu menyambungnya kembali…

”Hmm… Ada 3 perkara yang abang rasa sayang perlu tahu kenapa abang tak makan tengahari…”

3 perkara? Apakah ia? Dalam debaran aku menanti dia memberitahu ‘rahsia’ tersebut.

”Pertamanya ialah kerana… Abang rindu nak makan masakan dari hasil air tangan isteri abang. Masakan sayang sedap. Tiada kedai yang mampu menyaingi kesedapan masakan sayang… ‘

Allah… aku tersentap. Begitu mulianya hatimu wahai suami. Bersalah pulak aku rasa… dek kerana menyuarakan perasaan penat yang tak seberapa tadi. Belum sempat aku meminta maaf, dia menyambung lagi…

IKLAN

‘Kedua… kalau abang makan tengahari, kenyang itu akan sampai ke malam. Jadi, bila pulang ke rumah, abang mungkin takkan makan lagi. Untuk tidak mengecewakan sayang, abang sanggup berlapar pada tengahari untuk makan masakan isteri tercinta abang ni…”

Saat itu, aku dah hampir tewas. Tewas dengan air mata yang ingin berlumba-lumba keluar dari bingkisan kelopak ini. Namun aku cuba menahannya sehingga perkara ketiga diberitahu suami…

‘Dan ketiga ialah kerana abang tak ada duit. Duit makan tengahari abang, abang simpan. Abang simpan untuk belikan sayang dan Una ‘hadiah’ ketika mana abang pulang di waktu petang…”

Kala itu aku terus menerpa ke arah suamiku. Tangannya yang masih basah dengan kuah aku capai lantas ku cium memohon kemaafan darinya. Berdosanya aku…

”Takpe… Sayang tak buat salah pun dengan abang. Abang yang salah kerana menyerahkan tanggungjawab memasak kepada sayang. Besok In sya Allah, abang masak sendiri k. Dah… jangan nangis…” Sebak suaranya sambil memujuk aku.

Dalam esak tangisan ku itu, aku menggeleng-gelengkan kepala. Tak sanggup aku mengiyakan permintaannya. Dia yang seharian penat bekerja dan ‘berpuasa’ tak sepatutnya aku layan sebegitu rupa. Oh Allah… Ampuni aku dan rahmatilah suamiku…

Sebagai renungan bersama. Semoga kita sama2 dpt muhasabah diri…

Utk para isteri terutama surirumah sepenuh masa… bersyukurlah…

IKLAN

Wallahu A’lam..

LAKI-LAKI adalah ciptaan TUHAN yg paling indah. Dia banyak MENGALAH dari 
umur yang sangat muda. Dia membelanjakan semua duit, untuk beli HADIAH,
untuk yang dia CINTA, hanya untuk melihat dia TERSENYUM..

Dia KORBANKAN masa. Bujangnya hanya untuk seorang WANITA….
Dia KORBANKAN masa mudanya demi isteri dan anak2nya dengan bekerja sampai malam TANPA MENGELUH.

Dia bina MASA DEPAN mereka Sekeluarga, dengan hutang
dan membayar hutang, sampai stress..

Dia telah bersusah payah tapi masih dimarahi Isteri dan BOSS. Kehidupan Dia
berakhir hanya untuk, MENGALAH demi, KEBAHAGIAAN orang lain

Kalau dia keluar rumah,kata org dia MERAYAU…Kalau dia tinggal dirumah,kata org dia MALAS….Kalau dia marahi anak2,kata org dia GALAK… Kalau dia tak marah, kata Org dia laki-laki yang TAK TEGAS…Kalau dia tak bolehkan isteri bekerja, kata org dia Seorang yang MENGONGKONG…kalau dia bolehkan isteri bekerja, kata org dia MAKAN gaji isteri.

Kalau dia dengar apa kata ibunya, kata org dia ANAK MAMI, Kalau dia dengar kata isteri,kata org dia GTBI, (Geng Takut Bini), Kalau dia banyak MENOLONG wanita yg memerlukan, dikata HIDUNG BELANG. Kalau tak mahu tolong wanita lain, katanya KEJAM..

Tapi di tengah terpaan, segala macam tuduhan,dia tetap TEGAR…. KUAT

Dialah LAKI-LAKI….

HARGAILAH setiap LAKI-LAKI dalam hidup anda.
Anda tidak akan pernah tahu apa PENGORBANAN yang
sudah dilakukan buat Anda.

Boleh dikirim ke semua LAKI-LAKI supaya mereka TERSENYUM dan kepada semua wanita supaya mereka SEDAR bahawa
LAKI-LAKI itu amat BERHARGA…. walau seburuk apapun suami mu

Sumber: FB Cinta Suami Isteri