
Bila kaki terasa letih atau lenguh-lenguh kalau ada yang tolong urut tentu lega rasanya. Tapi tak semua pandai mengurut, jadi payah pula untuk kita mendapatkan khidmat yang pakar.
Hakikatnya ada cara mudah yang boleh kita lakukan dengan amalkam cara yang dikongsikan ini. Jom semak.
Ini Petua Mujarab Hilangkan Sakit Kaki Cara Tradisional
Ramai antara kita yang berhabis puluhan Ringgit untuk mendapatkan perkhidmatan urut atau spa ketika mengalami sakit dan terasa lenguh di bahagian tubuh badan.
Pakai sahaja bahan-bahan yang terdapat di dapur untuk membuat air rendaman kaki cara tradisional ini. Sepastinya lebih jimat dan bau pun wangi.
Bahan bahan yang diperlukan adalah garam, halba, serai, halia, lengkuas, daun limau purut dan daun pandan. Anda juga boleh letakkan daun mengkudu, cekur daun sireh. Sebenarnya, boleh letak daun apa saja yang ada khasiat.
Cara penyediaan sangat ringkas dimana anda perlu hiriskan atau ketuk bahan-bahan diatas. Kemudian rebus kesemua bahan sehingga mendidih.
Cara penggunaannya ialah ambil air rebusan (termasuk bahan-bahan) masukkan dalam baldi dan campurkan dengan air paip. Suhu ikut individu. Tapi jangan sampai melecur kulit. Kalau boleh paras air, sampai boleh rendam dari kaki hingga ke lutut. Baru puas hati.
Ketika rendaman itu akan terasa seolah-olah kaki kita disedut. Sangat selesa dan bau pun wangi kalah bau dekat spa. Ini hanyalah penyediaan traditional, sekiranya sakit kaki itu berlarutan dan bertambah teruk segeralah berjumpa dengan doktor untuk dapatkan rawatan yang sepatutnya.
sumber : Ana Mahabu
Nak Stock-Up Barang Keperluan, Sebelum Keluar Rumah Hadam Dulu Tips Ni!

Terasa hendak keluar rumah dengan tujuan untuk membeli barang-barang keperluan ketika ini perlu ada perancangan.
Ini penting sebagai langkah untuk menghindarkan diri daripada terdedah pada virus covid-19.
Lagi senang kalau beli barang secara online, taklah terdedah dengan virus. Jimat masa! Klik sini Ramadhan Big Sale, yang penting free delivery.
Ini sebagainya yang dikongsikan oleh saudara Khairi Safwan.
Tips Keluar Rumah Untuk Stock-Up Barang Keperluan(in RMO / MCO situation)
Setelah abam membuat rundingan bersama Doktor Kesihatan Awam (Nadiatul Nadic) kat rumah ni, kami telah bersepakat yg salah sorg kena keluar harini untuk stock-up barang2 rumah especially food.. yerlah, takkan hari2 nak nasik goreng je ye dak?? So dalam keadaan sekarang ni, tak boleh lah nak main redah je.. strategi kne cun utk minimize risk terdedah pada virus Covid-19 ni
Alright, jom start:
1. Bismillah (or whatever prayer you believe in)
2. Jangan panik.. kalau panik, apa pon tak jadi
3. Decide sape yang nak keluar.. if possible, yang laki lah.. sbb nak angkut2 barang ni kena pakai strength lah sikit lagipun kalau bagi ppn takut kang 2-3 jam tak habih lg.. elakkan keluar berpasangan and paling utama jgn bawak kids or warga tua
Sambungan pada gambar2 kat bawah:
Prepare dgn barang2 ni:
1. Face mask – ada yg cakap tak payah sbb virus ni bkn airborne.. tp malas ah nak amek risk, alang2 dah ada pakai jelah
2. Gloves – pakai yg baru and disposable
3. Pakai pakaian bukan fevret.. sbb nanti kena terus basuh and kalau perlu, kena buang (tapi abam tak buang laa, baju beli Houston kot 😜)
4. Shopping bag – untuk elakkan dari pakai trolley.. mcm ni abam bawak 2.. 1 utk barang kering and 1 untuk basah
5. Kalau korang ada lebih dari 1 kereta, pilih kereta yang korang rasa takkan pakai kalau tiba2 terpaksa bawak family keluar
1. Pilih mall yang parking system dia tak payah tekan button untuk keluar tiket.. macam mall ni dia pakai QR code (fancy kan? Tp menyusahkan sbnarnye.. lol)
2. Park dekat level pasaraya tu.. ni untuk elakkan korang terpaksa naik lif
3. Seboleh mungkin elakkan pegang handrail ataupon pintu

Td ada shopping bag kan? Kalau takde, pakai jelah trolley ni tapi make sure korang sanitize dulu handle diaOh pastu nak membawang sikit hehe.. td ade laki bini ni pegi shopping.. yg bini lengkap gloves and mask.. yg laki rileks je seluar pendek siap.. pstu dia nk ambik trolley bini tak bagi.. tp sbb ego kot dia ambik jugak.. ni nak pesan.. virus ni tak kenal laki ke ppn ke kuat ke lemah ke.. dlm satu keluarga tu kena lah sama2 ambik berat pasal isu ni.. takde guna bini hang protected kalau hang terdedah.. balik rumah kang anak2 hang pulak berisiko.. k done bawang

Untuk kurangkan penggunaan handphone masa shopping (sbb takut phone pulak kena), buat list barang2 atas paper.. dah habis shopping nanti dispose terus list ni.. ni abam ambik gambar ni sblm abam start pegang2 barangNak ambik barang pulak kalau boleh ambik yang belakang.. sbb yang depan ni mungkin orang dah belek2

1. Paying – kalau boleh, bayar pakai Paywave ke, eWallet ke.. elakkan pakai cash.. card pon tak payah bagi cashier tu pegang.. tap sendiri..Edited: lupa pulak nak highlight Social Distancing.. tp jgn lupa buat ok? All the time.. masa tgh shopping, masa nak bayar.. make sure jarakkan diri dgn org lain paling kurg 1m.. to add to this point, nak senang korang aim supermarket yang kurang org2. Leaving – dispose/buang checklist tadi and gloves. Cara2 dispose gloves korang boleh google sendiri kot naa?? Takkan semua nak kena bagitauuu

1. Lepas dah bukak gloves tadi, sanitize tangan and handle shopping bags tadi
2. Simpan barang2 tadi dalam boot.. kalau boleh jangan letak atas seat

Sebelum keluar kereta ke motor ke bahkan lori sekalipun, sanitize dulu part2 kereta yang korang dah pegang macam – stereng, gear knob, aircond switch, signal stick, start/stop button, seatbelt and pemegang untuk bukak pintu tu (entah panggil apa entah)

Okay part ni penting.. JANGAN pegang or sentuh family korang okay?? Terus je bawak barang masuk and letak setempat.. mintak tolong bini bukakkan pintu rumah.. kalau takdak bini, hang bukak lah sendiri.. tapi pastu sanitize tombol tuLetak barang2 yg korang bawak and pegang tadi mcm jam tangan, wallet, kunci kereta and kunci rumah dalam satu bekas (termasuklah phone yang tgh pegang snap gambar ni).. yang ni semua korang kena sanitize jugak (nampak tak bnyk gila kena sanitize?? Sbb tu kalau tak perlu tak payah lah keluar ni.. tapi kalau terpaksa, kena lah berhati2 ok?)

Okay, part ni kalau ade bini mintak tolong bini sanitize or bersihkan kan barang2 yang korang beli tadi.. make sure dia pon pakai gloves kalau boleh.. again, benda ni kena ada teamwork.. kita jaga kita 😉Pakaian korang tadi boleh masuk terus dalam baldi and rendam dengan sabunKorang boleh lah terus mandi sambil bini korang bersihkan barang tadi (thanks Nadiatul Nadic!). Elakkan tekan suis dengan jari.. pakai lah siku ke bahu ke hidung ke.. mandi bersih2.. syampu rambut, sabun, cuci muka, semua lah takkan tu pon nak kena ajar???

And….. Tu je.. pastu dah pakai baju bersih2 boleh lah korang nak gomol2 anak korang ke bini korang ke (eh?)
In summary, benda paling penting korang kena ingat is: cuba untuk minimize kan sebanyak mungkin direct contact dgn orang lain or surface apa2 je
Last sekali abam nak pesan, semua ni just tips semata2.. takdir semua ketentuan Tuhan.. bnykkan berdoa.. doakan abam and keluarga sekali k?
Take care gaisss and selamat ber-lockdown!!
Berita Baik Penggemar Nasi Sejuk! Bagus Untuk Diet Dan Kencing Manis! Ikuti Penjelasan Pakar Kimia Ini.

Berita baik kepada penggemar nasi sejuk. Tahukah anda nasi yang disejukkan akan berkurangan nilai kalorinya?
Menurut perkongsian menerusi group Makmal Makanan (MaMa), Dr Fatimah Salim mengulas bahawa secara umumnya, beras mengandungi karbohidrat berstruktur komplex (kanji) iaitu amylose dan amylopectin.
Selanjut ikuti perkongsian beliau.
Nasi sejuk rendah indeks glisemik!
Asasnya, beras mengandungi karbohidrat berstruktur komplex (aka kanji) iaitu amylose dan amylopectin. Kedua kanji ini terbentuk daripada rantaian gabungan ratusan ribu molekul kecil glukosa.
Semasa memasak nasi, kedua molekul kanji ini akan mengalami proses pengelatinan melalui tindakbalas air dan haba. Proses pengelatinan ini penting untuk proses pencernaan supaya mudah dicerna oleh enzim dalam sistem penghadaman kepada karbohidrat ringkas iaitu glukosa.
Molekul glukosa inilah yang akan diserap ke dalam darah. Semakin banyak molekul glukosa yang berjaya terhasil semasa pencernaan kanji, semakin banyak molekul glukosa yang akan berjaya diserap ke dalam badan, semakin tinggi indeks glisemik. Indeks glisemik merujuk kepada kepekatan glukosa dalam darah setelah makan (postprandial glucose level).
Proses pencernaan karbohidrat bergantung kepada size makanan, jenis masakan, saiz suapan, daya kunyahan dan proses pencernaan dalam mulut oleh enzim amylase dan dalam usus kecil oleh enzim alpha-glucosidase. Namun, faktor yang paling utama ialah sifat kimia dan fizikal komponen kanji yang terdapat dalam makanan berkenaan.
Dapatan kajian membuktikan menyejukkan nasi sebelum makan dapat menukarkan sifat kanji kepada kanji degil (resistant starch) yang bermaksud sukar untuk dicernakan oleh enzim pencernaan. Ini kerana, apabila nasi disejukkan, kanji akan mengalami proses penyusunan semula struktur rantaian molekul glukosanya menjadi lebih padat daripada struktur kanji yang asal. Proses ini dikenali dengan retrogradation.
Keadaan ini akan menyebabkan proses pencernaan menjadi lebih sukar di mana susah bagi enzim tadi untuk memecahkan kanji kepada molekul kecil glukosa. Dengan berkurangnya molekul glukosa yang terhasil, maka berkuranglah molekul glukosa yang diserap ke dalam darah, maka rendah kesan glisemiknya dan kuranglah hasil kalorinya ke atas badan.
Apakah yang berlaku kepada kanji degil ini?
Disebabkan kanji degil ini tidak mampu dicernakan oleh enzim yang berkaitan dalam sistem penghadaman, maka ianya akan ditolak ke dalam usus besar dan akan difermentasi oleh bakteria di sana. Proses penguraian oleh bakteria ini akan menghasilkan gas hidrogen, metana dan asid lemak. Asid lemak akan digunakan oleh badan, manakala gas hidrogen dan metana ini jika tidak dikeluarkan (dalam bentuk kentut) boleh menyebabkan kembung atau lebih dikenali dengan istilah ‘angin’.
Menariknya sesetengah individu tidak terkesan dengan pengumpulan gas kerana kepelbagian jenis bakteria dalam usus besar mereka. Semasa proses penghuraian, jenis bakteria yang berlainan akan menghasilkan bahan kimia gas yang berlainan. Bahan-bahan kimia gas ini akan bertindakbalas sesama sendiri dan saling meneutralkan. Maka, tiadalah gas yang terkumpul, tidaklah akan kembung.
Sesuai untuk kurangkan risiko kencing manis dan kegemukkan.
Disebabkan rendah indeks glisemik, nasi sejuk bagus untuk mengurangkan risiko kencing manis dan kegemukan. Namun, mereka yang menghadapi masalah ‘kembung’ tidak digalakkan disebabkan kebarangkalian pengumpulan gas dalam usus besar. Dan yang paling penting, JUMLAH HIDANGAN harus diambil kira untuk mendapatkan kesan ini. Walaupun makan nasi sejuk, jika kuantiti yang diambil adalah banyak, tiada manfaatnya juga.
Nota: Nasi sejuk yang dimaksudkan di sini ialah nasi yang TIDAK basi ya. Cara untuk menentukan nasi sudah basi atau belum ialah dengan melihat perubahan dari segi rupa, warna, tekstur dan rasa. Sekiranya nasi masih lagi berkeadaan baik, maka bolehlah dimakan. Jika tidak, boleh buang, bagi haiwan ternakan atau dijadikan baja tumbuhan saja.
Sumber: Fatimah Salim Makmal Makanan (MaMa)
Tinggi Asid Folik, Ibu Hamil Wajib Ambil Makanan Jenis Makanan Ni!

