Jika tercari-cari menu pencuci mulut dengan kombinasi yang sempurna antara kelembutan tekstur dan keenakan rasa serta dipenuhi dengan warna warni buah-buahan segar yang memikat selera, Puding Buah Kuah Kastard adalah pilihan terbaik untuk disajikan kepada keluarga tercinta.
Rasanya yang manis dan segar sekaligus memberikan sensasi yang memuaskan di setiap suapan!
Jika tidak percaya, cuba lihat resipi Puding Buah Kuah Kastard yang dikongsikan oleh Mr Ali ini, melihatnya sahaja sudah mampu membuatkan kita berasa teruja untuk menikmatinya. Nampak cukup menyelerakan.
Jadi tunggu apa lagi, jom kita masuk dapur dan sediakan menu yang istimewa ini untuk keluarga tercinta.
Puding Buah Kuah Kastard by Mr.Ali
Bahan – bahan :
Bahagian Puding
– 5g serbuk agar agar
– 4 cawan air (1 liter air)
-1/2 cawan gula (100g)
– Bancuh 3 sudu makan tepung kastard ( tak perlu membukit) + sedikit air sejuk
– 1 tin susu cair
– sedikit garam dan sedikit essen vanila
– 1 biji telur yang sudah disebatikan
Ads
Bahagian Kuah Kastard
– 2 cawan air (500ml)
– 5 sudu makan gula
– 2 sudu makan tepung kastard bancuh dengan sedikit air sejuk
– sedikit garam
– 1 cawan susu cair (250 ml)
– 1 cawan dairy whipping cream (200ml)
Kalau takde pakai susu full cream. Sukatan sama
Cara – Cara
Ads
Bahagian Puding:
– masukan semua bahan dan kacau hingga mendidih dan matikan api
– tunggu adunan sejuk dulu baru masuk dalam bekas.
– sejukkan selama 1 jam di dalam peti
Bahagian Kuah Kastard :
– masukan semua bahan
– kacau hingga mendidih dan matikan api
Ads
– tunggu kuah sejuk dulu baru pindah dalam bekas lain dan sejukkan dalam peti
Hias puding dengan buah buahan yang anda suka dan masukkan kuah kastard bila nak makan sahaja. Jangan tuang semua siap-siap . Nak makan baru tuang.
Ekstra info : Ketahanan : 2 -3 hari di dalam chiller / peti
Selain buah mulberry enak dimakan malah mungkin ada yang masih belum tahu ianya kaya dengan khasiatnya yang tersendiri.
Hal ini telah dikongsikan di Facebook dan ini antaranya yang boleh kita amalkan untuk dapatkan khasiat daripada mulberry. Jom semak.
Rebus daun mulberry untuk minum. Khasiat: Untuk kebaikan mata.
Cara penyediaan :
Basuh daun mulberry dan rendam 10 minit, lepas tu masak dengan air selama 20 ~ 30min. Kalau tak ada diabetes boleh bubuh gula batu untuk menambah rasa. Minum kosong saja juga sedap.
sumber : Looyee Chen via Kebun Bandar : Jom Tanam Sendiri
Begitu juga Sumaiyah Abdullah turut berkongsi manfaat minum air teh daun mulberry yang dikatakan bagus untuk sejukkan badan. Ini perkongsiannya.
Musim panas terik macam ni, mandi dah, minum air banyak dah, tapi masih jugak terasa perit dan kering tekak, apakata korang cuba minuman ni pulak. Kalau saya panggil TEH MULBERRY. Petik kat luar rumah je.
Petua ni saya dapat dari ihsan Dr. Kin Kirana Homeopathy. Katanya air rebusan daun mulberry ni boleh membantu membuang panas dalam badan. Elok sesangat minum time cuaca panas terik macam ni.
Bahan-bahan:
3 helai daun mulberry
3 liter air
Rebus lebih kurang 1 jam. Biarkan sejuk. Sedia untuk diminum. Tak perlu tambah gula ke apa. Aromanya dah cukup wangi dan manis gitu. Tapi rasa tetap tawar la. Bau macam pandan pun ada. Tak pahit pun. Kalau nak tambah gula sikit pun ok kot. Suka sangat rebusan mulberry ni. Boleh la buat untuk minum petang nanti ye. Selamat mencuba
Manakala perkongsian gambar dari Ahmad Ikram Nursuhana via Kebun Bandar : Jom Tanam Sendiri, ia pastinya membuatkan ramai tidak sabar untuk mencuba keenakan rasa buah mulberry disalut coklat.
Semoga dengan perkongsian ini memberi info untuk kita manfaatkan buah mulberry ini.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Setiap kali masuk dapur, pasti menu apa yang nak disediakan buat ibu-ibu pening kepala kan. Nak nak lagi jika suami dan anak-anak jenis makan nasi. Petang ni apa kata cuba menu istimewa iaitu Nasi Marjerin bersama Ayam Panggang Istimewa.
Jom kita cuba resipi Nasi Marjerin yang dikongsikan oleh saudari Nurul Hawa Nadila Sari
Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis.
Kacau sehingga sebati.
————————————————————————
👉Ayam Panggang
Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih (ditumbuk) 3 sudu madu 2 sudu sos tiram 1 sudu kicap pekat 1 sudu minyak bijan (pilihan) Sedikit lada sulah
Cara-caranya:
Campurkan semua bahan tadi di dalam satu mangkuk,tak perlu letak garam, namun kalau nak masin sedikit, letak garam sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin.
Kemudian perap ayam yang telah direbus tadi dalam 15 minit.
Guna api sederhana kecil, apabila minyak betul-betul panas masukkan ayam, namun jangan masuk banyak sangat.
