Ada tak ibu bapa yang menghadapi masalah anak terlalu memilih makanan. Ada yang jenis suka suka makan coklat tetapi tak suka makan nasi. Ada yang suka masakan melayu, ada pula yang suka ala barat.

Ada anak-anak yang cukup suka makan sayur, tak kurang juga yang langsung tak mahu menyentuhnya.

Jika ada antara anak-anak anda jenis yang tidak suka atau menolak setiap kali diberi makanan yang berkhasiat, ini boleh merugikan mereka terutama jika makanan tersebut terkandung khasiatnya yang tersendiri.

Jadi, sebagai ibu bapa kena praktis awal-awal memberi anak-anak jenis makanan yang sepatutnya di ambik. Nah semak senarai ini.

Kalau Nak Otak Anak Sihat & Bijak, Inilah 6 Jenis Makanan Yang Patut Diambil.  Ibu-Ibu Kena Take Note Ni!

Telur Baik Untuk Anak
Telur memang cukup digemari kanak-kanak. Ia bukan sahaja berkhasiat tinggi bahkan rasanya mampu menarik perhatian mereka untuk makan lebih. Samada direbus, digoreng dan dijadikan sup, telur masih mengandungi protein yang tinggi.

Kajian yang dijalankan di Wayne State University di Michigan mendapati, telur merupakan sajian terbaik selain rendah kalori berbanding yogurt, keju dan juga pisang.

IKLAN

Kalau Nak Otak Anak Sihat & Bijak, Inilah 6 Jenis Makanan Yang Patut Diambil.  Ibu-Ibu Kena Take Note Ni!

 

Pilih Anggur 
Anak anda penggemar anggur? Anggur yang kaya dengan antioksidan cukup baik untuk si kecil anda. Menjadikannya sebagai makanan sampingan selepas sarapan paling disarankan untuk si kecil anda. Malah antioksidan yang ada di dalamnya boleh mengatasi risiko berkaitan jantung. Bagi kanak-kanak ia membentuk jantung yang sihat sejak kecil.

Serat No 1
Sembelit sering terjadi kepada anak-anak kecil kerana proses pemakanan yang kurang sesuai untuk mereka. Hal ini mungkin juga disebabkan oleh kejutan makanan yang baru diterima bayi yang baru memulakan makanan berat.

IKLAN

Bagaimanakah caranya untuk mengatur menu anak ini? Serat merupakan pilihan terbaik untuk mereka. Sayur antara pilihan terbaik dan tepat selain bijirin
dan makanan seumpamanya. Sayur berdaun hijau antara yang disyorkan untuk semua. Variasikanlah bayam, sawi, aneka kacang dan pelbagai jenis sayuran lain untuk mereka.

Kalau Nak Otak Anak Sihat & Bijak, Inilah 6 Jenis Makanan Yang Patut Diambil.  Ibu-Ibu Kena Take Note Ni!

Bayam Untuk Mata
Mata sememangnya anugerah terbesar untuk semua. Bukan bermula dari dewasa, tetapi sejak mula diperkenalkan dengan makanan lagi, anda seharusnya mencari makanan yang baik untuknya. Bayam dan lobak merupakan pilihan terbaik untuk si anak anda.

IKLAN

Bayam bukan hanya tinggi serat tetapi mengandungi vitamin A yang cukup tinggi dan baik untuk mata. Samada di rebus, goreng mahupun dikisar terus bersama bubur nasi, merupakan pilihan terbaik untuk sikecil anda.

Elak Kafein?
Tahukah anda bahawa di dalam coklat yang anak anda makan mengandungi sejumlah kafein? Pun begitu kuantitinya hanya sedikit berbanding kopi dan teh, ia hanya sekadar 20 peratus sahaja. Jika anak anda penggemar coklat, sebaiknya hadkanlah pengambilannya. Kafein yang tinggi boleh memberi impak besar pada kesihatan kanak-kanak yang mudah bertindak balas.

Kalau Nak Otak Anak Sihat & Bijak, Inilah 6 Jenis Makanan Yang Patut Diambil.  Ibu-Ibu Kena Take Note Ni!

 

Multivitamin Sihat
Siapa kata kanak-kanak tidak perlukan sebarang makanan tambahan untuk membesar? Kanak-kanak sekitar usia 2 hingga 8 tahun paling susah untuk makan kerana pemfokusan mereka tertumpu kepada aktiviti fizikal semata-mata.

Di sinilah vitamin berperanan untuk mereka. Multivitamin paling disyorkan untuk mereka bergerak cergas setiap hari. Ia membentuk sel baru dan membantu prose pembesaran. Jadikan amalan pengambilan vitamin ini setiap hari untuk anak anda.