Pengambilan asid folik sememangnya cukup penting untuk ibu hamil. Ia sangat diperlukan oleh ibu hamil atau individu yang cuba untuk mengandung kerana ia membantu mengelakkan kecacatan yang serius pada otak dan saraf tunjang bayi yang dikenali sebagai kecacatan tiub saraf, neural tube defects (NTD).
Pun begitu, selain diambil dalam bentuk pil, pemakanan dari sumber makanan yang mengandungi folik asid yang tinggi boleh anda ambil setiap hari sepanjang hamil dan sebagai persediaan untuk hamil. Apa jenis makanannya?
Berikut merupakan panduan pemakanan untuk anda.
1. Salmon
Salmon adalah salah satu makanan yang paling berkhasiat di dunia ini. Ikan berlemak popular ini sarat dengan nutrien dan boleh mengurangkan risiko beberapa penyakit. Selain rasanya yang sedap, ikan ini juga serba boleh dan banyak didapati, malah salmon juga merupakan ikan yang mengandungi asid folik.
Menurut sumber kesihatan, jumlah asid folik tertinggi terdapat dalam ikan salmon dan salmon chinook yang mengandungi 35 ug asid folik setiap 100g.
2. Pisang
Jadikan pisang buah wajib ada di rumah anda kerana pisang mengandungi asid folik yang tinggi dan mudah membantu memenuhi keperluan harian ibu. Pisang sederhana boleh membekalkan 23.6 mcg folat, atau 6% daripada DV. Pisang juga kaya dengan nutrien lain, termasuk kalsium dan vitamin B6. Wajib ambil!
3. Telur
Makanan dengan nutrisi lengkap seperti telur juga patut menjadi pilihan ibu hamil. Selain tinggi asid folik, telur mengandungi khasiat lain seperti protein, selenium, riboflavin dan vitamin B12.
Selain itu, ia tinggi dengan lutein dan zeaxanthin, 2 antioksidan yang boleh membantu mengurangkan risiko gangguan penglihatan mata.
4. Ketam
Jangan ditolak kerana ketam merupakan salah satu jenis makanan laut yang mengandungi asid folik dengan menyediakan 37 mikrogram folat untuk setiap hidangan 3 auns. Keraplah makan ketam namun jangan berlebih-lebih.
5. Kubis Brussels
Kubis Brussels penuh dengan vitamin dan mineral, terutamanya asid folik. Walaupun harga sedikit mahal, hidangan setengah cawan (78 gram) kubis Brussels yang dimasak boleh membekalkan 47 mcg folat, atau 12% daripada pengambilan harian. Sayuran ini juga merupakan sumber kaempferol yang hebat, antioksidan yang dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan.
6. Buah citrus
Selain sedap dan kaya dengan rasa, buah-buahan seperti oren, belimbing dan limau kaya dengan folat. Hanya sebiji oren besar mengandungi 55 mcg folat, atau sekitar 14% daripada pengambilan harian.
7. Avokado
Menurut laporan dari Pusat Data Makanan, separuh daripada avokado mentah mengandungi 82 mcg folat, atau sekitar 21% daripada jumlah yang anda perlukan sepanjang hari. Di samping itu, avokado kaya dengan kalsium dan vitamin K, C, dan B6. Wajib ambil!
Semoga bermanfaat!