Goreng dalam 5 minit ke 7 minit sahaja.
Terpulang sama ada nak menggoreng, gril dalam oven atau panggang atas arang(✌️sy pilih grill)
————————————————————————
👉Sambal Nasi Ayam
Bahan-Bahan:
6 biji lada merah 2 ulas bawang putih 1 sudu jus limau nipis Sedikit halia (anggaran 1 ruas jari kelingking) 4 sudu gula 1 sudu kecil garam Air rebusan ayam 3/4 cawan 1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan dengan 2 sudu air
Cara-caranya:
Blender semua bahan.
Masukkan air rebusan tadi.
Masukkan dalam periuk, masak guna api kecil.
Dah mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis.siap!!
————————————————————————
👉Kuah Kicap Nasi Ayam
Kuah kicap perapan ayam di atas Kicap manis cap kipas udang Sedikit garam Air rebusan ayam
Cara Penyediaan Kuah Kicap:
Kuah kicap nasi ayam ni simple sahaja.
Panaskan air rebusan ayam dan kicap di dalam periuk.
Kalau nak lebih pekat, gunakan kicap pekat atau tambahkan sedikit tepung jagung.
Bagi sesetengah orang, mereka perahkan air asam limau ke dalam kicap.
Jadi bergantung kesukaan anda, kalau suka bolehlah perah sedikit asam limau untuk kuah kicap nasi ayam anda.
————————————————————————
👉 Sup Ayam
Bahan sup:
air rebusan ayam lada sulah daun sup garam secukup rasa Cara buat sup
Panaskan air rebusan ayam, tambahkan air jika terlalu pekat.
Ada orang jenis kalau makan mesti nak pedas makanan tu. Tak pedas tak sah! Haa dah kalau ‘hantu’ sangat makanan pedas, boleh la buat stok sambal guna resipi dari Afy Al Habibi ni. Boleh tahan nama sambalnya tu, terliur dibuatnya! Makan dengan nasi panas-panas, ada ulam sikit dan telur mata pun dah ngam tau! So….tunggu apa lagi, jom cuba!
RESEPI SAMBAL BELACAN MENYENGAT
1. Sediakan bahan-bahan di bawah;
– dua genggam cili padi merah + hijau
– *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong)
– *1/4 bawang Holland
– *1 biji tomato saiz kecil
– *1 ulas bawang putih
– *2 inci belacan
(bahan bertanda *dibakar atas pan terlebih dahulu)
2. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar.
Tambahkan :
– 3 sudu besar cuka
– 1/2 sudu kecil garam
– 2 sudu besar gula
– secubit dua ajino
– sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat)
* kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau citarasa sendiri*
3. Selepas itu, kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
RESEPI IBU SAMBAL KICAP MABELESS
1. Bahan-bahan yang diperlukan;
– dua genggam cili padi hijau
– 8 ulas bawang putih
* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama,
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, cikgu tambahkan 1/2 genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*
*kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai*
RESEPI SAMBAL AYAM PENYET MENGOSEK
1. Sediakan bahan berikut untuk digoreng seketika;
– 20 batang cili merah
– segenggam cili padi merah + hijau
– 1/2 biji bawang holland
– 2 biji bawang merah saiz bola pingpong
– 4 ulas bawang putih
– 2 biji tomato kecil
– 2 genggam kecil ikan bilis
– 1 sudu kecil udang kering
– 1/2 inci belacan
2. Gorengkan bahan-bahan di atas untuk seketika.
Cikgu goreng asing cili dengan bahan lain.
3. Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.
*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini*
4. Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. Tumis sehingga sedikit garing.
5. Masukkan pula baki ikan bilis tadi.
Biarkan sambal terus masak dalam api perlahan.
6. Perasakan sambal dengan nisse @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa.
Kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri.
7. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
Ikut tips penyimpanan cikgu untuk tahan lama. Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama letakkan dalam freezer.
Untuk tempoh 2-3 minggu memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan diluar peti.
*Gunakan sudu kering setiap kali mengambilnya*
RESEPI AIR ASAM KETAGIH
*Ada sedikit kelainan dalam resepi cikgu berbanding yang dulu*
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi*
Nak makan baru letak.
1. Sediakan bahan-bahan berikut.
– 2 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 biji bawang besar Holland
– 1 biji tomato
– 3 ulas bawang putih
– 1 inci belacan
Belah dua bahan di atas kecuali belacan. Bakar atas pan non stick.
2. Selepas dibakar, sediakan bahan tambahan;
– 5 biji limau kasturi
– 2 biji limau nipis.
Perah jusnya. Asingkan biji.
– 5 tangkai cili padi hijau
– 5 tangkai cili padi merah
3. Masukkan semua bahan di atas dalam pengisar.
4. Tambahkan sekali 1 1/2 gelas air asam jawa.
(Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air)
* Ikut kepekatan yang diingini*
4. Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 1/2 sudu besar gula perang. Kemudian kisar selumatnya.
5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
6. Cara hidangan untuk kesegaran berpanjangan.
– Ambil beberapa sudu besar stok air asam. Masukkan dalam mangkuk.Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi. Atau nak tambah kerisik stail orang utara pun boleh. Sedia dihidangkan.
RESEPI SAMBAL JANTAN POWER
Sediakan bahan-bahan di bawah:
– dua genggam cili padi merah
– 2 sudu besar gula
– 3/4 sudu kecil garam ( atau masukkan sikit-sikit)
Kuantiti rasa boleh ditambah@dikurangkan mengikut citarasa sendiri.
– 1/2 cuka dari sukatan cili dalam blender
*boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka*
Kisar semua bahan di atas hingga lumat dan selepas sehari dua cili semakin sedap untuk dimakan.