Kesibukan dengan urusan kerja kadang kala menyebabkan ibu-ibu tidak punya waktu untuk fokus kepada kebersihan rumah. Adakalanya kita hanya menunggu hujung minggu untuk berbuat demikian baik  membersih, mencantik dan mewangikan rumah daripada sebarang habuk dan kotoran.

Waktu inilah sahaja yang ada, itupun jika tiada sebarang temu janji atau majlis yang perlu dihadiri. Namun dalam kesibukan itu ada petua mudah untuk anda praktikkan bagi memastikan rumah terjaga cantik malah sentiasa wangi.

Begitu pun, jika anda sudah mempunyai anak remaja, tidak salah andai sesekali meminta mereka membantu mengemas rumah atau sekadar menyapu  habuk atau sampah. Begitu juga dengan suami, kenalah ringan tulang membantu anda bukan!

Sebelum itu, jom semak 4 langkah mudah ini untuk memastikan kediaman anda dalam keadaan kemas dan cantik.

1.Habuk Tak Melekat Pada Perabot

Pening perabot dan rumah cepat berhabuk walaupun dilap berkali-kai. Ini petuanya.

Bahan-Bahan:

1 penutup pelembut fabrik

10 cawan air

Caranya mudah sahaja. Bancuh kedua bahan ini hingga sebati kemudian lapkan pada semua perabot kesayangan anda. Cara ini buat perabot tidak mudah lekat habuk malah rumah juga berbau lebih harum.

IKLAN
  1. Kilatkan Lantai Rumah

Ini Sebabnya Kemas Rumah Nampak Tak Berapa Bersih. Ibu-Ibu Kena Cuba 4 Cara Ini!.

Lantai melekit memang buat rasa tak selesa lebih-lebih lagi apabila selepas proses memasak selesai. Jangan buang masa sebaliknya cuba cara ini sekarang.

Bahan-Bahan:

1 penutup pencuci lantai

Cuka

Air panas

IKLAN

Mulakan dengan menyapu sampah terlebih dahulu hingga sampah dan habuk dibersihkan. Satukan kesemua bahan di atas dan mulakan mengemop pada lantai. Hasilnya lantai lebih licin dan berkilat seperti baru menukar jubin. Kena cuba!

  1. Wangikan Rumah

Ini Sebabnya Kemas Rumah Nampak Tak Berapa Bersih. Ibu-Ibu Kena Cuba 4 Cara Ini!.

Selain menggunakan penyegar udara bagi membolehkan udara keluar masuk, cubalah gunakan petua ini untuk pastikan rumah anda lebih wangi dan selesa berada di dalamnya.

Bahan-Bahan:

1 penutup pelembut fabrik

IKLAN

Cuka

Senang sahaja iaitu dengan mencampurkan kedua bahan ini dan semburkan pada seluruh rumah anda. Gabungan dua bahan ini memberi bau dan memperbaiki udara yang lebih bersih. Pastikan langsir dan kesemua perabot berfabrik disembur dengan padu. Baunya tahan lebih lama. Paling penting wangi

  1. Segarkan Bilik Air

 

Ini Sebabnya Kemas Rumah Nampak Tak Berapa Bersih. Ibu-Ibu Kena Cuba 4 Cara Ini!.

Bahan-Bahan:

1 sudu kecil teh soda bikarbonat

1 sudu teh cuka

1 cawan air

Satukan kesemua bahan ini dan masukkan ke dalam penyembur. Semburkan ke seluruh bilik air setiap hari. Hasilnya bilik air rasa lebih segar dan harum.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI