Ibu bapa moden, pasangan selebriti Awal Ashaari dan Scha Alyahya wajar dicontohi terutamanya dalam memberi didikan kepada anak – anak.

Memetik laporan daripada #BabyXTRA, pasangan selebriti ini berkongsi perasaan dan pengalaman menjadi ibu bapa kepada dua puteri tersayang, Lara Alana dan Lila Amina.

Lara Alana, puteri sulung pasangan selebriti itu, manis seperti tuan badannya.

Menurut Awal, Lara merupakan seorang yang lembut hati terutamanya apabila adiknya, Lila Amina hadir memeriahkan lagi keluarga kecil mereka.

“Lara dia banyak beralah. Masa kecil dia selalu minta sesuatu dengan elok. Mungkin juga sebab Lara kami selalu expose dengan dunia luar sejak kecil, I must say dia very well – rounded juga.

“Lila pernah buat performance atas stage dia sangat takut dan akan nangis… tapi walaupun dia garang hati dia lembut. Orang kata memang baby pandemic betullah,” katanya.

Awal mengaku sukar untuk membesarkan anak – anak perempuan, sebagai bapa berusia 41 tahun, dia sering menitipkan pesan kepada anak – anaknya, terutama Lara.

IKLAN
“Saya Lebih Protective Dari Scha…”– Awal Ashaari Akui Sukar Besarkan Anak-anak Perempuan!
Sumber: Instagram Awal Ashaari

“Lara dah nak masuk Sembilan tahun, saya nampak perbezaan dari kecil, membesar dan sekarang dia dah nak masuk ke umur remaja.

“Jauh di sudut hati saya risau sebab kita tak boleh nak pantau anak perempuan kita sampai bila – bila. Dia akan membesar, melalui apa yang kita pernah lalui dulu. Saya harap Lara membesar menjadi seorang anak bertanggungjawab, pandai jaga diri.

“Sebenarnya saya selalu pesan kat Lara, “you have to be confident, stand up for yourself, tahu value apa yang Lara ada supaya nanti tidak dibuli, tak ada orang ambil kesempatan atas Lara dan Lara tahu untuk mempertahankan diri sendiri,” ujarnya.

“Saya Lebih Protective Dari Scha…”– Awal Ashaari Akui Sukar Besarkan Anak-anak Perempuan!
Sumber: Instagram Awal Ashaari

Mengakui tidak mudah untuk membesarkan anak – anak perempuan, namun Awal percaya sebagai ibu bapa mereka perlu seimbang dalam menjalani peranan masing – masing.

IKLAN

Kata Awal, dia seorang bapa yang protective, manakala Scha pula seorang ibu yang penyayang namun tegas.

“Saya lebih protective dari Scha. Jangan sentuh anak – anak saya, saya memang tak dapat tengok anak – anak saya ada masalah atau dalam bahaya.

“Scha seorang ibu yang sangat penyayang tapi tegas. Dia letak anak – anak nombor satu yang utama lebih dari diri dia sendiri. Maksudnya dia selalu fikir anak, biarlah dia tak dapat apa yang dia nak janji anak dia selesa. Itu antara good value tentang Scha,” katanya.

IKLAN

Untuk rekod, Awal dan Scha berkahwin pada 4 Mei 2012. Hasil perkahwinan mereka dikurniakan dua orang puteri iaitu Lara Alana dan Lila Amina.

Sumber: XTRA

Baca artikel menarik lain di sini:

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

“Saya Lebih Protective Dari Scha…”– Awal Ashaari Akui Sukar Besarkan Anak-anak Perempuan!