Kulit bersih tanpa jerawat tentunya menjadi impian kita sebagai wanita untuk memilikinya.

Selain perlu penjagaan wajah secara rutin, ada baiknya amalkan petua yang dikongsikan ini untuk bukan sahaja kulit akan terlihat berseri-seri malah rambut juga kurang gugur. Bukan itu sahaja,petua nan satu ini dapat membantu menjadikan badan terasa ringan.

Nak tahu apakah petuanya itu, jom baca perkongsian ini.


Hari minggu…hari membelek gambar lama. Terselit gambar lama dalam handphone saya resepi yang saya amalkan lepas bersalin anak nombor dua saya si Keisha Iman. Gambar pun tak berapa jelas ni sebab kualiti camera masa tu tak la secanggih sekarang.

Saya pernah share dah resepi ni di Fb lama saya yang mempunyai 30k follower sebelum ini. Tapi Fb tu dah hilang bersama segala tips dan petua yang ada di wall personal saya ketika itu. Tak apa ler..kita taip semulalah ya.

Ini jus pegaga halia, saya memang amalkan lepas bersalin, hasilnya badan ringan, kulit pun nampak glowing dan rambut tak mudah gugur berbanding lepas bersalin anak nombor 1 dulu. Memang nampak bezanya tu lepas amalkan jus ini.

IKLAN

Ada yang kata, elok jugakan kalau dibuat ulam je pegaga ni?

Ya elok…boleh ajer. Tak ada masalah pun cik puan semua. Macam saya, saya ni suka teguk jer air jus tu, mudah. Kalau buat ulam nanti bertambah pula nasi .

Bahan-bahan: 

Pegaga kampung dan halia

Segenggam pegaga kampung
bersama akarnya. Tu akar tu jangan buang le, akar tu yang banyak khasiat uii…Pegaga ni saya kutip di
perkarangan rumah mertua saya je masa tu. Halia tu hirislah sebesar ibu jari.

Cara penyediaan : 

Blendkan dua bahan tadi bersama 2 cawan air masak.

Tu nampak tak?
Tangan kecil si Keisha Iman masa baby. Sekarang dah tadika budaknya. Kenangan uii gambarku ini hiihi.. masa ni gigih dukung dia untuk buat jus ni.

Dah siap blend, tapiskanlah. Tapi kalau tak tapis pun ok je. Ikut tekak masing-masing la boleh telan ke tidak.

Ok siap dan boleh minum 3@ 4 minggu sekali. Bagus jus ini, tak ada apa campuran lain, memang berkhasiat dan bagus untuk mak mak yang nak glowing, buang angin, cantik lepas bersalin.

Gelas tu legend sungguh, gelas hadiah masa kawin dulu. Pecah dah gelasnya masa banjir 2014 dulu.

Ini gambar lama, so agak menggamit kenangan.

sumber : Liza Salleh