Jika dulu, urusan kerja rumah diletak sepenuhnya kepada anak perempuan. Hakikatnya anak lelaki juga perlu didik untuk mahir menguruskan hal-hal rumah termasuk basuh pinggan dan kemas rumah.

Sebagaimana perkongsian ini amat menggalakan ibu bapa supaya mendedahkan anak lelaki dengan kerja-kerja rumah.


Jangan Abaikan Tugas Anak Lelaki Di Rumah. Ibu Ayah Kena Alert.8

TUGAS ANAK LELAKI DI RUMAH

Kita pastinya mahu anak lelaki kita membesar dalam didikan yang baik. Kerana kita tahu, satu hari nanti dia akan berkahwin dan berkeluarga, mempunyai isteri dan anak-anak mereka sendiri.

IKLAN

Zaman sekarang dah tak sama dengan zaman dulu. Dulu orang lelaki hanya pergi kerja, selebihnya orang perempuan uruskan segalanya di rumah. Sekarang zaman berbeza, kebanyakan pasangan suami isteri, dua-dua kena bekerja atau mahu bekerja.

Kalau kita masih nak ikut cara dulu, pengurusan rumah tangga memang tak akan baik. Masa yang suntuk di rumah ditambah lagi dengan kepenatan yang amat sangat kedua-dua pasangan.

Jika masih dengan norma lama, kesian kepada isteri yang pastinya sangat kepenatan untuk uruskan segalanya. Emosi yang tak baik akan cenderung kepada pergaduhan yang kemudiannya menyumbang kepada asbab keruntuhan rumah tangga.

IKLAN

Jika anak-anak lelaki kita tidak diajar dan dibiasakan dari kecil dengan kerja-kerja rumah. Bagaimana mungkin kita nak harapkan keajaiban berlaku. Kerana dalam kepalanya sudah tertanam bahawa ini kerja perempuan.

Silapnya kita, jika kita lebih suka untuk minta anak perempuan kita bantu buat kerja rumah.

IKLAN

Sikit-sikit panggil kakak atau adik perempuan untuk uruskan dapur, tolong basuh baju dan sebagainya. Kerana kita masih berpendapat ini semua kerja perempuan. Sementara anak lelaki tidak dipanggil untuk membantu.

+ minta anak lelaki cuci pinggan
+ suruh anak lelaki buang sampah
+ ajar anak lelaki sidai kain
+ tegas dan pastikan mereka mengemas
+ biasakan anak lelaki memasak

Beritahu dan ajar anak lelaki kita yang kerja rumah bukannya kerja orang perempuan, tapi ia sebenarnya tanggungjawab bersama.

Sumber: FB Najmi Nawawi