Nak masak sambal tumis punya pasal, kena la beli cili kering. Kalau beli yang ready made, kurang ‘kick’ rasanya.

Nak memilih cili kering pun satu hal juga, salah beli memang meraunglah waktu makan! Pedas yakmat rasanya. Tak mampu nak buat apa-apa!

Haa yang belum tahu, ada tip mudah tau nak kurangkan rasa pedas dalam masakan! Min pun baru tahu ni, tip dari Yatiekitchen. Bukan sahaja boleh kurangkan rasa pedas, malah rasa masin terlebih pun boleh! Nak tahu apa tipnya? Tengok perkongsian di bawah ok!

Alamak, Pedasnya Sambal! Jangan Risau, Dengan 1 Bahan Ini Selesai Masalah. Boleh Guna Hilangkan Masin Pahit Juga

TIP MAKANAN TERLALU PEDAS

Saya nak share satu tips yg sangat2 berguna , banyak kali saya apply tips ni pada masakan saya .

Recently , saya beli cili kering dan Cili kering yg saya beli ter sangat2 pedas , nak buang cili kisar yg saya buat ni sayang pulak…

Setiap kali saya masak menggunakan cili kisar ni saya kurangkan cili utk kurangkan pedas.
Tapi kalau saya masak “sambal” mana boleh kurang kan cili , ye dak? So saya campak sebiji kentang ( termasuk kulitnya ) dalam masakan sambal saya….

IKLAN

Alhamdullillah “kepedasan” sambal saya berjaya dikurangkan at least 50% , so tak dela buasir nnt😂 !

Gambar atas tu setelah Sambal Kerang saya ditos minyak nya !🤣
Korang cubalah !

Note : Tips letak kentang jugak boleh digunakan jika masakan termasin , terpahit … dan segala Ter 😅😅😅

Sumber : Yatie Kitchen

Agak-agak, menu apa yang best eh kat Jollibee? Haa meh tengok Zira Review!

IKLAN

Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

IKLAN

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!

Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!

Jom sertai E-Keluargagader https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/

Alamak, Pedasnya Sambal! Jangan Risau, Dengan 1 Bahan Ini Selesai Masalah. Boleh Guna Hilangkan Masin Pahit Juga