Teringin nak buat resepi kek mentega yang confirm jadi pada kali pertama, anda boleh cuba resipi ni. Kek butter berkeju ini boleh cuba.
Ikuti perkongsian ini.
Resepi Kek Butter Berkeju
Ads
Sllu npk Kek Butter lalu lrg … disbabkn tkak nak sgt mkn jdi ptg ni ada msa nak buat dan bhn pn smua ckp… asalNya rsepi ni tak ada prut cheddar cheese… ni sngja tmbah … msa bkar tu aduhhh btl2 wngi 1blik bking… rsa tak sbr tgu kek msak! Kek ni bkn kek butter yg jnis kering tu aaa … ni yg jnis lmbab… kmi sni pgil Kek B0doh klau Kek Butter yg kering tu mau ssah nak tlan hahaha… yg ni ckp lmbab dan snang nak tlan…
Nak try?
Ads
Selamat mencuba!
Ads
Sumber: Azie Kitchen via FransCisca FransCylia
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.
Jom cuba Kek batik indulgence cheese melting air tangan suri rumah yang juga cikgu masakan di internet yang cukup terkenal iaitu saudari Azlina Ina Fans.
Bagi mereka yang memasak, nama ini memang tidak asing, bahkan sentiasa dinanti-nantikan resipi darinya. Kek yang dihasilkannya itu telah dikongsi sebanyak 20k, memang padu ni. Jom kita cuba sendiri menggunakan resipi tersebut.
Asalamualaikum.nak sgt la tgk semua 900k follower tu aktif ajom la komen tq dan share ramai2.kire ni resepi tgh hot meletop letop.boleh buat byk version sebenar nye.kalau nak buat mcm2 flavour ponn boleh ajer.cikgu ajar asas je ye.nnt korg boleh cipta mcm2 jenis flavour lg tukar je la tajuk die??
Kek batik indulgence cheese melting
Ganace indulgence
step 1 buat ganace die dulu awal2 eh
200ml whipping dairy
250g dark compound cikgu prefere dark sbb kek batik tu dah manis
2 sb butter
ok masuk dalam pengukus ke atau oven kejap
keluakan dan whisk bg die pekat
Bahan-bahan
2 paket biskut merry xkisah korg nak gune perise asli atau coffee atau coklat.cikgu setakat ni suke gune jenama tu sebab xlembek masa digaul coklat.
1 tin susu pekat
1/2 tin susu cair
1 ketul butter cup
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan milo
Cara membuat:
1. Slow kan api eh masukkan butter cup td dalam kuali bia larut matikan api jap
dah masukkan milo plus serbuk koko kedalam kacau.
2. Tuang susu pekat n susu cair bukak api slow dan masak sampai agak pekat.
3. biskut merry tu patah2 kan xkisah la pakai lutut ko ke lutut laki memasing.kot2 tgh begaduh dgn jiran boleh buat kek batik ni mmg cantik patah die
4. Ambik 3sb gelatin larut kan dalam 1/2 cawan air panas dulu ketepikan kejap.
5. Apabil dah pekat kuah coklat td bukan kuah roti canai?masukkan biskut yg ko patah2 kan td gaul sebati.
6. lapik plastik dulu bekas yg ko rasa nak masukkan tu atau pakai loyang ade clip tepi riso ko gune tapawere gini masa nak keluakan ko sempat masuk tanjung rambutan??dah masukkan ko simpn peti kejap.
7. sementara tu buat indulgence layer cheese die 250g cream cheese 1/2 cawan susu pekat kalau xnak manis kurg kan mix sebati 1 cawan whipping dairy sejuk2 ye masukkan mix sekejap smpai sebati plus 1 cawan whipping non dairy cikgu pakai vivo mix smpai agak pekat cantik masukkan separuh larutan gelatin yg kite buat awal td kan kacau kan.ok eh skrg ko nak letak bape byk flavour sukati korg.masa ni cikgu malas?masa lain rajin masa ni je?buat flavour strawbery je kat cheese die tu.korg boleh buat ape2 flavour just tambah pasted filling dan kacau.tuang adunan atas kek batik tadi.
