Anak-anak anugerah terindah dari Yang Maha Esa buat pasangan suami isteri. Justeru, dalam memastikan anak-anak membesar dengan sempurna, ibu bapa sentiasa memberikan yang terbaik.

Namun, setiap perkembangan anak-anak berbeza dan tidak sama. Ada yang cepat dan ada yang lambat.

Gambar hiasan

Ibu bapa bapa mana yang tidak sedih jika anak mereka mengalami masalah ‘speech delay’ atau lambat bercakap. Speech Delay atau Lambat Bercakap ialah masalah perkembangan anak tidak boleh bercakap atau bertutur apabila anak sudah berumur dua tahun.

 

 

Setiap tahun, semakin ramai kanak-kanak yang lambat bercakap dirujuk ke klinik kanak kanak. Ini tip bermanfaat bagi ibu-bapa yang memiliki anak yang lambat pertuturan untuk dijadikan panduan.

Gambar hiasan

Perkongsian dari Uyaina Arshad menerusi twitternya dimuat naik oleh Dr Redza Zainol menerusi facebooknya.

IKLAN

Anak berat mulut atau ‘speech delay’Anak umur 18 bulan tidak faham arahan, tidak ada eye contact kemungkinan speech delayFaktor genetik atau persekitaranTo much of screen time sangat bahaya kepada anak-anak.Jangan ‘baby talk’ dengan anak-anak. Cakap menggunakan bahasa yang betul. Walaupun anak belum boleh bercakap tapi kita cuba ‘include’ mereka dalam percakapan kita.Perbanyakkan interaksi & dan percakapan dengan anak-anak. Paling penting, jangan bandingkan anak kita dengan anak orang lain. Setiap perkembangan berbeza.

ARTIKEL POPULAR: “Memori. Inilah Orangnya.” Fedtri Yahya Kongsi Wajah Pemilik Tulisan Khat Pada Duit Kertas Malaysia

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍
‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