Sejak masuknya penggal baharu kehidupan di universiti, ramai yang berkongsi dengan memuat naik gambar Peranti Siswa yang diperoleh untuk kemudahan dalam pelajaran.

Namun, dalam inisiatif kerajaan memudahkan anak muda untuk belajar, ada pula segelintir mereka bertindak menjual semula tablet yang diperolehi dengan alasan yang tersendiri.

Difahamkan pelajar itu membuat jualan gajet yang diperoleh dari bantuan kerajaan menerusi Program Peranti Siswa Keluarga Malaysia secara atas talian di sebuah laman web namun hasil tinjauan orang ramai mendapati iklan tersebut telah dipadam.

‘Kantoi’ Jual Peranti Siswa, Syed Saddiq Kecewa “Serahkan Kembali..Ramai Yang Memerlukan” ‘Kantoi’ Jual Peranti Siswa, Syed Saddiq Kecewa “Serahkan Kembali..Ramai Yang Memerlukan”

IKLAN

Bukan itu saja, turut ada juga pelajar lain yang sanggup untuk menjual Peranti Siswa semata-mata untuk tukar gajet kepada yang lebih canggih dengan alasan untuk kegunaan belajar.

Perkongsian itu menjadi topik hangat di Twitter selepas rata-rata pengguna mengecam tindakan pelajar tersebut dengan mengatakan dia seorang yang tidak bersyukur. Malah, turut mendapat perhatian dari YB Syed Saddiq yang menegaskan bahawa tindakan tersebut sangat tidak berintegriti kerana ada pelajar lain yang lebih memerlukan bantuan gajet berkenaan.

“Janganlah jual. Kerajaan dah bagi untuk guna dan ramai lagi yang memerlukannya. 1/3 pelajar di Malaysia tiada gajet. 1/2 pelajar di Sabah dan Sarawak pun tiada.”

IKLAN

Malah, ujar beliau dalam satu hantaran di Twitter mengatakan bahawa sekiranya tidak lagi mahukan Peranti Siswa atau berkemampuan untuk mendapat gajet yang lebih canggih, pelajar boleh untuk pulangkan semula agar dapat beri peluang kepada mereka yang lebih memerlukan.

Meninjau di ruangan komen, ramai anak-anak muda membincangkan tentang isu ini yang kebanyakannya memilih untuk tidak memohon kerana memikirkan ramai yang memerlukan dibandingkan dengan mereka, tetapi bila jadi seperti ini ramai yang kecewa. Malah, ada juga yang beri pendapat untuk sediakan dokumen tertentu untuk melayakkan diri mereka mendapat barangan dari pihak kerajaan.

‘Kantoi’ Jual Peranti Siswa, Syed Saddiq Kecewa “Serahkan Kembali..Ramai Yang Memerlukan”

IKLAN

Sumber: Twitter @SyedSaddiq

‘Kantoi’ Jual Peranti Siswa, Syed Saddiq Kecewa “Serahkan Kembali..Ramai Yang Memerlukan”

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di https://toko.ideaktiv.com/product/ya-aku-mampu-susukan-anak/

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI