Kemarahan adalah merupakan masalah utama emosi yang terjadi akibat rasa adanya tekanan atau stress. Umumnya,  kita semua pasti ada merasa stress bila di tempat kerja malah di rumah sekali pun kita tidak boleh lari daripada berhadapan dengan tekanan.

Pun begitu, stress ini bukan sesuatu yang terlalu negatif jika kita bijak mengawalnya. Memandangkan dengan adanya sedikit tekanan jugalah dapat menyuntik motivasi terhadap perkembangan hidup seseorang itu.  Namun stress keterlaluan akan menjejaskan kesihatan.

Ini sebagaimana  kenyataan yang diberikan oleh Dr. Hamid Arshad, “ Setelah lama saya bertugas sebagai doktor dan telah merawat berbagai jenis penyakit, saya dapat merumuskan bahawa stress, (tekanan mental, emosi dan fizikal) merupakan penyebab dan pencetus utama bagi berbagai jenis penyakit, termasuk penyakit-penyakit yang menyebabkan kematian mengejut, iaitu serangan jantung dan angin ahmar (stroke). Oleh itu saya ingin berkongsi cara-cara saya tangani stress.”

Cara Tangani Stress

  1. TAWAKKAL. Saya sentiasa berdoa kepada Allah agar terus dikurniakan kesihatan kekuatan tubuh.Saya tawakkal kepada Allah sambil berusaha menangi stress. Saya redha dengan ketentuan Allah.

2. REDHA. Apabila ditimpa musibah, saya anggap sebagai ujian Allah ke atas keimanan saya.Kita datang dari Allah dan akhirnya akan kembali kepadaNya. Saya cuba sabar dan melakukan solat serta mohon pertolongan Allah.

3. SABAR. Apabila kehilangan duit sebab ditipu, dicuri, diperas ugut, atau tercicir sebab lalai, saya cuba tahan sedih dan marah. Saya anggap duit itu sudah bukan rezeki atau milik saya. Mungkin saya telah melakukan sesuatu kesalahan dan ini kifarah atau balasannya.

IKLAN

4. TAHAN MARAH. Bila memandu kereta, sering berlaku pemandu-pemandu lain mencetuskan provokasi, seperti menghimpit, bunyikan horn dan lain-lain, saya ambil langkah mengalah sahaja dan tahan marah. Begitu juga dalam situasi lain yang mencetus kemarahan, khususnya di rumah di kalangan keluarga dan di tempat kerja. Tahan marah, tinggalkan dan beredar jauh untuk sejukkan hati. Ustaz nasihat ambil wuduk, tapi Alhamdulillah saya sering dapat kawal tanpa wuduk.

Kawal Stress Ikut Cara Dr. Hamid Arshat. Jadikan Panduan Kalau Nak Lebih Tenang!

5. MEMAAF. Saya selalu memaafkan orang yang buat salah dan silap, sama ada sengaja atau tidak. Dan terus lupakan peristiwa tersebut tanpa mengukit-ungkit.TIDAK DENDAM. Walau pun difitnah dan dizalimi, saya tidak simpan DENDAM. Dan kawal perasaan untuk membalas.

6. Bila sakit atau pening kepala sebab penat atau stress lepas kerja, saya makan panadol 2 biji (1gm), biasanya ia akan reda dan rasa tenang. Panadol bertindak membuka saluran-saluran darah yang kuncup dalam jantung, otak dan organ-organ lain akibat stress. Ramai takut nak makan panadol atau lain2 pain killers. Nasihat saya, makan ubat tersebut. Ada kajian yang menunjukkan panadol meningkatkan kesihatan dan melanjutkan umur.

IKLAN

Kawal Stress Ikut Cara Dr. Hamid Arshat. Jadikan Panduan Kalau Nak Lebih Tenang!

7. Saya suka berkebun, mencangkul, tanam sayur-sayur, herba dan pokok buah-buahan       di sekitar kawasan rumah. Kesannya memang relaxing.

Kawal Stress Ikut Cara Dr. Hamid Arshat. Jadikan Panduan Kalau Nak Lebih Tenang!

IKLAN

8. Memang jadi amalan saya bila memandu kereta saya terus menerus berzikir dan berselawat. Kesannya memang relaxing dan tenang fikiran.

9. DEEP BREATHING. Amalan menarik nafas dengan mendalam dan melepaskan nafas perlahan-lahan. Ulang-ulang untuk 5 minit. Saya lakukan bila-bila masa dan di mana-mana tempat bila rasa stress dan tidak selesai.

10.SIMPLE LIFE TANPA BERLUMBA-LUMBA. Amalkan cara gaya hidup yang sederhana tanpa membazir wang, tidak pentingkan brand name pada pakaian, kereta, hiasan dan lain-lain. Saya pentingkan substance dari rupa bentuk luaran.

Cuba amalkan panduan-panduan tersebut. insha’Allah,kita boleh kawal stress, terus awet sihat dan dengan izin Allah lanjut usia dan boleh terus berkhidmat kepada agama dan bangsa. Aamin.

sumber : Dr Hamid Arshat