Bergelar ibu bapa ini menuntut kesabaran yang tinggi. Lebih-lebih lagi apabila dalam usaha mendidik anak-anak termasuk melatih anak supaya mempunyai kawalan diri.

Sebagaimana yang dikongsi oleh Mohd Fhais bahawa anak-anak perlu didedahkan dengan kawalan diri yang akan memberi kesan kepada personaliti anak itu. Jom semak perkongsian ini.


Jangan Control Anak Tapi Didik Kawal Diri. Ini Sebabnya Ibu Ayah Kena Tahu

Hebat sangat ke kalau dapat “Control” anak?

Pelik juga bila ada yang bangga berjaya kawal anak sendiri. Bangga anak patuh arahan. Bangga anak tak pandai meminta-minta.

Kesian anak tu !

Bukan kesian sebab kena control tapi kesian sebab mak ayah tak beri peluang pada dia untuk latih kawalan diri ( self-control ) sejak kecil.

IKLAN

Walaupun self-control tak buat anak jadi bijak tapi anak anda boleh jadi lebih berjaya dari budak bijak yang lain jika ada self-control ni.

Begitu besar manfaat anak yang boleh kawal diri sendiri.

Sebabnya;

1 – Disiplin penting kalau nak berjaya. Tanpa disiplin, otak bijak pun jadi sia-sia. Self-discipline terhasil bila anak ada self-control.

2 – Ada kajian mengatakan, anak yang tinggi self-control ni jarang ada masalah kemurungan atau depresi. Bermakna mereka bijak mengawal emosi sendiri.

IKLAN

3 – Berakhlak baik, tak menyampuk bila orang bercakap dan sopan santun depan orang tua. Anak yang kurang ajar tu bukan sebab dia nakal atau jahat tapi puncanya self-control dia lemah. Baiki self-control, nescaya dia akan jadi anak yang baik.

4 – Self-control terbahagi pada 3 kategori iaitu impulse control, emotional control dan movement control. Lengkap ketiga-tiga ni maknanya anak anda dah 50% berjaya dalam hidup dia.

5 – Motivasi tinggi dan tak cepat mengalah. Inilah 2 ramuan penting untuk berjaya. Tanpa motivasi diri jadi lemau, tak bersemangat. Tanpa hati yang cekal tak mudah mengalah, jadi hangat-hangat tahi ayam je la. Mula semangat tapi bila gagal sekali terus mengalah. Semua ni perlukan self-control dalam diri.

Oleh itu mak ayah sekalian, janganlah bangga sangat bila dapat control anak anda. Sebab yang anda berjaya control tu jasad anak sahaja, minda, emosi dan jiwa anak masih lagi “tak terkawal”.

IKLAN

Nak anak ikut cakap anda, anda tak perlu bagi arahan pun. Cukup sekadar jadi “influencer” pada mereka. Jadi orang paling berpengaruh dalam hidup mereka.

Nak anak berubah jadi apa yang anda idamkan? Anda dulu kena ubah diri anda jadi seperti yang anda idamkan.

Kita tak boleh kawal dan ubah orang lain termasuk anak sendiri, tapi kita comfirm boleh kawal dan ubah diri sendiri. Ini bukan janji tapi pasti!

Silakan kongsi post ini dengan kawan-kawan lain supaya mereka pun dapat manfaat dari cerita saya ni.

Follow ? Mohd Fhais supaya tak terlepas ilmu kekeluargaan dan parenting di wall saya.

p/s : Saya selalu juga kongsi ilmu di telegram. Boleh kata setiap hari saya share ilmu tentang kekeluargaan dan parenting di sana. Join lah, ajak sekali pasangan join ya.
Klik sini ? t.me/CoretanFhais