kalau kat rumah, stok makanan paling mudah nak sediakan semestinya roti. Tak payah susah-susah, sapu jem ke planta ke makan gitu je. Settle!
Tapi.. Kadang-kadang bosan juga kan kalau saja gitu je. Apa kata tukar selera sesekali buat menu macam ni pula, iaitu Roti Horns Mini Inti Ayam Krispy dari Cik Puan Julieta. Mesti anak-anak suka!
Sja buat utk anak² makan ” Roti Horns Mini”, sya guna roti gardenia, isi ayam dan serbuk roti.. Ibu buat, last ibu juga yg x sempat makan..Update resepi..😉
Resepi Roti Horns Mini
Bahan-bahannya :-
Ads
6 keping roti gardenia
2 biji telur pukul manja
Serbuk roti – secukupnya
Isi ayam – potong memanjang celup tepung bistari kemudian goreng.
Mayonis & sos cili
Corrot- parut halus
Daun salad
Sedikit tepung gandum- cmpo sedikit air utk lekat kan roti
Cara-caranya :-
Ads
1. Roti di potong bahgian tepi kemudian di gelek nipis, potong tengah bentuk segi 3
2. Then sapu larutan tepung pada sisi roti kemudian gulung menjadi bentuk horns pastu tekan² sikit supaya roti melekat.
Ads
3. Celup roti dalam telur dan salut serbuk roti , pastikan bahagian dalam juga bersalut then goreng sehingga menjadi kuning keemasan…
4. Isi bahagian tengah dgn isi ayam, corrot dan salad.. Kemudian paipkan sos n mayonis okey dah siap…
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Lendir pada sayuran bendi kadang kalanya boleh menyebabkan ada sesetengah orang tidak suka untuk menikmatinya. Lebih-lebih lagi kanak-kanak, mudah menyebabkan mereka berasa mual ketika mengunyah bendi.
Sebenarnya masih terdapat cara atau tips yang boleh menghilangkan lendir bendi tersebut. Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Mohd Rozmie bahkan turut berkongsi resipi enak untuk menyediakan bendi sebagai sayuran istimewa untuk dihidang kepada seisi keluarga. Nak tahu lanjut, ikuti perkongsian ini.
Kali ini abang kongsikan resepi buat ‘Bendi Goreng Bilis’ yang nampak segar dan tak berlendir.
Tips Elak Kacang Bendi Dimasak Berlendir
Ada tipsnya bagaimana nak kurangkan lendir bendi bila buat masakan bendi jenis bergoreng macam ni. Jom tengok resepi yang telah abang sediakan #DariDapurMR.
‘Bendi Goreng Bilis’
Bahan-bahannya seperti berikut:
Bendi
1 keping tauhu putih
Ikan bilis (segenggam)
6 ulas bawang putih
1 biji cili merah
Garam
Cara-caranya rujuk pada gambar satu persatu yer.
Selamat mencuba.
1- Ini bahan-bahan yang abang telah sediakan.
– Segengam ikan bilis di cuci bersih.
– Tauhu potong dadu.
– Bawang putih potong kasar atau diketuk
– Cili merah potong serong nipis.
6 tips untuk goreng bendi ni supaya tak berlendir semasa digoreng.
– Basuh bendi dahulu sebelum potong. Untuk kekalkan kesegaran bendi masukkan 1 sudu garam dan rendam sekejap.
– Toskan bendi dan biarkan kering. Kalau nak cepat, boleh jer keringkan dengan tisu dapur. Jangan di potong lagi bendi tu.
– Jangan goreng bendi dengan bawang besar untuk elakkan berlendir.
– Masa nak masukkan bendi dalam kuali baru dipotong. Kalau potong awal buatkan bendi tu berlendir lebih.
– Masa masukkan bendi dalam kuali, baru dibesarkan api, jadi goreng dalam keadaan api sedikit besar.
– Jangan dimasukkan sedikit pun air dalam bendi yang digoreng tu sebab bendi tu sendiri akan berlendir. Kalau di tambah air menyebabkan lendir tu makin banyak.
3- Jom kita mulakan memasak. Panas minyak dalam kuali.
4- Masukkan bilis dan goreng bilis sehingga keperangan.
5- Bila ikan bilis dah keperangan masukkan tauhu basah yang dipotong dadu.
6- Bila tauhu dah keperangan baru masukkan bawang putih. Tumis sampai bahan-bahan ni garing sedikit. Masa ni masukkan sedikit garam, adjustkan rasanya. Garam jangan lebih kerana bilis tu dah masin.
7- Masukkan bendi yang dah di potong dan cili merah, baru di besarkan api. Gaul bendi hingga sebati dengan bahan tadi. Terlupa pula abang nak ambil gambar masa masukkan cili merah. Kahkahkah
8- Dah siap ‘Bendi Goreng Bilis’ abang ni.
Siap dihidang dah ni. Wahhh. Nampak bendi tu segarkan.
Siapa yang lahir 90-an dan ke bawah mesti pernah ada memori keluar dari sekolah beratur beli sengkuang calit depan sekolah, kan? Dapat pula sengkuang yang sejuk, lagi best!
Sejak-sejak tinggal sekolah, dah lama tak makan. Rindu pula jadinya! Apa kata kita buat sendiri je sosnya tu. Nak tak? Tak payah risau, mudah saja resipinya ikut cara Yatie Eimra ni. Boleh la nanti sambil makan dengan keluarga, ceritakan semula kisah-kisah zaman sekolah mak ayah waktu dulu-dulu. Mesti mereka suka!
Sengkuang Calit Sos Merah + Asam Boi
Tempoh hari encik suami request sengkuang calit sos merah macam zaman dulu².. Sekarang ni kan kebanyakkan resipi gunakan resipi kuah rojak, bukan sos merah.. Jujurnya saya ni takdelah suka sangat sengkuang calit. Zaman sekolah dulu saya hanya beli & makan sengkuang calit sos merah ni, kalau ditambah serbuk asam boi atas sengkuang tu (sebab makcik kantin jual sebelah² dengan jambu batu😆).
Since saya memang peminat asam boi, resipi sos merah ni saya ubah sikit gunakan asam boi😆. Kalau gunakan serbuk asam boi lagi sedap, tapi sebab takde, saya guna bahan yang ade kat rumah jer.. Pada saya, memang lagi syok la makan sebab masukkan terus asam boi dalam adunan sos tu. Makan dengan jambu batu pun rase mabeles sebab dah cukup masam, masin, manis & pedasnya😊. Sebenarnya resipi asal gunakan pes asam jawa. So sesiapa yang nak buat versi ori, gunakan jela asam jawa yer. Nak buat sos merah ni senang jer, cuma 5 jer bahan utama..
Bahan-bahannya :-
1 peket taucu (40gm)
2 sudu makan gula merah (kalau suka manis, boleh tambah 1 sudu makan gula pasir lagi)
1 sudu makan bijan ATAU minyak bijan (saya guna bijan hitam sebab tu jer yang ade😆)
2-3 sudu makan cili giling (ikut kepedasan yag korang suka)
200 ml air (1 cawan)
1 sudu makan tepung jagung dilarutkan dengan air sikit (optional)
1 sudu makan serbuk asam boi ATAU 3 biji asam boi (jika suka)
Hiasan:
Kacang tanah disangai & ditumbuk
Cara-caranya :-
1) Blend semua bahan kecuali bijan hingga lumat. Ketepikan.
2) Goreng bijan dengan sesudu minyak masak hingga kekuningan (Jika guna minyak bijan, boleh skip langkah ni). *Saya tak blend. Saya lenyek taucu dalam tapis jer.
P/s: Kalau takde serbuk asam boi, kena parut. Boleh jugak potong sikit isinya sebelum blend.
3) Masak bahan kisar & campuran minyak+bijan tadi dalam secawan air dengan api perlahan.
4) Setelah cili masak, barulah masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga pekat sikit.
(kalau gunakan cili kisar homemade yang pekat, tak perlu tambah tepung jagung pun takpe
Bila dah sejuk, sos akan bertambah pekat
Sedap dimakan dengan sengkuang mahupun jambu batu. Sos merah yang dah siap boleh dapat 2½ bekas plastik kecik tu (bergantung gak banyak mane cili yang korang guna).
Bila nak makan, taburkan kacang & serbuk asam boi lagi ummphh.. (yang ni saya parutkan asam boi jer kat bahagian atas & tabur gula pasir halus sikit untuk imbangi rasa masam & masin asam boi)
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di