Biar penat dan mengambil masa yang banyak, namun demi memastikan kediaman tampil menarik dengan konsep yang diingini membuatkan diri rasa semangat nak hias rumah kan.

Bertambah menarik lagi jika dekorasi ruang berkenaan dilakukan untuk orang tersayang.  Menerusi lamanKaMi SuKa DeKo DeKo wanita yang dikenali sebagai Shida Razak KC ini berkongsi idea dalam mengubahsuai kediaman mentuanya Haji Mohamad Mohsin dan Hajah Manisah .

ni lah puan Shida bersama suaminya yang telah membuat kejutan pada mertuanya dengan hasil makeover yang telah dibantu ipar duainya.

Daripada rumah kayu biasa bertukar seolah-olah sebuah banglo tanpa melakukan sebarang pengubahsuaian. Dekorasi yang dibuat nampak kemas, mewah dan cantik.


Makeover raya yg sy buat tahun lepas untuk rumah mertua sy.( ada post di group rumahku syurgaku juga). ..makeover ini dibantu oleh suami dan ipar duai dlm menjayakannya..mengecat, memasang langsir dll.

Sofa dan perabot adalah asal dr rumah ni yg telah di beli oleh kakak ipar dan abg ipar sy sblm sy nak makeover lagi.

Membuat kejutan utk mertua tersayang dgn menukar wajah rumah kayu berdinding plywood di dalamnya kepada wajah seakan banglo seperti apa yg di impikan mertua sy. Tiada renovation apa2 dilakukan..hanya makeover dan tatahias. Diluar rumah tetap mengekalkan keasliannya.

Inilah rumah ayah dan bonda mertua sy dr luar .luar sy kekalkan keaslian..sbb ianya dah cantik.

Pernah seketika dulu ibu mertua menyuarakan hasrat hati nak robohkan living area bahagian hadapan rumah ini utk di naikkan batu seperti banglo. Tp sy mencadangkan biar sy cuba makeover dulu bahagian tersebut mana tau kot2 boleh jadi mcm banglo.

sbnrnya dah lama ada hasrat nak makeover ni tp segan nak mintak izin kot2 mertua tak bg ke.😁..Alhamdulillah mereka mengizinkan..dan inilah hasilnya..kejutan yg membuatkan mereka mengalir air mata kegembiraan…

Hasil makeover ini menelan belanja 6k. Tak banyak la dr di bina semula mungkin hampir 40k keje roboh dan bina serta finishing lain.

moga dapat inspirasi sedikit sebanyak dr perkongsian sy yg tak seberapa harini utk lebih seronok mendeko kediaman ayah dan bonda kita di kampung..rancangnya tahun ni sy nak makeover rumah mak saya pula..doakan ye semoga dunia kembali ceria dpt balik ke kampung halaman dan covid19 hilang dr dunia ni segera..aminn

Sebelum makeover. Berdinding plywood. So sy cat putih plywood tu biar nampak mcm dinding batu. Maaflah ada model plak situ..ni lah hubby sy anak tuan rumah..dia tolong sy mana yg patut nak buat..dan ipar2 dtg menolobg..cepat keje makeover habis. Tq semua syg semua.

Selepas makeover..dinding yg dahulunya plywood sy apply cat putih utk sapuan kayu alas dengan undercoat kayu supaya hasil dia cun..cat ramai2..meriah siasana nak menyambut aidilftri tahun lepas. Sy tukar langsir baru full ceiling bg lebih wow dan rumah nampak besar.

IKLAN

Sebelum makeover

Selepas make over.

Sebelum make over.

IKLAN

Selepas makeover

Selepas make over.
Sebelum make over.

Selepas makeover. Hiasan Allah Muhamad tu sy diy sendiri frame beli kat ikea sy spaykan silver..tulisan sy ambil dr internet dan print atas kertas sticker..so tampal kat board putih beli kat kedai buku..masukkan dlm frame..samalah dgn hiasan daun di dinding tu..beli daun beli frame kat ikea..masukkan daun dlm frame..gantung..jimat dan cantik.

Selepas..ini bahagian sliding tadi .jarang dibuka..sbb ada pintu utama tp sana..so kita letak kerusi dan meja jati..mudah jika nak alihkan jika ingin menggunakan sliding door.

Cermin beli di kaison rm115, Balang kaca sy beli and spray silver..buat gubahan orkid sendiri. Orkid dan balang tersebut beli di GM klang kedai sarangheyo.(betul ke ejaan tu😁)

Dan kami beraya penuh makna semua berkumpul dgn riang gumbira.