Setiap ibu bapa pasti mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Namun pendidikan terawal adalah dari rumah.

Ibu bapa yang mencorakkan anak-anak justeru cara mendidik mereka harus betul supaya tidak tersalah langkah.

Mulakan dari awal bak kata pepatah jika nak melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Menerusi satu catatan, wanita bernama Nurul Atika Moktar berkongsi tentang tip mendidik anak yang dikongsikan oleh seorang wanita cina kepadanya. 

Ilmu keibubapaan ini cukup penting dan boleh digunapakai oleh ibu bapa sekalian dalam mendidik anak-anak.


Pergi pasar dengan Adra tadi, sorang aunty cina tu bagi tips cara ajar anak.

Mulanya tegur aunty tu sebab muka dia nampak sangat sangat muda, tapi rambut semua dah putih. Saja tanya umur dia, dia cakap 58. Tapi serius muka dia macam umur 30 macam tu. Cantik sangat! Anak dia 2 org master. Sorang kerja kat China, sorang kat Hong Kong.

“Nak bagi badan muda muka cantik, hati kena baik. Sentiasa positif, jangan selalu marah, hati cantik muka pun cantik”

“Kalau boleh biar anak pandai bahasa ibunda dulu. Lepas tu jangan campur-campur. Nanti anak confuse. Saya ajar anak saya harini 1 hari cakap Mandarin. Esok 1 hari cakap Bahasa Melayu. Lagi esok 1 hari cakap Inggeris. Tak ada campur. Lagi anak senang ingat”

“Benda basic macam atas bawah luar dalam, warna, bentuk, apa dia rasa macam suka sedih marah, semua kena ajar bukan guna buku,bukan guna telefon.

“Jadi mak bapak hati kadang-kadang kena keras. No means no. Kalau anak menangis nak telefon jangan terus bagi. Bagi anak faham bila kita cakap TAK, dia faham memang tak boleh”.

IKLAN
Sekadar gambar hiasan

Itulah permulaan perbualan kami. Lepas tu dia tengok Adra tengah belek-belek sayur. Tanya ni apa, tu apa. Haa tu yang terus aunty tu ajar macam-macam.

“Anak kecil lagi macam ni jangan paksa dia tengok buku. Telefon jangan bagi lama. You kena selalu tanya dia. Macam harini you pergi pasar. Bagitahu dia ini sayur apa ini ikan apa. Sayur ini warna apa. Nanti balik bapak dia balik, suruh dia cerita sama bapak dia. Mak bawak pergi mana. Beli apa. Beli berapa. Warna apa. Bagi anak you recall, bagi dia boleh cerita semua details.”

Sekadar gambar hiasan

“Dekat rumah, jangan ajar anak masa you berdiri. You tinggi dia rendah, nanti dia rasa ada jarak. You duduk sama dia, baru dia rasa senang dengan you. Jangan selalu ajar ajar ajar dia. Nanti dia rasa tekanan. Ajar 10 minit, kasi dia main. Nanti dia sudah main happy2, you panggil dia “lai” sini mama mau tanya”

Bila bagi anak barang/makanan. Ajar dia untuk kongsi. Contoh bila you kasi dia apple, “nak sikit”. Ajar dari kecil bila ada barang ke apa ke, tu bukan dia sorang punya. Lagi2 share dengan parents. Nanti dah besar dia akan ingat parents.

IKLAN

Lagi aunty tu pesan.
Kalau mak bapak ada buat salah, jangan ego taknak mintak maaf.
“Oh ya, mama salah tadi..sorry”

Ada lagi. “Nanti anak sekolah, jangan marah dia tak dapat nombor 1. You marah le tak marah ke sama. Benda sudah jadi. Kalau semua orang dapat nombor 1 siapa nak dapat nombor last? Jangan banding2 anak you dengan orang lain. Sama macam kita orang susah makan ikan kecik. Itu taukey besar makan ikan mahal besar. Dia kenyang kita pun kenyang”

okay. Kat sini mungkin aunty tu nak sampaikan yang rezeki masing2. Jadi, bersyukurlah. Dia just cakap kalau suka bandingkan nanti anak akan rasa hasad dengki pada orang. (Selalu kan kita bandingkan anak tanpa sedar? Eh anak dia dah pandai baca, anak aku belum.haa contohhh. Tak ke kecik hati anak tu)

Banyak lagi dia ajar tadi sampai kebas tangan pegang ayam & ikan tadi.

Pergi mana2 pun kita boleh dapat ilmu baru tau. Ni ilmu parenting 

Tq aunty