8. ok ganace kita masukkan lebihan gelatin yang tinggal tadi. kacau
9. tuang atas cheese layer td
10. ok masuk kan peti ais semalaman.hahaha dr semalam ade yg smpai begaduh laki bini pk camana cikgu keluakan dr bekas tu???.dah keras semua layer just panas kan air celup pisau sisip tepi2 tu tebalik kan keluakan la eleeee.pas tu cara potong pn sama.panas kan pisau lap baru potong tau.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Sekali pandang pasti ramai yang sangka ia adalah span cuci pinggan. Tapi sebenarnya bukan, inilah kek yang sedang viral di media sosial sekarang. Ramai yang dah cuba, katanya menjadi.
Jadi, admin pun nak kongsikan juga resipi buat ibu-ibu yang belum berkesempatan nak buat. Nah cuba resipi dari puan Zue Wawa ini.
Kek Span cuci pinggan VIRAL
Jenama ‘scotch brite’
Buat loyang 9 x 11 je
Dapat 6 pcs
Hijau tu perisa pandan.
Kuning tu perisa sunquick.
Kalau ikut resepi asal untuk lekatkan kek tu guna madu. Tapi zue guna cream cheese.
Zue sapu nipis-nipis je.
Simpan kek dalam esbok kejap, untuk kek tu melekat.
🔴 RESEPI SPONGE DISH CAKE VIRAL 🔴
A
4 biji telur gred A
15 gm ovellete
180 gm gula halus
B
170 gm tepung kek
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
C
70 gm air
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base
🔴 Cara Menyediakan 🔴
👉 Ayak bahan B
👉Campurkan semua bahan kecuali minyak.
👉 Pukul bahan hingga kembang. Bila dah kembang, tuangkan minyak jagung dan kaup balik jer.
👉 Bahagi adunan ⅔ bahagian letak pewarna lemon yellow. ⅓ bahagian dari adunan letak pewarna hijau. Tuang dalam loyang yang dialas kertas minyak. BAKAR SATU-SATU YE
👉 Bakar hingga masak. SEJUKKAN.
👉 Sapu permukaan kek berwarna kuning dengan madu@krim cheese nipis-nipis je.
Tindihkan dengan kek warna hijau. Sejukkan sekejap.
👉Potong ikut bentuk yang disukai.
Sekian.
Selamat mencuba😘😘
DONE BAKING task harini😜
Pasti ibu-ibu ada makanan kegemaran yang dimasak sendiri oleh ibu mentua kan. Justeru kalau pulang ke kampung tu, pasti menghadarpakn hidangan tersebut ada dihidangkan dimeja makan. Tak perlu yang susah pun, Daging Goreng yang dimakan bersama nasi pun sudah memadau. Hidangan yang nampak simple ini sememangnya sangat digemari oleh sesiapa sahaja sampailah licin pinggan setiap kali makan.
Sebenarnya mudah je nak buat, jom cuba resipi yang dikongsikan ini. Simple, sedap dan mudah!
Nak share cara goreng daging stail mak mertua….
Favourite tok laki kami…
Balik jumaat satgi mau keqenyeh sampai tengah belakang laa…
RESEPI DAGING GORENG STYLE MAK MERTUA
1. Panaskan pan/belanga ikut suka ampa..Tauk ja daging hiris, basuh leklok…Biaq p dia dalam tu sampai keluaq ayaq…
2. Bila daging semua dah bertukaq kaler…Buh serbuk kunyit…
3. Kacau serata kunyit tu..Biaq dia kering sikit..Tak payah dok usik sangat.
4. Agak-agak ayaq dia dah kering sikit..Buh minyak…bagi lebih takpa..Sat nak palit minyak tu dgn nasi panaih. Uiiii…
5. Tauk p bawang besaq, cabai..Buh la selori pun kalau suka makan bawang & cabai..Buh garam, sedap rasa..(mak mertua kami suka buh aji…pon sedap takdak masalah)
6. Kami tutup pan tu dengan penutup RM 2.10 ni..Beli kat eco..Daging masak dengan wap dia sat lembut la..
7. Taraaa…siap dah..Senang yakmat takdak dah….Anak teruna pun boleh masak bagi dekat mak dia..
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.