Ketika kita merasakan hidup kita susah, dibebani hutang piutang yang tak pernah tamat. Sarat dengan masalah dan stress yang datang saban hari, ada insan yang lebih susah daripada kehidupan kita sehinggakan tiada tempat untuk berteduh.

Diuji dengan pelbagai dugaan malah tiada tempat untuk berteduh dan adalah ujian terbesar bagi wanita mualaf ini. Inilah dugaan terbesar bagi wanita bernama Lechemey yang akhirnya diselamatkan oleh Ustaz Ebit Lew.

“Sedang kita tidur lena, ada seorang kakak yang baik diuji begini. Dia menangis minta maaf sebab ustaz sampai cari di bawah ini. Seram betul. Memang tinggi. Kalau jatuh boleh icu rasanya,” kata Ustaz Ebit Lew.

“Kakak Lagi Berharga Dari Seisi Dunia Sebab Allah Sayang Kakak.”  Perkongsian Ustaz Ebit lew Bantu Wanita Mualaf Yang Tinggal Bawah Jambatan.

Sedang kita tidur lena, ada seorang kakak yang baik diuji begini. Dia menangis minta maaf sebab ustaz sampai cari di bawah ini. Seram betul. Memang tinggi. Kalau jatuh boleh icu rasanya. kata UEL.

Ketika kita merasai lena dibuai mimpi indah, tidur di atas katil dan beralaskan hamparan yang selesa, tetapi di luar sana, ada insan yang masih hidup dan tidur di merata tempat. Insan yang bergelar gelandangan ini diuji nasib mereka seperti itu. Tetapi, walaupun tidak terpilih dalam kalangan orang yang merasai kenikmatan hidup, tetapi dia terpilih merasai nikmat Islam.

IKLAN

“Kakak Lagi Berharga Dari Seisi Dunia Sebab Allah Sayang Kakak.”  Perkongsian Ustaz Ebit lew Bantu Wanita Mualaf Yang Tinggal Bawah Jambatan.

Seorang wanita yang berketurunan India, Letchemey telah melafazkan syahadah. Apa yang mengejutkan, wanita ini tinggal di bawah jambatan. Berdasarkan video yang dimuat naik, tempat tidur Lecthemey agak tinggi dan merbahaya.

Ustaz Ebit Lew berkongsikan cerita ini diiringi linangan air mata apabila melihat ujian yang diberikan kepada wanita ini.

BAWAH jambatan, cari kakak yang inginkan hidayah. Hari air mata. Misi pagi ini mengambil seorang kakak semalam masuk Islam. Turun bawah jambatan, terjumpa kakak ni. Siapa sangkakan ada orang begini susah hidup. Sedang kita tidur lena, ada seorang kakak yang baik diuji begini.

IKLAN

“Kakak Lagi Berharga Dari Seisi Dunia Sebab Allah Sayang Kakak.”  Perkongsian Ustaz Ebit lew Bantu Wanita Mualaf Yang Tinggal Bawah Jambatan.

Syukur jumpa kakak semalam yang telah mengucap syahadah. Dia yang nak belajar dan dia menangis semalam ingin belajar nak dekat dengan Allah.

Dia menangis minta maaf sebab ustaz sampai cari di bawah ini. Seram betul. Memang tinggi. Kalau jatuh boleh icu rasanya. Tapi ujian kehidupan disini ada orang tidur.

IKLAN

Dalam minta maaf pada saya, saya katakan padanya, “kakak lagi berharga dari seisi dunia sebab Allah sayang kakak. Dia gerakkan saya cari kakak disini sebab Allah sayang kakak”

Kakak ni memang orang baik. Dia cuma diuji dengan ujian kehidupan. Syukur akhirnya jumpa dan dan akan bawa ke tempat tinggal selesa dan semuanya disediakan sambil dapat belajar Islam. InsyaAllah dah habis belajar esok kita cuba carikan kerja.

Posted by Ebit Lew on Tuesday, 17 July 2018

Terima kasih ustazah Maizura dan lain-lain yang sangat banyak membantu untuk pendaftaran dan tempat tinggal. Tuan Arief dan isteri bantu bersama. Masa menulis ni air mata saya masih mengalir lagi. Tahniah sis Letchemey. Amy tahniah. Allah sayang.

Kredit: Ustaz Ebit Lew

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI